John Robert Fowles – romancier și eseist englez (31 martie 1926 – 5 noiembrie 2005)
Romanul „Colecționarul” reprezintă debutul lui John Fowles. E un roman de analiză psihologică remarcabil, ce urmărește modul în care un tânăr cu psihicul fragil se transformă, în circumstanțele potrivite, într-un monstru.
La început, aparent banal, tânărul are pasiunea de a colecționa fluturi. Privit din exterior, este șters și timid, cu studii medii și fără să se fi remarcat vreodată prin nimic din ceea ce a făcut. Dezvoltă o pasiune pentru o fată de vârsta lui, elegantă și educată. Nici măcar prin acest lucru nu pare să se evidențieze, fiindcă vârsta este cea a marilor iubiri, iar fata destul de remarcabilă.
Lucrurile iau o întorsătură neașteptată când el câștigă la loterie și dobândește subit mijloacele financiare de a pune la cale un plan sinistru, prin care acțiunea alunecă în patologie: să o răpească pe Miranda și să o păstreze doar pentru el. Un altfel de fluture pentru colecția lui…
Din păcate, reușește (este intriga romanului, nu un spoiler:). Felul în care procedează ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru toate fetele: o ademenește printr-un truc ordinar în camioneta lui. Închisă ca o pasăre în colivie, Miranda este nevoită să lupte pentru viața ei. E momentul în care realizăm că tânărul nu este deloc banal, că se individualizează printr-o patologie deloc vizibilă până atunci ochiului neexperimentat.
Din acest punct, începe o intensă confruntare psihologică, a cărei miză este viața Mirandei. Ea trebuie să își înțeleagă torționarul, ca să se poată salva. De altfel, și el dorește același lucru: să fie înțeles de cineva.
Romanul se citește pe nerăsuflate. Cititorul are acces la gândurile ambelor personaje și poate urmări impactul deciziilor fiecăruia dintre ele, arbitru în acest joc sinistru.
Probabil că scriitorul a vrut să ne avertizeze, printre altele, că mintea normală este vulnerabilă în fața minții a cărei funcționare a fost alterată. Avertisment devenit aproape inutil în ultimii ani, în care cu toții ne-am transformat, mai mult sau mai puțin, în colecționari.
Un articol de Gina Varga