Gândul zilei: Dumnezeu le-a dat oamenilor dragostea ca să le demonstreze matematic teoria relativităţilor. Probabil i s-a făcut milă de ei mai apoi, văzându-i atât de încurcați, şi a născocit religia, filozofia, literatura şi psihologia ca să-i determine să înțeleagă că oricâte soluții ar încerca, unele probleme rămân imposibil de rezolvat.

*****

Nicio iluzie nu mai este posibilă,
în ciuda frumuseţii zilei de toamnă
a norilor falnici în asfinţit…
Atât de mult am crezut, am iubit
sărbătoreasca alee ce se aşternea înaintea mea,
a lumii caldă îmbrăţişare, ce mie mi se cuvenea.
Unde e zborul, exaltarea, universul, uimit,
de la mine aşteptă dezlegarea…
Imensă e puterea visului de la început!
Am vrut să dau şi să primesc, să stăpânesc,
să ard, să ard şi iată:
o rândunică speriată aşteaptă noaptea şi ultimul zbor…
Margareta Sterian (născută Weinberg, n. 16 martie 1897, Buzău, România – d. 9 septembrie 1992) a fost o pictoriță, scriitoare și traducătoare română, de origine evreiască din România. A fost căsătorită de două ori, a doua oară cu poetul Paul Sterian.
Există o fundație numită în memoria ei, fundație care din 1993 decernează premii pentru creație muzeografică și plastică.
*****
Nu cred că e posibil sub nicio formă să exporţi cultură cu puşti şi tancuri.Bernardo Bertolucci (16 martie 1941 – 26 noiembrie 2018)
A primit premiul Oscar pentru „Ultimul împărat”(1987), premiul Leul de Aur pentru întreaga carieră la ediţia din 2007 a Festivalului de Film de la Veneţia şi a fost recompensat cu o stea pe Hollywood Walk of Fame în anul 2008.
Cel mai cunoscut (și controversat) film al său este „Ultimul tango la Paris” (1972)
A mai realizat „Prima della rivoluzione”(1964), „1900”(1976), „La Luna”(1979), „Little Buddha”(1993), „The Dreamers”(2003), dintre cele mai cunoscute.
*****
SĂRBĂTORITA ZILEI … 🎂🥂
„Îmi place să cânt. Chitară … o scenă rock zgomotoasă … lumini colorate.Totul sună mai bine cu lumini colorate!” (Nancy Wilson)
Nancy Lamoureaux Wilson (16 martie 1954) este o muziciană, cântăreață, compozitoare și producătoare americană. Și-a câștigat faima alături de sora ei mai mare, cântăreața Ann Wilson, ca chitaristă și vocalistă a trupei rock Heart.
Crescută lângă Seattle, Washington, în suburbia Bellevue, Wilson a început să cânte în adolescență. În timpul facultății, s-a alăturat sorei sale Ann, care devenise recent vocalista Heart. Prima trupă de hard rock alcătuită din femei, Heart a lansat numeroase albume la sfârșitul anilor ’70 și ’80.
Wilson a fost apreciată pentru stilul ei interpretativ, remarcată prin elementele sale de amestec al stilurilor flamenco-clasic-hard rock.
În 2016, Gibson a clasat-o pe Wilson pe locul opt într-un clasament al celor mai chitariști din toate timpurile. Este, de asemenea, o cântăreață de sine stătătoare, fiind vocalista principală a piesei „These Dreams”, care a devenit primul single #1 al lui Heart în clasamentul Billboard Hot 100. În 2013, Wilson a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame ca membru Heart.
*****
IN MEMORIAM … 🥀🕯️
„... o viață suspendată ca un nor între două continente…
Mario Castelnuovo-Tedesco (3 aprilie 1895 – 16 martie 1968) a fost un compozitor, pianist și scriitor italo-american. S-a remarcat ca unul dintre cei mai importanți compozitori de chitară clasică din secolul al XX-lea, cu aproape o sută de compoziții pentru instrumentul respectiv. În 1939 a emigrat în Statele Unite și a devenit compozitor de film pentru Metro-Goldwyn-Mayer pentru care a compus coloana sonoră la aproximativ 200 de filme de la Hollywood în următorii cincisprezece ani. De asemenea, a scris concerte pentru Jascha Heifetz și Gregor Piatigorsky.
*****
IN MEMORIAM … 🥀🕯️
Poveştile trecutului se aseamănă cu trandafirii ofiliţi ce-şi scutură frunzele la cea mai mică atingere.” (Selma Lagerlöf)
Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf (20 noiembrie 1858 – 16 martie 1940) a fost o scriitoare suedeză, prima femeie care a primit Premiul Nobel pentru Literatură (1909) și prima femeie membră a Academiei Suedeze (1914).
Opera sa posedă puternice tendințe moral-educative, cultivând trecutul legendar, conservarea valorilor perene și tradiția. A scris romane de factură epopeică, pline de fantezie și lirism, cu rezonanțe din vechile legende scandinave.
De asemenea, a mai scris proză pentru copii, îmbinând într-o viziune poetică unică o lecție metaforică de geografie, istorie și cultură. „… ca prețuire pentru nobilul său idealism, bogăția fanteziei și expunerea spirituală care îi caracterizează opera.”
Cea mai cunoscută lucrare a scriitoarei, ‘Minunata călătorie a lui Nils Holgersson’ este o ficțiune, publicată în două părți, în 1906 și 1907.
*****
16 martie 1945 … ⏳️
Cântecul numărul 1 în America este „Rum and Coca-Cola” în interpretarea surorilor Andrews. Este un cover „igienizat” al unui cântec calypso, compus de Lionel Belasco cu versuri de Lord Invader, despre militarii americani din Trinidad care se îmbată și solicită prostituate.
Lansat în decembrie 1944, discul s-a vândut în peste șapte milioane de unități și a staționat în topul clasamentului Billboard timp de șapte săptămâni.
Unele posturi au refuzat să transmită melodia pentru că în text se menționa cuvântul „rom”, iar alcoolului nu se putea face în acest fel reclamă.