„Dragostea este atunci când ţi se oferă o bucată din sufletul tău, despre care nu ai ştiut niciodată că lipseşte.”

Torquato Tasso (n. 11 martie 1544, Sorrento – d. 25 aprilie 1595, Roma) a fost un poet italian, unul din cei mai însemnați reprezentanți ai Renașterii italiene. Cea mai cunoscută operă a sa este epopea în versuri „La Gerusalemme liberata” („Ierusalimul eliberat”, 1581).

Deși renumele lui Torquato Tasso se bazează în primul rând pe poemele sale epice și dramatice, nu se pot ignora creațiile sale în domeniul liricei. Cele peste 1700 poezii (sonete, madrigale, Canzone, balade) apar în volumele „Rime” (1581-1582), „Rime et prosa” (1583), „Rime spirituali” (1597). Din creațiile sale în proză sunt de menționat „Dialoghi” (1581), pe teme literare și filozofice, și „Discorsi dell’arte poetica e in particolare sopra il poema eroica” („Studiu asupra artei poetice și în special asupra poemului eroic”, 1587.

În secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, Tasso este prezentat de diverși literați ca figură simbolică a tragediei geniului neînțeles. A exercitat o deosebită influență asupra creației lui Lord Byron, Goldoni, Goethe. Goethe a scris o dramă cu titlul „Torquato Tasso” (1790), pe tema vieții artistului. În România, Alexandru Balaci a publicat un studiu foarte documentat asupra poetului italian.

*****

La 11 martie 1818 este publicat romanul Frankenstein. Inițial, romanul a fost publicat sub anonimat pentru că editorul refuzase să menționeze drept autor o tânără în stare să adune atâtea orori într-un singur volum.

La doar optsprezece ani, Marry Shelley revoluționa cultura populară, imaginând mitica creatură.
Adesea asociat și identificat cu acea creatură compusă din multe bucăți de cadavre, Frankenstein a avut o descendență literară, care a servit ca sursă de inspirație pentru multe alte opere artistice.
*****
11 martie 1851 … ⏳️
Are loc la Veneția premiera operei „Rigoletto” de Giuseppe Verdi.
Operă în trei acte, libretul ei a fost scris de Francesco Maria Piave pe baza piesei din 1832 „Le roi s’amuse” a lui Victor Hugo. În ciuda problemelor inițiale serioase cu cenzorii austrieci care aveau control asupra teatrelor din nordul Italiei la acea vreme, opera a avut premiera triumfală la teatrul La Fenice din Veneția la 11 martie 1851.

Componentele acestei culturi tradițonale, ca arhitectura țărănească, țesăturile, broderiile, jocurile și cântecele populare nu sunt simple piese de muzeu, nici elemente ale unei culturi moarte, ci realitate vie, prin care se manifestă spiritul de creație artistică al poporului român, în cea mai dinamică și numeroasă categorie socială a lui: țărănimea“.

Harry Brauner (n. 24 februarie 1908, Piatra Neamț — d. 11 martie 1988, București) a fost un folclorist și etnomuzicolog român, de origine evreu, fratele pictorului suprarealist Victor Brauner și al fotografului Théodore (Teddy) Brauner. A fost căsătorit cu artista plastică și folclorista Lena Constante. A fost unul din cei care au descoperit-o pe cântăreața de muzică populară Maria Tănase, la mijlocul anilor 1930.
În romanul „Cel mai iubit dintre pământeni” de Marin Preda, Harry Brauner apare ca personaj, despre care se spune că era un „evreu pasionat de folclorul românesc, un om de cultură rafinat, care se străduia aproape zilnic să ne convingă de marile valori ale cântecelor noastre populare. Știa bocete de o frumusețe care te înfiora, cântece tragice de despărțire, de dor, de nuntă, unele sublime, altele brutale și grotești, cum nu auzise nimeni niciodată”.

***

Mintea nepregătită nu poate vedea mâna oportunităţii întinsă.

Sir Alexander Fleming (n. 6 august 1881,Darvel, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei – d. 11 martie 1955,Londra, Regatul Unit) a fost un bacteriolog scoțian, laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie și Medicină pe anul 1945 împreună cu Ernst Boris Chain și Sir Howard Walter Florey.

În anul 1929 a descoperit penicilina produsă de mucegaiul Penicillium notatum. Cercetările au fost reluate în 1939 de un colectiv de la Oxford. În 1940, Fleming, doi biochimiști englezi – Ernest Boris Chain și Norman George Heatley – și un medic australian – Howard Walter Florey – au izolat și preparat în stare purificată și concentrată penicilina, una din marile realizări ale omenirii. A avut lucrări privind lizozimul ca element bacteriolitic prezent în țesuturi și secreții.

*****

Să trăiţi după idealuri, să credeţi în ele. Să încercaţi să faceţi fericiţi pe cei din jurul vostru, pentru că atunci veţi fi şi voi fericiţi. Şi să credeţi în dragoste, pentru că fără dragoste, nu există nimic altceva.”

Ion Besoiu (n. 11 martie 1931,Sibiu, România – d. 18 ianuarie 2017, București, România), actor de film, radio, teatru și televiziune român.

*****

Data de 11 martie a fost declarată de Parlamentul European ca fiind Ziua europeană a victimelor terorismului. Data propusă inițial era 11 septembrie, ziua celor mai mari atentate teroriste comise în lume (SUA, 2001), dar cele patru atentate comise la Madrid în dimineața zilei de 11 martie 2004 au determinat, însă, stabilirea acestei date.

*****

Ca să avem sportivi, trebuie să avem mai întâi stadioane! Trebuie să le oferim condiţii tinerilor ca să vină spre sport.“

Iolanda Balaș Sőtér (în maghiară Balázs-Sőtér Jolán; n. 12 decembrie 1936, Timișoara – d. 11 martie 2016) a fost campioană olimpică română de etnie maghiară, care a dominat proba de săritura în înălțime timp de un deceniu. Din 1988 până în 2005 a fost președinta Federației Române de Atletism.


În anul 2010, Iolanda Balaș a primit din partea regelui Mihai, în cadrul ceremoniei desfășurate la Palatul Elisabeta din București, decorația regală „Nihil Sine Deo”, pentru merite deosebite aduse sportului românesc, pentru modul în care a condus Federația Română de Atletism și pentru promovarea excelenței în sportul românesc, precum și a tinerilor sportivi.

*****

Stayin’ Alive și… CPR…
Una dintre melodiile semnificative ale formației engleze Bee Gees, „Stayin’ Alive”, lansată în 1977 ca al doilea single din coloana sonoră a filmului Saturday Night Fever, a fost folosită într-un studiu pentru a instrui profesioniștii medicali să furnizeze numărul corect de compresii toracice pe minut în timp ce efectuau CPR (Resuscitare cardiopulmonară). Cântecul are aproximativ 103 bătăi pe minut, iar 100-120 de compresii toracice pe minut sunt recomandate de British Heart Foundation și aprobate de Consiliul de Resuscitare. Un studiu asupra profesioniștilor din domeniul medical a constatat că calitatea RCP este mai bună atunci când ne gândim la melodia „Stayin’ Alive”.
În 2004, melodia Stayin’ Alive s-a clasat pe locul 9 în sondajul AFI 100 Years…100 Songs al melodiilor de top din cinematografia americană. Într-un sondaj de televiziune din Marea Britanie la ITV din decembrie 2011, a fost votat al cincilea în „The Nation’s Favorite Bee Gees Song”.
*****

2020Organizația Mondială a Sănătății declară oficial pandemie de coronavirus. La nivel mondial se înregistrează 4.380 de decese și 121.811 cazuri de infectare în 114 țări.

„Discutabil”, o invitație în propria izolare cauzată de Coronavirus

! Imaginile au scop pur ilustrativ!