Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de Mir sau Sfântul Dumitru, izvorâtorul de Mir (în greacă: Άγιος Δημήτριος της Θεσσαλονίκης, adică Sfântul Dumitru de la Tesalonic / Salonic), celebrat în 26 octombrie, a fost un martir creștin, preaslăvit de Biserică începând cu anul 306, fiind una dintre cele mai proeminente figuri în tradiția creștină ortodoxă, venerat în mod deosebit și în Grecia, Serbia și Bulgaria. Sfântul Dumitru ar fi trăit, după hrisoave, în secolul al IV-lea d.Hr. în Salonic, în Grecia. Conform tradiției, el a fost un ofițer roman care și-a mărturisit credința creștină într-o perioadă în care creștinii erau persecutați. Pentru mărturisirea credinței sale, Sfântul Dumitru a fost închis și, în cele din urmă, a fost înjunghiat cu sulițe, devenind astfel martir. De-a lungul timpului, numeroase minuni au fost atribuite intercesiunii sale.
Moaștele Sfântului Dimitrie se află în Tesalonic, în biserica de pe locul martiriului său. Pentru că din moaștele sale a curs și curge mir, Sfantul Dimitrie a primit și numele de Izvorâtorul de Mir. În fiecare an, creștinii aprind, în ajun, focul lui Sâmedru, iar în ziua de 26 octombrie, socotită drept începutul iernii ca superstiție, merg în pelerinaj la moaștele Sfântului, iar la București se celebrează și a doua zi. Sfântul Dumitru este adesea invocat ca protector al soldaților și al celor aflați în pericol. De asemenea, este cunoscut ca fiind un apărător al ortodoxiei și al celor persecutați. În iconografie, este adesea reprezentat purtând armură militară și ținând o lance sau suliță.
Istoria celui căruia i se spunea Izvorâtorul de MIR
Iată rugăciunea acestei sfinte zile:
„Sfinte Dumitru, tu ai fost ales de Dumnezeu şi hărăzit să ocupi funcţia de proconsul, în timpul crudului persecutor al creştinismului, Maximilian; lucrul acesta ţi-a îngăduit să poţi veşti cu mai multă uşurinţă şi autoritate cuvântul mântuitor al sfintei Evanghelii.
Împărţind toate bunurile tale celor săraci ai mers la închisoare cântând cel mai frumos imn de biruinţă al creştinilor: ‘Aleluia.’ Străpuns de sulitele ucigaşilor te-ai asemănat cu Mântuitorul tău răstignit pe cruce.
Te rog mijloceşte-mi şi mie harul să gust măcar în parte fericirea pe care o da trăirea sinceră a credinţei. Binecuvântează-mă şi pe mine, că să mă pot împotrivi greutăţilor pe care le întâlnesc în strădania de a-mi apară credinţă.
Bunul Dumnezeu a răsplătit cucernicia şi dragostea cu care ai îndurat toate suferinţele săvârşind nenumărate minuni cu moaştele tale, care atunci când au fost găsite emanau un parfum plăcut mirositor.
Da-mi şi mie harul să fiu în viaţă o plăcută mireasma a lui Cristos în mijlocul lumii stricate şi să duc pe cât mai mulţi pe drumul mântuirii prin pildă şi rugăciunea mea. Amin”.
Iar celor care își celebrează astăzi onomastica, un „La mulți ani plini de bucurii”!