Citatul zilei 27 noiembrie: „Gelozia e dovadă a iubirii, aşa cum temperatura bolnavului e dovada de viaţă bolnavă şi lâncezitoare.Miguel de Cervantes

Vasile Voiculescu, poet, prozator, dramaturg și medic român, s-a născut la data de 27 noiembrie 1884, în comuna Pârscov (județul Buzău). Fiul lui Costache Voicu și al Sultanei (Hagiu) Voicu, și-a schimbat numele în „Voiculescu” mai târziu. Adolescentul cu preocupări filosofico-științifice, precum materialismul, pozitivismul și evoluționismul, a absolvit Liceul „Gheorghe Lazăr” din București. A citit opere semnate de August Compte, Charles Darwin, precum și Pierre Janet, Harald Høffding, fiind pasionat de psihofizică și psihopatologie. A fost student timp de un la Facultatea de Litere și Filozofie din București (1902-1903), continuându-și studiile la Facultatea de Medicină, începând cu anul 1903. În anul 1910 a obținut doctoratul în medicină.

IN MEMORIAM … 🥀

Mark Warshawsky (1848-1907) s-a născut la data de 26 noiembrie 1848 la Odesa și a crescut în orașul Zhitomir. A studiat dreptul și apoi s-a stabilit la Kiev.
Warshawsky a început să scrie cântece pentru distracție și le-a interpretat pentru prietenii din Kiev. Autorul și dramaturgul Solomon Naumovich Rabinovich, cunoscut sub pseudonimul Sholem Aleichem, a descoperit talentul lui Warshawsky și prin grija lui Warshawsky a publicat prima colecție de cântece.
Printre numeroasele sale cântece populare se numără The Goblet – Dear Malke, The Miller’s Tears și cea mai faimoasă melodie idișă, Afn Pripetshik.
Warshawsky a murit la Kiev în 1907.
Făcând parte din coloana sonoră a filmului Lista lui Schindler (scena lichidării ghetoului), cântecul „Oyfn Pripetshik” (Pe vatră) povestește cum un rabin învață copiii „aleph-bet” (alfabetul ebraic). Până la sfârșitul secolului al XIX-lea, a fost una dintre cele mai populare cântece ale evreilor din Europa Centrală și de Est și, ca atare, este o amintire muzicală majoră a Europei pre-Holocaust.
Melodia încă se cântă în grădinițele evreiești.
Versurile pline de patos din strofa a patra se referă la destinul evreilor și la istoria lor scrisă cu lacrimi: „Când, copii, veți crește / O să înțelegeți / Câte lacrimi zac în aceste litere / Și câtă durere”.
Versurile originale în yiddish
Oyfn pripetchik brent a fayerl,
Un in shtub iz heys,
Un der rebe lernt kleyne kinderlekh,
Dem alefbeys.
Refrain:
Zet zhe kinderlekh, gedenkt zhe, tayere,
Vos ir lernt do;
Zogt zhe nokh a mol un take nokh a mol:
Komets-alef: o!
Lernt, kinder, mit groys kheyshek,
Azoy zog ikh aykh on;
Ver s’vet gikher fun aykh kenen ivre –
Der bakumt a fon.
Lernt, kinder, hot nit moyre,
Yeder onheyb iz shver;
Gliklekh der vos hot gelernt toyre,
Tsi darf der mentsh nokh mer?
Ir vet, kinder, elter vern,
Vet ir aleyn farshteyn,
Vifl in di oysyes lign trern,
Un vi fil geveyn.
Az ir vet, kinder, dem goles shlepn,
Oysgemutshet zayn,
Zolt ir fun di oysyes koyekh shepn,
Kukt in zey arayn!
Versurile în română:
În vatră arde focul,
În casă este cald.
Și rabinul îi învață pe copii mici,
Alfabetul.
Refren:
Vedeți, copii, amintiți-vă, dragilor,
Ceea ce învățați aici;
Repetați și mai repetați încă o dată,
„Komets-alef: o!”
Învățați, copii, cu mare entuziasm.
Așa că vă instruiesc;
Cel dintre voi care învață pronunția ebraică mai repede –
Va primi un steag.
Învațați copii, nu vă fie teamă,
Fiecare început este greu;
Norocos este cel care a învățat Tora,
De ce altceva mai are nevoie acea persoană?
Când veți crește, copii
Singuri veți înțelege
Câte lacrimi zac în aceste litere,
Și câtă durere.
Când voi, copii, veți suporta povara Exilului,
Și veți fi epuizați,
Fie ca voi să luați putere din aceste litere,
Uitați-vă la ele!

Anders Celsius (n. 27 noiembrie 1701) a fost un astronom, fizician și matematician suedez. În anul 1742 publică rezultatele cercetărilor efectuate pentru calibrarea unui termometru din sticlă cu mercur. Pentru acest scop alege ca puncte de reper temperatura de fierbere a apei, pe care o numește „0 grade”, și cea de topire a gheții, pe care o numește „100 de grade”; după moartea lui Celsius cele două repere au fost inversate de Carl Linné. Numele său a fost atribuit în 1948 gradului centigrad de temperatură, care astfel și-a schimbat denumirea în grad Celsius (°C).

Charles Scott Sherrington (n. 27 noiembrie 1857 – d. 4 martie 1952) a fost fiziolog britanic, unul dintre fondatorii neurologiei moderne, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în anul 1932 împreună cu Edgar Douglas Adrian, pentru descoperiri privind funcțiile neuronului.

„Limbajul creierului nu este limbajul ADN-ului genelor. Ceea ce cunoaştem este codificat în celule numite neuroni – elemente microscopice de conexiune electrochimică, în general de câteva sutimi de milimetru în diametru. Fiecare dintre noi are poate peste o sută de miliarde de neuroni, comparabil cu numărul de stele din galaxia Calea Lactee. Mulţi neuroni au mii de conexiuni cu vecinii lor. Există aproximativ o sută de bilioane de astfel de conexiuni în cortexul cerebral uman”. – Carl Sagan

Fe Villanueva del Mundo (n. 27 noiembrie 1911) a fost medic pediatru și prima femeie admisă la Facultatea de Medicină din cadrul Harvard. Del Mundo fondează, în 1943, primul spital de pediatrie din Filipine, iar pentru munca sa de pionierat în pediatrie ce se întinde pe mai bine de 8 decenii a fost recunoscută la nivel mondial, primind o serie de distincții (Ramon Magsaysay Award for Public Service – 1977, National Scientist of the Philippines – 1980, Order of Lakandula – 2010).

S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 27 NOIEMBRIE

Într-un acord ni se dezvăluie o lume întreagă!” (Richard Strauss)

La 27 noiembrie 1896 are loc la Frankfurt premiera poemului simfonic ‘Also sprach Zarathustra’, Op. 30. al compozitorului german Richard Strauss. Inspirat din romanul filosofic al lui Friedrich Nietzsche, ‘Also sprach Zarathustra’ (1883-1885), poemul este împărțit în nouă secțiuni, denumite de Strauss după capitolele selectate din romanul lui Nietzsche. Partea introductivă, intitulată „Răsăritul soarelui”, a devenit bine cunoscută după ce a fost folosită în filmul lui Stanley Kubrick din 1968, ‘2001: A Space Odyssey’.

S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 27 NOIEMBRIE

Trupa de rock britanico-americană Foreigner a lansat, la data de 27 noiembrie 1984, balada rock ‘I Want to Know What Love Is‘. Lansată ca single principal al celui de al cincilea album, ‘Agent Provocateur’, piesa a urcat pe primul loc în clasamentele din Marea Britanie și Statele Unite fiind cel mai mare succes al grupului până în prezent.

SĂRBĂTORITA ZILEI … 💐🥂🎂💖

Este ușor să fii un copil minune. Este însā foarte greu să forțezi cāutarea unor direcții noi.” (Hilary Hahn)

Hilary Hahn (n. 27 noiembrie 1979) este o violonistă americană. A cântat în toată lumea, atât ca solistă cu orchestre și dirijori de frunte, cât și singură cu ocazia unor recitaluri. De asemenea, și-a construit o reputație de interpretă a muzicii contemporane; mai mulți compozitori au scris lucrări pentru ea: concerte de Edgar Meyer și Jennifer Higdon, partite de Antón García Abril și o sonată pentru vioară și pian de Lera Auerbach.

27 noiembrie 2000…

Albumul compilație al formației Beatles, Number 1-s, o colecție de 27 de hituri de top, ajunge în fruntea clasamentelor din SUA, demonstrând că atracția muzicii lor se întinde pe generații.

Beatles

Lansată cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la destrămarea trupei, lista de succese a fost întocmită de producătorul George Martin și de ultimii trei membri supraviețuitori ai trupei Beatles – Paul McCartney, George Harrison și Ringo Starr – și remasterizată la Abbey Road Studios.
Începând cu perioada mop-top de la începutul anilor ’60, albumul se deschide cu „Love Me Do” și își face drum prin single-urile care induc Beatlemania „She Loves You”, „I Want To Hold Your Hand” și „Can’t Buy Me Love” înainte de a trece la sesiunile experimentale de studio ale lui Revolver, cu „Eleanor Rigby” și „Yellow Submarine”. După un tur Magical Mystery prin „Penny Lane” și „All You Need Is Love”, epoca Apple Records pentru „Hey Jude”, „Get Back” și „Let It Be”, se rezumă la piesa finală, „The Long and Winding Road.”
Colecția, pe a cărei copertă apare un număr unu galben pe un fundal roșu, a depășit toate așteptările. A aterizat pe locul 1 în peste 30 de țări, inclusiv un debut în topul topurilor din SUA.