În data de 27 decembrie 1816, la Iaşi, a avut loc primul spectacol de teatru în limba română la iniţiativa cărturarului român Gheorghe Asachi (1788-1869). A fost o personalitate complexă, îndrumător și animator al vieții artistice și culturale, organizator al școlilor naționale din Moldova, unul din pionierii picturii românești și inițiatorul învățământului artistic în școlile moldovenești.
„Puterea stă-n unire.”, spunea Gheorghe Asachi
Teatrul în limba națională era un vis frumos pentru mulți tineri, iar acesta a devenit realitate datorită lui Gheorghe Asachi. Evenimentul a avut loc la Iaşi în 27 decembrie 1816: „Mirtil și Hloe” după Salomon Gessner şi Jean Pierre Clovis de Florian.
“Un public numeros a luat parte la spectacol, cel putin o parte dintre spectatori având clară ideea că asista nu doar la un act cultural, ci la un eveniment cu ample semnificatii naționale”, a declarat profesorul Stefan Oprea, care este scriitor și critic de teatru și film.
Gheorghe Asachi a tradus piesa, a desenat decorurile, a făcut regia şi a pictat cortina, o imitaţie după un desen adus de la Roma adaptat la realităţile din Moldova. Aceasta „înfăţişa pe Apolon cu muzele întinzând mâna Moldovei, pentru a o ridica, simbolul nefiind lipsit de frumuseţe şi de tâlc”(Ioan Massof, Teatrul românesc. Privire istorică, I, 1961)
În discursul spus odată cu lansarea ediţiei din 1850 a piesei, Asachi îşi amintea împrejurările acestei premiere absolute în cultura română: „Într-o epocă de strainomanie, la 1816, a fost înfiinţat un teatru de societate în casele răposatului hatman Constantin Ghica, boier generos şi iubitor de cultură. Actorii erau fii şi fiice ale acestor familii carii reprezentau piese franceze”.