De cele mai multe ori, scenariile de film sunt în așa fel construite, încât să-l provoace pe spectator să-i urmărească pe îndrăgostiții despărțiți până se reunesc, convingându-i pe toți că își aparțin cu adevărat. Iată că, în cazul comediei romantice „Wild Mountain Thyme”, acele obstacole nu sunt niciodată clarificate. Rosemary Muldoon (Emily Blunt) este frumoasă, Anthony Reilly (Jamie Dornan) este frumos; acești doi vecini irlandezi au crescut în ferme vecine. Narațiunea cinematografică se deschide în stilul „a fost o dată” – oferită de tatăl lui Anthony, Tony, interpretat de Christopher Walken – face ca totul să fie evident în primele minute că acești doi tineri par predestinați. Și, totuși, Rosemary și Anthony nu formează un cuplu.

Adaptând propria sa piesă („Outside Mullingar”), nominalizată la Tony, în cheie romanțioasă, cu un twist/o schimbare bruscă, regizorul John Patrick Shanley a realizat un film de care mulți se vor bucura, dar puțini îl vor înțelege pe deplin. Din prolog, îl putem admira pe tânărul Anthony, care  privește către stele și  se întreabă: „Mama Natură, de ce m-ai făcut așa?”; de altfel, o întrebare pe care filmul nu reușește să o explice în mod clar. Bizareria este puternică, căci frumușica Rosemary îl adoră, în timp ce Anthony pare ‘ambivalent’, referindu-se la „o puținătate în creierul meu”, orice ar putea înseamna asta. Așa cum spunea Sigmund Freud despre irlandezi, „Aceasta este o rasă de oameni pentru care psihanaliza nu poate fe de niciun folos”. Greu de digerat pare și faptul că Anthony nu este gay și a întânit o singură fată, în afară de Rosemary, o anume Fiona, pe care o plăcea fiind doar un băiețel. Acea rivalitate, din copilărie, a fost greu de suportat de Rosemary, deși mereu era prea atașată de Anthony pentru a-i face reproșuri. Sau poate că a făcut-o. Shanley include un detaliu amuzant despre o mică bucată de pământ, de la capătul aleii Reilly, pe care o dețin familia Muldoon. Această pedeapsă s-a aplicat pentru un incident din copilărie în care Anthony a împins-o pe Rosemary. Ranchiuna nu e ușor de suportat în Irlanda, deși este greu de descifrat ce fel de emoții simt cei doi unul pentru celălalt, dincolo de certitudinea că, în cele din urmă, totul se va rezolva cu un sărut.

Emily Blunt & Jamie Dornan în Wild Mountain Thyme. Foto© Bleecker Street

În orice caz, se scurge un sfert de secol de când Rosemary a tot așteptat ca Anthony să-și facă curajul să o ceară de soață. Dinamica acestui cuplu nu ține de cochetărie, ci de un soi de familiaritate duioasă. Faptul că tânărul Anthony nu o curtează în mod tradițional pe Rosemary poate fi exasperant pentru unii dintre spectatori, mai ales dacă ne gândim la rolurile care l-au consacrat pe Jamie Dornan (seria The Fifty Shades of Gray). Aici, într-un simpatic contre-emploi, Anthony/Dornan se uită la Rosemary ca un frate la sora lui, mai îndrăzneață. Cineastul John Patrick Shanley a realizat și „Moonstruck”, o poveste de dragoste aproape perfectă despre oameni imperfecți. În acest film i-a prezentat pe italo-americani ca ceva mai mult decât stereotipuri. Același lucru a încercat să facă și cu irlandezii din piesa lui, deși s-au operat multe modificări pentru ecran. Deschiderea filmului (întinsă pe un montaj de șase minute) pare o secvență de film turistic, cu dealuri de smarald, biserici năpădite de iederă și cerul adesea înnourat, sprijinindu-se pe clișeele (colective) despre această insulă. Cu excepția unei excursii de o zi la New York, care este – de departe – cel mai exagerat moment al filmului, lumea lui pare să se rezume la granițele acestor două ferme.

Emily Blunt & Jon Hamm în Wild Mountain Thyme. Foto© Bleecker Street

În „Moonstruck”, distribuția a reprezentat jumătate din atractivitate, dar Jamie Dornan și Emily Blunt nu se compară cu Nicolas Cage și Cher. Pentru început, tinerii irlandezi par teribil de glamour. Cu tot noroiul de la fermă, vedeta din „Fifty Shades of Grey” capătă cu greu aspectul cuiva care și-a petrecut o viață întreagă la țară. Cât despre Emily Blunt, nici nu se pune problema care fi vreo fată de la țară, ba nici prea arțăgoasă nu se dovedește. Totuși, prezența cea mai notabilă o are în mijlocul unei ploi, fumând din pipă, purtând ceea ce seamănă cu ideea lui Edith Head despre o haină de ploaie rustică. Cei doi nu se descurcă deloc nici în noroi, nici sub ploi.

Una peste alta, atitudinea ei aduce cumva cu cea a inegalabilei Maureen O’Hara. După o serie de flashback-uri care dezvăluie originile independenței lui Rosemary și dragostea neclintită pentru Anthony, filmul începe într-o noapte ploioasă după înmormântarea tatălui încăpățânat al lui Rosemary, Chris Muldoon (Don Wycherley).

Într-o conversație sinceră despre moarte și moștenire cu tatăl său văduv, Tony (interpretat de legendarul Christopher Walken) și mama – proaspăt văduvă – a lui Rosemary, Aoife (minunata Dearbhla Molloy), Anthony descoperă că nu suportă să preia ferma familiei Reilly.

La ani distanță, Anthony află că tatăl său hipercritic plănuiește să vândă ferma vărului său, bogatul american, Adam (interpretat de Jon Hamm din „Mad Men”), care vrea să-și găsească mireasă și să se stabilească în Irlanda.

Jamie Dornan & Emily Blunt în Wild Mountain Thyme. Foto© Bleecker Street

Și, totuși, puținele personaje, recurența locurilor și intonația din dialoguri fac simțită influența teatrală. Acest univers foarte verde (și umed, ploaia pare veșnic prezentă) pare izolat și ferit de lume, în afara timpului, iar povestea plasează personajele într-o bulă de basm.

Cu toate acestea, în ciuda excentricităților sale, Anthony încă radiază un farmec aspru și robust. El și Rosemary sunt vizibil legați unul de celălalt, iar obsesia ei furioasă pentru el este suficientă pentru a menține focul viu pentru amândoi. Deși fata e dispusă să aștepte chiar și o sută de ani ca băiatul din vecini să o ceară de nevastă, apare și un «catalizator». Pentru că bătrânul Tony, bolnav, amenință că-i va lăsa ferma drept moștenire nepotului său, capitalistul american Adam (Jon Hamm, scutit de accent). Yankeului i se aprind călcâiele după vijelioasa Rose, așadar, tribulații sentimentale apar.

Această nouă turnură este suficientă pentru a face scânteia umedă dintre Anthony și Rosemary să pară suficient de inflamabilă pentru a susține scenele lungi și teatrale de dialog care domină cel de-al treilea act al filmului. Așa se face că avem parte de marea „întorsătură”, iar visurile se conturează mai clar. Există puțină dramă, puțin umor (teribilă scena cu Dornan declamând vorbe de amor în fața unui măgar, antrenându-se pentru o declarație de dragoste pentru Rose) și dragoste sinceră în „Wild Mountain Thyme”.

Filmul este simplu, dar la fel de plăcut ca un roman Jane Austen, în care două personaje nu îndrăznesc să admită că sunt îndrăgostiți unul de celălalt și orice se poate întâmpla, chiar dacă avem tendința de a ne imagina cu ușurință deznodământul unei astfel de povești. „Wild Mountain Thyme” ar putea fi o descriere perfectă a complexității Irlandei centrale, dar rămâne – în esență – o poveste de dragoste. Fabuloasă și frumos filmată  povestea de iubire din copilărie, ba spirituală, ba excentrică, are capacitatea de a încălzi și cele mai reci inimi.

Regia: John Patrick Shanley

Scenariul: John Patrick Shanley după piesa de teatru Outside Mullingar de John Patrick Shanley

Imaginea: Stephen Goldblatt

Montajul: Ian Blume

Muzica: Amelia Warner

Distribuția:

Emily Blunt -Rosemary Muldoon

Abigail Coburn – micuța Rosemary Muldoon

Jamie Dornan – Anthony Reilly

Darragh O’Kane – micul Anthony Reilly

Jon Hamm – Adam Kelly

Christopher Walken – Tony Reilly

Dearbhla Molloy – Aoife Muldoon

Don Wycherley – Chris Muldoon

Durata: 102 min.