Muzeul ASTRA, cea mai importantă instituţie fondată de Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, a fost inaugurat în 19 august 1905. El s-a născut din dorinţa românilor ardeleni de a-şi defini propria identitate etnoculturală, în conglomeratul etnic al Imperiul Austro-Ungar şi pe fondul emancipării culturale a tuturor popoarelor din centrul şi sud-estul Europei, având ca model muzeele deja constituite ale saşilor, ungurilor şi secuilor. (aflăm de pe site-ul oficial). Puțină cultură generală n-a ucis pe nimeni. Din contră.
Continuăm: După mai multe prefaceri structurale și organizaționale, în anul 2001, a luat fiinţă Complexul Naţional Muzeal „ASTRA”, cu cea mai vastă structură etnomuzeală din România, tratând, distinct, specificul culturii populare româneşti, săseşti şi a celei a rromilor, (în fază de proiect), în cadrul Muzeului Civilizaţiei Tradiţionale Populare “ASTRA”, Muzeului Civilizaţiei Transilvane “ASTRA”, Muzeului de Etnografie Săsească “Emil Sigerus”, Muzeului Culturii şi Civilizaţiei Rromilor (proiect), iar a popoarelor extraeuropene în cadrul Muzeului de Etnografie Universală „Franz Binder”… și așa mai departe…
Informația documentară, istorică, își are rostul ei: Muzeul ASTRA, cu toate departamentele lui, este una dintre cele mai apreciate instituții de acest fel din țară, iar Muzeul în Aer Liber este chiar cel mai mare. Mii de vizitatori îi trec pragul anual, nu doar cei pasionați de natură, ci și cei care îndrăgesc tradițiile, folclorul, în general ethosul românesc.
Nu uitați să vă plimbați cu trăsura, dacă aveți prilejul, să ascultați povestea fiecărei case țărănești aduse la Sibiu din întreaga țară! E o experiență extraordinară, dacă nu vă e frică de astfel de… călătorii! Mie, sincer, mi-a fost! Totodată, veți avea cea mai impresionantă dovadă a legăturii dintre om și animalul său, precum și o poveste de viață spusă cu tâlc și sinceritate.
Istoria scrisă de oameni pentru a păstra urmele trecerii lor prin ani… cu totul altceva decât memoria ancestrală a naturii, care nu ține minte cifre, ci anotimpuri, nu ține minte nume și întemeieri, ci lanțul neîntrerupt al zilelor și al nopților. Ai senzația, pășind pe aleile ascunse prin vegetație, șerpuind de-a lungul apelor, că omul e o prezență efemeră, asemenea norilor pe cer, și că văzduhul respiră aer din preajma zeilor care s-au jucat de-a constructorii.
Zeci de locuințe populare, două biserici și o școală, două hanuri și o cârciumă, două pavilioane de joc și un „loc de popas”, o popicărie și două remize de pompieri, un scrânciob și chiar o „casă de vrăjitoare” lasă impresia că există un duh al locurilor care le-a aranjat în așa fel încât nimic nu pare întâmplător, tocmai ca în viață…
Lucian Blaga spunea că „veșnicia s-a născut la sat”, tocmai pentru că formele lui rămân nealterate de trecerea timpului, chiar dacă materialele în care sunt turnate sunt perisabile. Omul știe a face artă și din chirpici, și din humă. Și Adam a fost făcut dintr-o mână de țărână și numele lui a rămas și astăzi peregrin prin lume.
Și acum noutatea, save the date! Din 9 și până în 12 iulie, Muzeul ASTRA din Sibiu, condus în prezent de un director tare destoinic, om mândru și dedicat, dl. Ciprian Ștefan, organizează cea de-a V-a ediție a evenimentului ASTRA Multicultural. Timp de patru zile, în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului se vor desfășura ateliere interactive, muzică și dansuri, meșteșuguri și un maraton gastronomic, care promite a fi o experiență deosebită.
„Evenimentul aduce în prim plan valorile multietnice din țara noastră și surprinde aspectele cultural-interactive din comunitățile de croați, turco-tătari, sași, ucraineni, lipoveni, rromi, maghiari și români.”, se precizează în comunicatul de presă al Primăriei Sibiu, care cofinanțează proiectul.
Nu e puțină muncă să aduci în Sibiu, în contextul actual, peste 100 de artiști și muzicieni! Reuniți în 20 de ansambluri de dansuri și de cântece populare și fanfare, aceștia vor da culoare și sunet Festivalului de muzică și tradiții multietnice. Atenție, nu pierdeți zilele de 10, 11, 12 iulie, adică weekendul acesta.
Seminarul „ASTRA Multicultural. Patrimoniu cultural. Valori. Perspective” va deschide programul în data de 9 iulie și, timp de două zile, va aduce împreună în spiritul larg al culturii populare, pentru a dezbate probleme legate de patrimoniu, 53 de participanți, muzeografi, conservatori, cercetători și lectori din țară și străinătate, pasionați ai domeniului.
Vineri, 10 iulie, la ora 17, pe scena de pe lac va avea loc un spectacol susținut de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”, condus de reputata Silvia Macrea, care a pregătit momente artistice extraordinare, în stilul deja cunoscut, de coregrafie din folclorul german, maghiar, italian, mexican, bulgăresc, rusesc, sârbesc și ucrainean. Spectacolul va fi transmis live pe pagina de facebook a Muzeului ASTRA, aici.
Dacă vă era dor de muzica populară, Robert Târnăveanu, Alina Bîcă, Nelu Albu, Răzvan Năstăsescu, Oana Tomoiagă, Andreea Vulcu, Stana Stepanescu și Bojidar Ciobotin, Adrian Neamțu vor interpreta cântece din repertoriul tradițional românesc.
Și acum să revenim la cele mai umane plăceri: croați, turco-tătari, sași, ucraineni, lipoveni, rromi, maghiari și români vor pregăti preparate tradiționale specifice fiecărei etnii în cadrul maratonului gastronomic multietnic: tocană de noatin cu mămăligă, chifteluțe cu linte, gulyas, tocăniță cu vițel, kurtos, papricaș carașovenesc cu carne de miel și șahaimas. Dacă întrebați ce e șahaimasul, n-o să vă spunem, pentru că va trebui să descoperiți singuri nu doar gustul, ci și povestea acestui fel de mâncare tradițională.
E program și pentru copii: cei cu vârsta peste 7 ani pot deprinde, sub îndrumarea meșterilor populari, tehnica picturii pe lemn și ceramică, broderie și cusături tradiționale, dar și metode populare de prelucrarea lemnului. Nota bene! Participarea se realizează în baza unei programări la numărul de telefon 0751166529, disponibil de luni până sâmbătă intre orele 9:00 – 16:00
(Atelierele vor include un număr maxim de 9 participanți și se vor desfășura în condiții de siguranță și distanțare fizică, specifice acestei perioade a stării de alertă).
„ASTRA Multicultural” este un eveniment cofinanțat de Primăria Sibiu prin Agenda Culturală 2020.
Foarte important!
Licențiată în Filologie, Andra Tischer trăiește în Sibiu, fiind profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național ”Octavian Goga” din Sibiu. A colaborat în cadrul Cercului Literar de la Cluj cu analize critice asupra creațiilor membrilor grupării, publicate în volume antologice, publică poezie în revistele Cenaclul de la Păltiniș, Confluențe.org, Logos și Agape (Timișoara), revista ”Singur” (Târgoviște), Melidonium (Roman, Neamț). Din 2015 până în 2017 a fost Secretar general de redacție la revista online Literatura de Azi. Publică volumul de poezii „Legi nescrise” în aprilie, 2018, la editura Armanis din Sibiu. Convinsă că salvarea ființei umane stă în iubire și în artă, capabilă să transfigureze orice fel de realitate, până și cea mai sordidă, Andra Tischer e o umanistă prin excelență, această vocație fiind cartea de vizită pe care și-a asumat-o tranșant cu fiecare ocazie.