Dragostea nu are vârstă şi nu cunoaşte graniţe artificiale ne spune Cairo Time, invitându-ne într-o tandră călătorie în ţinuturile scăldate de apele adânci ale Nilului şi de soarele arzător al Egiptului.

Despre geometria sentimentelor şi despre vacanţele dragostei încearcă să povestească Ruba Nadda, într-o peliculă ce poate fi şi o delicată odă dedicată megalopolisului Cairo. Juliette (Patricia Clarkson) este redactor de modă la o revistă glossy (“Vous”) şi are un mariaj fericit cu Mark (Tom McCamus), un diplomat (angajat al O.N.U.) canadian. Copiii lor sunt deja mari, alte griji nu sunt la vedere, aşa încât părinţii pot acum să-şi proiecteze o binemeritată vacanţă.

Patricia Clarkson © MISR International Films

Destinaţia aleasă de cei doi este ademenitoarea capitală a Egiptului. Mark nu mai poate ajunge – fiind prins într-o misiune în teritoriile palestiniene (Fâşia Gaza) -, aşa încât Juliette trebuie să călătorească singură în Middle East (Orientul Mijlociu). Pentru a se asigura că soţia lui va fi ferită de orice pericol, Mark îi cere lui Tareq (prietenul său de-o viaţă), să devină ghidul ei. Doamna din America se află pentru prima oară singură într-o călătorie atât de specială.

Patricia Clarkson & Alexander Siddig © MISR International Films

Tareq este un distins companion pentru Juliette şi, cu cât petrec mai mult timp împreună, cu atât realizează cât de puternică este atracţia dintre ei. Nimeni, nici măcar Tareq (Alexander Siddig) sau Juliette, nu şi-ar fi imaginat că cei doi se vor îndrăgosti unul de celălalt.

Aşteptarea soţului se transformă într-o plăcută hoinăreală prin uimitorul Cairo. Spectatorul descoperă, alături de Juliette, farmecul şi pitorescul acestui oraş, graţie imaginilor realizate de  Luc Montpellier. Misterul urmelor antichităţii, luxul hotelurilor de cinci stele, parfumul cafenelelor populate cu o clientelă exclusiv masculină, discretele apariţii feminine şi raporturile stricte dintre bărbaţi şi femei, toate se lasă descoperite şi induc stări de nostalgie. Densitatea populaţiei din marea metropolă bate recordurile, dar mulţi dintre locuitori trăiesc într-o sărăcie lucie. Traficul este o permanentă “cursă cu obstacole”, ce încarcă cu emoţii orice vizitator. De asemenea, fumul, zgomotul şi dezordinea sunt copleşitoare pentru orice vizitator din lumea occidentală. Totuşi, nu prea departe de acest vacarm, există liniştea din moschei, izul specific din cafenele, balansul leneş al ambarcaţiunilor de pe oglinda Nilului, glasul inconfundabil al lui Umm Kulthum (diva care a întruchipat atât cosmopolitismul, cât şi mândria naţională, de la mijlocul secolului al XX-lea, în Egipt) cuceresc şi farmecă pe oricine. Blândeţea dezarmantă dar, mai ales, eleganţa naturală a lui Tareq o ajută pe Juliette să supravieţuiască în noul univers.

Patricia Clarkson, Tom McCamus & Alexander Siddig © MISR International Films

În acest cadru cuviincios, “banalul” triunghi amoros devine o zvâcnire distinctivă, încărcată de o tulburătoare  tristeţe. Meandrele turistice se amestecă cu cele sentimentale şi oferă sclipiri discrete ale unei realităţi subtil ascunse. Juliette, întruchipată cu mult farmec de irezistibila Patricia Clarkson, aminteşte de eroinele lui Henry James, sugerâd ascuţime a minţii şi a firii, dar şi o senzuală reverie. Ageră şi moale deopotrivă, ca o felină aristocratică, ea rătăcește în jurul valorii (credinţă), plutind într-o delicată ceaţă sentimentală, în acord perfect cu acel cadru exterior. Sugestive sunt scenele plimbării la Piramide, cadre în care rochia albastră-verzuie a eroinei devine o marcă a stării ei de spirit din acel spaţiu, destul de liniştit. Partenerul ei de călătorie, Tareq, subţire şi curtenitor, navighează şi el prin viaţă, după ce-a lăsat în urmă multe dezamăgiri. Licărirea, uşor ironică, din privirea lui este un răspuns pentru acel meci fin, purtat cu subtilitate. Magia acestei relaţii constă în lucrurile profunde pe care le mărturisesc cei doi, fie şi numai din gesturi sau priviri.

Dialogurile sunt libere, contrapunctate de pauze ce vor să accentueze gravitatea, lăsând spectatorul să traseze conturul personajelor, pe acordurile fine ale muzicii din coloana sonoră semnată de Niall Byrne.

Patricia Clarkson & Alexander Siddig © MISR International Films

Reticenţa temperamentală a celor doi – Tareq si Juliette – lasă loc pentru nuanţe şi părăseşte impulsul literar al scenariului. Pentru unii, Cairo Time poate fi puţin preţios sau prea lung (90 min.); pentru alţii, poate fi o plăcută evocare a ceea ce înseamnă complicat sau nostalgic.

Cairo Time

Regizor: Ruba Nadda
Scenarist: Ruba Nadda
Operator: Luc Montpellier
Muzica: Niall Byrne
Monteur: Teresa Hannigan

Distribuţia:
Patricia Clarkson (Juliette Grant)
Amina Annabi (Yasmeen)
Alexander Siddig (Tareq Khalifa)
Andrew Cullen (Jim)
Elena Anaya (Kathryn)

Via WebCultura