Imaginează că te afli într-un hol la capătul căruia găsești două uși. Pe una din uși vei citi ”Succesul dictează acțiunea” iar pe cea de-a doua ”Succesul este colateral”. Ești în cumpănă. Nu știi  ce să alegi la prima înfățișare. Dar hai să vedem care ușă se potrivește mai bine felului tău de a fi. 

Prima ușă își va dicta pașii pentru că ”Succesul dictează acțiunea”. Succesul însă va avea două fațete, una pozitivă și luminoasă, iar cealaltă întunecată. Echilibrul stă în dozaj, alegeri etice, și integritatea ta morală. Iar succesul ți-l va asigura abilitatea, cunoașterea, adaptabilitatea și perseverența.

 Să ai succes presupune să: te adaptezi situației, să te pliezi pe datele problemei, să-ți maximizezi șansele aplicând cele mai potrivite metode și tehnici. Să fii maleabil și adaptabil. Să fii cu un pas înaintea competitorului tău. Să faci o analiză extinsă a mediului  și să aplici cele mai creative strategii.

Să angajezi pe cei mai buni, să lucrezi cu consultanți de top. Să excelezi în domeniul tău de performanță. Să dobândești cunoștințe și să-ți cultivi abilități. Să fii persuasiv și să fii un comunicator excelent. Să fii omul potrvit în locul potrivit la timpul potrivit. Să ai fleur și să intuiești bine mișcările de forțe exterioare. Să miroși oportunitatea. Să muncești mult până obții rezultatul dorit. 

 Partea întunecată însă îți va dicta să joci murdar dacă e nevoie. Scopul scuză mijloacele. Să obții ceea ce-ți dorești cu orice preț, manipulând datele problemei astfel încât să fii în avantaj competitiv. Să fii un bun vânzător sau un bun influencer. Să știi cum să prezinți lucrurile prin distorsiune sau denaturare sau omisiune, astfel încât să trezești în ceilalți dorința, dorința de cumpărare după caz. Să fii un abil manipulator. Să apeși pe butoanele corecte.

Lucrurile care contează? Să obții ceea ce-ți dorești!

 Ușa a doua în spatele căreia  ”Succesul este colateral” te va conduce negreșit și ea spre succesul tău personal. Să ai succes dincolo de ea însă presupune să fii  complet aliniat la situație prin șansă, pregătire și opotunitate. Și să oferi ce ai mai bun din ceea ce știi să faci. Să îți alegi cu grijă contextul acțiunii și să-ți maximizezi șansele prin implicare, energie și entuziasm. 

Acțiunea ta însă poate să aibă succes sau nu. Succesul e doar o chestiune de probabilitate. Însă nu forțezi în niciun fel balanța. Îți dorești succesul doar dacă ceea ce oferi tu se potrivește ca-ntr-o îmbinare perfectă cu ceea ce se cere. În cazul în care oferta ta este neadecvată cauți o altă situație, un alt context de materializare. 

Eșecul face parte integrantă din rețeta succesului. Este cel mult o oportunitate de cunoaștere, învățare și conștientizare a propriei valori. Succesul este un efect colateral al implicării entuziaste. 

Ești deschis total la ceea ce urmează, indiferent de rezultat. Îți faci partea ta. Tot ce ține de tine. Antrenezi în proiect și alți oameni, contagiindu-i cu entuziasmul și abnegația ta. Îi ajuți să crească, le arăți calea. În același timp îți urmezi propria ta călătorie de explorare și învățare. Ești tu însuți și nu te pliezi pe context, schimbi contextul în măsura în care acest lucru este posibil.

Îți creezi propriul mediu de prosperare, îți alegi oamenii cu care vrei să lucrezi, îți alegi cauza, acțiunea și mijloacele. Nu cauți neaparat mediul care oferă cele mai multe oportunități, ci mediul în care ai cele mai mari satisfacțiii. Nu faci compromisuri și nu muncești peste pragul de epuizare. Îmbini plăcutul cu utilul. 

Lucrurile care contează? Să fii fericit și împăcat.

 Evident, succesul în cazul dat va fi relativ și mai puțin măsurabil. Nu-l vei putea demonstra ostentativ și nici nu-ți va atârna greu de gât ca o plăcuță de identificare. Nu vei fi nici invidiat, nici adulat sau căutat pentru rețetă. Dar întotdeauna vei fi în controlul propriului tău succes, indiferent de rezultat. 

Deci, te-ai hotărât? Pe ce ușă vrei să intri?

Photo by Luis Alfonso Orellana on Unsplash

Citește și alt articol Întâmplarea, singura realitate