„Toată lumea spune ca dragostea doare, dar asta nu este deloc adevărat. Singurătatea doare… Respingerea doare… Să pierzi pe cineva doare… Indivia doare…„
William John Neeson (7 iunie 1952) este un actor nord-irlandez care deține cetățenia irlandeză, britanică și americană. A fost nominalizat pentru mai multe premii, inclusiv un premiu al Academiei pentru cel mai bun actor, un premiu BAFTA pentru cel mai bun actor într-un rol principal și trei premii Globul de Aur pentru cel mai bun actor într-o dramă cinematografică.
În 1976, Neeson s-a alăturat timp de doi ani teatrului Lyric Players din Belfast. Apoi a jucat în filmul arturian Excalibur (1981). Au urmat cinci filme între 1982 și 1987, în special The Bounty (1984) și The Mission (1986). A avut rolul principal în Next of Kin (1989) și-a câștigat notorietatea în rolul lui Oskar Schindler în Schindler’s List (1993). De atunci a jucat în filme de succes precum drama Nell (1994), biografia istorică Michael Collins (1996), Les Misérables (1998), opera spațială Star Wars: Episode I – The Phantom Menace (1999), drama biografică Kinsey (2004), filmul cu super-eroi Batman Begins (2005), seria de thriller de acțiune Taken (2008–2014), filmul de supraviețuire The Grey (2011) și Silence al lui Martin Scorsese (2016).
*****
„Eu m-am îndrăgostit de foarte tânără, când eram foarte mică, şi consider că, pe cât de mult iubeşti, pe atât de bogat sufleteşte, frumos, liber şi puternic eşti. Iubirea poate să implice şi o dulce suferinţă. Iubirea nu se închide ca robinetul. Dar atunci când iubeşti, sufletul tău este ca un diamant care se şlefuieşte. O fată îndrăgostită este frumoasă, puternică şi fermecătoare, iar fetele trebuie să fie conştiente de asta. Iubirea nu are nimic de-a face cu teama, cu spaima de-a nu se afla.” Maia Morgenstern
*****
„Viitorul este suma paşilor pe care îi faci, inclusiv a celor mici, ignoraţi sau luaţi în râs.”
Henri Marie Coandă (n. 7 iunie 1886 – d. 25 noiembrie 1972) a fost un academician și inginer român, pionier al aviației, fizician, inventator și descoperitor al efectului care îi poartă numele. A fost fiul generalului Constantin Coandă, prim-ministru al României în 1918.
Cu sprijinul inginerului Gustave Eiffel și savantului Paul Painlevé, care l-au ajutat să obțină aprobările necesare, Henri Coandă a efectuat experimentele aerodinamice prealabile și a construit în atelierul de carosaj al lui Joachim Caproni un avion fără elice, numit convențional Coandă-1910, pe care l-a prezentat la al doilea Salon internațional aeronautic de la Paris 1910.
Între 1911-1914 Henri Coandă a lucrat ca director tehnic la Uzinele de aviație din Bristol, Anglia și a construit avioane cu elice de mare performanță, de concepție proprie. În următorii ani se întoarce în Franța, unde a construit un avion de recunoaștere 1916 foarte apreciat în epocă, prima sanie-automobil propulsată de un motor cu reacție[necesită citare], primul tren aerodinamic din lume și altele. În 1934 obține un brevet de invenție francez pentru Procedeu și dispozitiv pentru devierea unui curent de fluid ce pătrunde într-un alt fluid, care se referă la fenomenul numit astăzi „Efectul Coandă”, constând în devierea unui jet de fluid care curge de-a lungul unui perete convex. Această descoperire l-a condus la importante cercetări aplicative privind hipersustentația aerodinelor, realizarea unor atenuatoare de sunet și altele.
Henri Coandă revine definitiv în țară în 1969, ca director al Institutului de creație științifică și tehnică (INCREST), iar în anul următor, 1970, devine membru al Academiei Române.
*****
„Principalii factori din viaţa umană sunt în număr de cinci: naşterea, hrana, dormitul, dragostea şi moartea.”
E. M. Forster (n. 1 ianuarie 1879 – d. 7 iunie 1970) a fost un scriitor și critic literar englez. Este considerat un maestru al romanului englezesc contemporan.
Analist de mare finețe, lucid și sceptic, opera sa este inspirată din mediile intelectuale ale Angliei victoriene, fiind influențată și de călătoriile întreprinse de autor în Italia, India și Egipt.
*****
S-A NĂSCUT ÎN 7 IUNIE …
„Nu eşti beat atâta timp cât poţi sta întins pe podea fără să te ţii de nimic.”
Cântărețul, actorul și producătorul american Dean Martin s-a născut Dino Paul Crocetti la 7 iunie 1917, în Steubenville, Ohio, în familia unor imigranți italieni. Unul dintre cei mai populari și mai durabili artiști americani de la mijlocul secolului al XX-lea, Martin a fost poreclit „Regele cool”. Martin și-a câștigat faima în 1946 împreună cu comediantul Jerry Lewis. Cei doi, numiți Martin & Lewis au evoluat în cluburi de noapte și au avut mai târziu numeroase apariții la radio, televiziune și filme.
*****
SĂRBĂTORITUL ZILEI …
„Nu poţi fi o persoană cu sex-appeal dacă nu ai ceva atrăgător de oferit. În cazul meu, vocea mea: felul în care interpretez, felul în care mă exprim când cânt.„
Sir Thomas John Woodward (7 iunie 1940), cunoscut profesional ca Tom Jones, este un cântăreț galez. Cariera sa a început cu un șir de hit-uri la mijlocul anilor ’60. A făcut turnee internaționale în mod regulat, cu apariții în Las Vegas (1967–2011). Cu vocea sa robustă, puternică de bariton, stilul său include pop, R&B, melodii de cabaret, country, dance, soul și gospel.
Jones a vândut peste 100 de milioane de discuri, cu 36 Top 40 de hit-uri în Marea Britanie și 19 în SUA, inclusiv ‘It’s Not Unusual’, ‘What’s New Pussycat?’, Piesa tematică pentru filmul James Bond din 1965 Thunderball, ‘Green, green grass of home’, ‘Delilah’, ‘She’s a lady’, ‘Kiss’ și ‘Sex Bomb’.
Jones a primit un premiu Grammy pentru cel mai bun artist nou în 1966, un MTV Video Music Award în 1989, precum și două premii Brit. Jones a fost numit ofițer al Ordinului Imperiul Britanic (OBE) în 1998 și înobilat de Regina Elisabeta a II-a pentru serviciile aduse muzicii în 2005.
*****
S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 7 IUNIE …
La 7 iunie 1982, s-a deschis publicului Graceland, clădirea istorică aflată pe un teren de 5,5 ha, care a fost în proprietatea lui Elvis Presley din orașul Memphis, Tennessee. Ea se află la adresa 3764 Elvis Presley Boulevard în vastul cartier Whitehaven la circa 14,5 km de centrul orașului și la mai puțin de 6 km nord de granița cu statul Mississippi. Clădirea figurează în National Register of Historic Places de la 7 noiembrie 1991 și a fost declarată reper istoric național (National Historic Landmark) la 27 martie 2006. Graceland a devenit prima casă proprietate privată ca număr de vizitatori în SUA, cu peste 2 milioane de vizitatori pe an.
Elvis Presley a murit în această casă la 16 august 1977. Presley, părinții săi Gladys și Vernon Presley, precum și bunica lui, sunt înmormântați în ceea ce se numește Meditation Gardens.
*****
„Mult mai mult şi mai mare este ruşine a zice minciuna că ştie, decât a zice adevărul că nu ştie.”
Constantin Cantacuzino stolnicul (n. 1639 – d. 7 iunie 1716) a fost un boier din Țara Românească, recunoscut drept un reprezentat de seamă al umanismului în spațiul cultural român, cu aplecare spre domenii precum istoria și geografia. A făcut studii la Universitatea din Padova. Un izvor important pentru istoria românilor este harta Valahiei, realizată de el împreună cu Ion Comnen. Cantacuzino este și autorul unei istorii a Țării Românești, în care a încercat să umple lacuna de cunoștințe despre istoria timpurie a românilor.
A avut de asemenea multă influență în politică, fiind mentorul nepotului său de soră Constantin Brâncoveanu, în timpul domniei căruia a condus multă vreme din umbră politica externă. În numele voievodului, dar și în nume personal, stolnicul a purtat corespondență cu cancelariile importante ale vremii. În 1707 un conflict latent cu Brâncoveanu a escaladat, ceea ce a dus la retragerea lui Cantacuzino pe moșiile sale. Stolnicul și familia Cantacuzino au contribuit la mazilirea și uciderea lui Brâncoveanu în 1714. Succesor la domnie a fost Ștefan Cantacuzino, fiul stolnicului, însă pentru scurt timp, întrucât amândoi au suferit în 1716 soarta lui Brâncoveanu.
Imaginile au rol pur cultural!