Citatul zilei: „Toţi oamenii ştiau atunci că moartea nu alege. Ştiam şi eu. Dar mai ştiam că pe unii moartea îi ocoleşte un timp.”, spunea Zaharia Stancu, în romanul său,  Jocul cu moartea.

Zaharia Stancu (sursă foto: comunismulinromania.ro)

Zaharia Stancu (n. 5 octombrie 1902, Salcia, județul Teleorman – d. 5 decembrie 1974, București) a fost un scriitor român, poet, romancier, prozator, director de teatru, jurnalist și publicist, academician, laureat al Premiului Herder.

„Chiar după ce voi muri, dragul meu,
Și voi fi-ngropată adânc în pământ, dragul meu,
Deasupra mormântului meu va arde veșnic o flacără, dragul meu,”

(versuri din poezia Chiar după ce voi muri, de Zaharia Stancu)

*

Vom avea o şansă în viitor doar dacă ne vom asuma propria noastră răspundere. Nu va veni nimeni de altundeva să ne ofere binele.”
Mihai I al României
– 5 decembrie 2017, Lausanne, Elveția

Citiți Discursul integral al Regelui Mihai I 

 

Walter Elias Disney (n. 5 decembrie 1901 – d. 15 decembrie 1966) a fost un regizor, producător, animator, scenarist și antreprenor american, câștigător de 22 de ori al premiilor Oscar. Numele său fiind extrem de cunoscut în rândul copiilor, dar și asociat acestora, în special prin intermediul desenelor animate cu Mickey Mouse și al megaproiectului Disneyland.

„Animaţiile pot da viaţă oricărui lucru pe care mintea omenească şi-l poate imagina.” (Walt Disney)

Walt Disney, ținând o mascotă care întruchipează personajul său celebru, Donald Duck (sursă foto: britannica.com)

Otto Ludwig Preminger (n. 5 decembrie 1905, Vijnița, Austro-Ungaria – d. 23 aprilie 1986, New York, SUA) a fost un regizor american de origine austriacă, actor, producător, a cărui notorietate se datorează regiei filmului Laura (1944).

Afisul filmului ”River of no return”

Wladyslaw Szpilman (n. 5 decembrie 1911, Sosnowiec, Polonia, Imperiul Rus (actual Sosnowiec, Slaskie, Polonia – d. 6 iulie 2000, Varșovia, Polonia) a fost un pianist polonez cu origini evreiești; supraviețuitor al Holocaustului, viața sa a constituit subiectul filmului Pianistul (2002).

*****

La data de 5 decembrie 63 î.Hr. filosoful, politicianul, juristul, oratorul, teoriticianul politic, consulul şi constituţionalistul roman Cicero ţine ultimul său discurs îndreptat împotriva lui Lucius Sergius Catilina.

Quo usque tandem abutere, Catilina, patientia nostra? Quam diu etiam furor iste tuus nos eludet? Quem ad finem sese effrenata iactabit audacia?/ Cât timp, Catilina, vei abuza de rădarea noastră? Și pentru cât timp îsi va bate joc de noi nebunia ta? În ce scop se va avânta îndrăzneala ta neînfricată? (fragment din discursul lui Cicero, preluat de pe greatspeechblog.wordpress.com)

*****

La data de 5 decembrie 1864 a fost adoptată  Legea asupra Instrucțiunii Publice, prin intermediul căreia învățământul devenea unitar pe întregul teritoriu al României (sursă info: unitischimbam.ro).

*****

În 5 decembrie se celebrează anual Ziua Internațională a Voluntarilor (International Volunteer Day), având scopul de a promova voluntariatul, de a încuraja guvernele să sprijine eforturile voluntarilor şi de a recunoaşte contribuţiile acestora la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă la nivel local, naţional şi internaţional (sursă info: unv.org).

sursă foto: unsplash.com

Oscar-Claude Monet (n. , Paris, Franța – d. , Giverny, Franța) a fost un pictor impresionist francez. Printre modelele sale s-a numărat Camille Doncieux, care a devenit, mai târziu, soția sa.

„ȘCOALA MI S-A PĂRUT ÎNTOTDEAUNA O ÎNCHISOARE ȘI NU REUȘEAM SĂ MĂ CONVING CĂ ERA BINE SĂ STAU ACOLO, CU ATÂT MAI MULT CU CÂT ERA VORBA DE PATRU ORE PE ZI, CÂND SOARELE MĂ ÎMBIA, MAREA ERA LINIȘTITĂ ȘI AVEAM AȘA POFTĂ SĂ STAU ÎN AER LIBER, SĂ ALERG PE STÂNCI SAU SĂ MĂ BĂLĂCESC ÎN APĂ.”(CLAUDE MONET)

*****

Wolfgang Amadeus Mozart (n. 27 ianuarie 1756, Salzburg – d. 5 decembrie 1791, Viena) a fost un compozitor austriac, unul din cei mai talentați și îndrăgiți compozitori în domeniul muzicii clasice.

„Niciun grad înalt de inteligență sau imaginație, sau ambele laolaltă, nu alcătuiesc un geniu. Iubire, iubire, iubire – acesta este sufletul unui geniu.” (Wolfgang Amadeus Mozart)

*****

Alexandre Dumas – Dumas Davy de la Pailleterie, cunoscut și ca (Alexandre Dumas père) Alexandre Dumas tatăl, (n. 24 iulie 1802, Villers-Cotterêts, Aisne – d. 5 decembrie 1870, Puys, Seine-Maritime) a fost un autor de romane istorice de aventuri, prin care a devenit cel mai popular scriitor francez din lume.

Omul primeşte întotdeauna prea mult de la soartă ca să fie fericit şi destul ca să nu fie.” (A. Dumas, „Laleaua neagră”)

Citește și Muzica este în mine… – Wolfgang Amadeus Mozart