Gândul zilei:
Nu iubi primăvara, ci înfățișarea unei anumite flori în care primăvara s-a inchis, nu iubi dragostea, ci pe cel în care dragostea se întruchipează.
*****
IN MEMORIAM 🥀
Nu sunt un artist creștin, sunt un artist care este creștin.” (Johnny Cash)
John R. Cash (n. J. R. Cash; 26 februarie 1932 – 12 septembrie 2003) a fost un cântăreț, compozitor și actor american. O mare parte din muzica lui Cash conține teme de tristețe, necazuri și eliberare morală, în special în etapele mai târzii ale carierei sale. S-a remarcat prin vocea profundă și calmă de bariton, sunetul distinctiv al trupei sale de acompaniament Tennessee Three, caracterizată prin ritmuri de chitară asemănătoare trenului, o rebelitate cuplată cu un comportament din ce în ce mai sumbru și umil, concerte gratuite în închisori și o marcă comercială de scenă care i-a adus porecla „Omul în negru”.
Cash este unul dintre cei mai bine vânduți artiști muzicali din toate timpurile, cu peste 90 de milioane de discuri vândute în întreaga lume. Muzica sa cuprinde genuri diferite: country, rock and roll, rockabilly, blues, folk și gospel. Acest fapt i-a adus rara onoare de a fi inclus în Country Music, Rock and Roll și Gospel Music Halls of Fame.
*****

Ce sunt regii, când regimentul este plecat, dacă nu doar nişte umbre perfecte într-o zi cu soare?

Christopher “Kit” Marlowe (botezat la 26 februarie 1564 – d. 30 mai 1593) a fost un dramaturg, poet și traducător englez din epoca elisabetană. Cel mai însemnat autor de tragedie din această perioadă înainte de Shakespeare, Kit Marlowe este cunoscut pentru deosebitul său vers alb, pentru personajele sale care au cucerit publicul, precum și pentru propria-i moarte.
Oricare ar fi interesul particular al criticilor moderni, biografi și romancieri pentru contemporanii lui din lumea literară, Marlowe era înainte de toate un artist admirat și influent.
Shakespeare a fost într-adevăr foarte influențat de Marlowe în opera sa de început, după cum se poate vedea din re-utilizarea temelor lui Marlowe în Antoniu și Cleopatra, Negustorul din Veneția, Richard al II-lea și Macbeth (Dido, Evreul din Malta, Eduard al II-lea și Doctor Faust).
Dintre piesele sale :Dido, regina Cartaginei (1586)(scrisă probabil împreună cu Thomas Nashe), Tamerlan cel Mare, partea I (1587), Tamerlan, partea a II-a (1587-1588), Evreul din Malta (1589), Doctor Faust (1589 sau 1593), Eduard al II-lea (1592), Masacrul din Paris (1593).Dintre creatiile sale poetice; traduceri din Farsalia lui Lucan (nu se cunoaște data),traduceri din Amorurile lui Ovidiu (1580?), pasionatul păstor iubitei lui, Hero and Leander (1593, neterminat; completat de George Chapman, 1598)

Christopher “Kit” Marlowe

*****

AU FOST HITURI CU 40 DE ANI ÎN URMĂ … 🎶⏳️
„Total Eclipse of the Heart” este o melodie înregistrată de cântăreața galeză Bonnie Tyler. Cântecul a fost scris și produs de Jim Steinman și a fost lansat pe cel de-al cincilea album de studio al lui Tyler, „Faster Than the Speed ​​of Night” (1983).
Cântecul a devenit cel mai mare hit din cariera lui Tyler, ajungând pe primul loc în clasamentul UK Singles Chart, devenind al cincilea cel mai bine vândut single în 1983 în Regatul Unit. În Statele Unite, single-ul a petrecut patru săptămâni în fruntea topurilor, împiedicând o altă melodie scrisă de Steinman, „Making Love Out of Nothing at All” al formației Air Supply să ajungă pe primul loc (o melodie pe care Tyler avea să o interpreteze mai târziu în 1995).
„Total Eclipse of the Hear” a fost nominalizat pentru premiul Grammy pentru cea mai bună interpretare vocală pop feminină.
La nivel mondial, single-ul are vânzări de peste 6 milioane de copii și a fost certificat Disc de Aur de Recording Industry Association of America (RIAA) pentru vânzări de peste 1 milion de exemplare după lansare, actualizat la platină în 2001, când s-a schimbat pragul de certificare. În 2015, într-un sondaj pentru ITV, cântecul a fost votat de publicul britanic drept al treilea favorit al națiunii și numărul unu al anilor ’80.

Tânărul trebuie să înveţe ca şi când nu va izbuti în veci să ajungă la ţintă, ba chiar ar trebui să se teamă că ar putea-o pierde.” (Karl Jaspers)
Karl Theodor Jaspers (n. 23 februarie, 1883 – d. 26 februarie, 1969), a fost un filozof și un psihiatru german, care a avut o influență majoră asupra teologiei, psihiatriei și filozofiei moderne.
Insatisfacțiile lui Jaspers legate de înțelegerea populară a bolii psihice l-au condus în situația de a pune sub semnul întrebării atât criteriile de diagnosticare, cât și metodele psihiatriei clinice.
În 1910 a publicat un studiu absolut revoluționar, în care examina teza dacă paranoia era un aspect al personalității sau doar o consecință a schimbărilor biologice. Deși nu aducea idei fundamental noi, articolul propunea o nouă metodă de studiu. Jaspers și-a expus opiniile despre boala mentală într-un foarte amplu tratat intitulat „Tratat de psihopatologie generală”, lectură obligatorie pentru specialiștii în psihiatrie.

Karl Theodor Jaspers

Raportându-ne la celălalt luăm cunoștință de noi însine; e ceea ce face raportul cu celălalt insuportabil.”
Michel Houellebecq (n. 26 februarie 1958) este un scriitor francez contemporan. Romanul său de debut este Extinderea domeniului luptei (1994), iar ulterior scriitorul a publicat multe alte romane. În limba română au mai fost traduse Particule elementare (1998), Platforma (2001), Posibilitatea unei insule (2005), Harta și teritoriul (2010) și Supunere (2015), cea din urmă fiind una dintre cele mai cunoscută lucrări ale autorului.

Michel Houellebecq

Considerat de unii cel mai mare scriitor francez în viață, Michel Houellebecq este astăzi unul dintre cei mai citiți autori din întreaga lume. Presărată cu numeroase elemente de scandal, opera lui Houellebecq apare ca o reflecție critică lucidă asupra destinului umanității, reprezentativă pentru sentimentul de solitudine și derută al omului contemporan după moartea ideologiilor și apariția noilor provocări ale științei.

Dacă ai nepoţi, nu înseamnă neapărat că eşti bătrân. Dar înseamnă inevitabil că eşti însurat cu o bunică.”
Fernandel, cu adevăratul nume Fernand Joseph Désiré Constandin (n. 8 mai 1903, Marseille – d. 26 februarie 1971, Paris), a fost un actor francez de mare succes, atât pe scena teatrelor, cât și în filmele de cinema, „comedianul cu zâmbet cabalin”, devenit celebru în rolul lui Don Camillo din seria de filme Don Camillo și Peppone, alături de Gino Cervi, după povestirile scriitorului Giovanni Guareschi.

Şi nu uita:

„Fiindcă nu știi ce te-asteaptă mâine, lupta să fii fericit astăzi. Ia o cană cu vin și, sub lumina lunii, bea, zicându-ți că luna te va căuta poate zadarnic mâine.”
Omar Khayyam