Bună dimineaţa, lume!
Breakfast at Tiffany’s pentru toţi cititorii noştri!
“- Să îți spun ceva, Fred, dragule… Te-aș lua de bărbat într-un minut pentru banii tăi. Tu m-ai lua de nevastă pentru banii mei? “
– Într-un minut…
– Atunci, cred că suntem norocoși că niciunul din noi nu e bogat, nu ?
– Da…
(”Mic dejun la Tiffany”/ Breakfast at Tiffany’s, 1961)
Trăiește fiecare zi ca și cum ar fi ultima, pentru că într-o zi vei avea dreptate”, ne sfătuiește Muhammad Ali (născut sub numele Cassius Marcellus Clay, Jr., pe 17 ianuarie 1942, în orașul Louisville, Kentucky, SUA – d. 3 iunie 2016, Phoenix, Arizona) a fost un boxer profesionist, campion mondial la box. În anul 1974 a fost ales Sportivul anului din SUA, iar în 1999, Ali a fost desemnat „Sportivul secolului” de revista americană Sports Illustrated.
El este considerat cel mai mare campion de box la categoria grea precum și unul din cei mai populari sportivi al tuturor timpurilor. Încă de la începutul carierei profesioniste el își spunea ca fiind The Greatest și ca printr-un miracol, chiar s-a adeverit.
Muhammad Ali este cunoscut și pentru filmele în care a jucat. În ceea ce privește documentarele despre viața sa, de departe cel mai interesant este biopicul din 2019 în care sportivul apare și în alte ipostaze, dezvăluind lupta unui om în atingerea absolutului și sfidarea imposibilului în ascensiunea sa spre performanța mondială. Click AICI.
May be a black-and-white image of 1 person and body of water

Cassius Marcellus Clay, Jr.

17 ianuarie, 1751 … 🥀🕯
Tomaso Albinoni, compozitorul italian al perioadei baroce, a murit la Veneția, la 79 de ani, din cauza diabetului.
Producția sa include opere, concerte, sonate pentru unul până la șase instrumente, sinfonii și cantate solo. Deși celebru în vremea sa ca compozitor de operă, el este cunoscut mai ales pentru muzica sa instrumentală, în special pentru concertele sale.Albinonil este cel mai bine cunoscut astăzi pentru o lucrare numită „Adagio în Sol minor”.

Anton Cehov (n. pe  17 ianuarie, 1860, în Taganrog, oraș-port la Marea Azov – d. 2 iulie, 1904, în Germania) a fost al treilea din cei șase copii ai cuplului Pavel Yegorovich și Yevgeniya Cehov. Tatăl său a fost proprietarul unui magazin alimentar, bunicul lui a fost iobag, care a cumpărat libertatea familiei sale în 1841.( cf. notablebiographies.com)

 

Anii 1883-1885 au fost foarte productivi pentru Cehov. În 1884, pleacă să lucreze într-un spital la Chikino, Rusia, dar până în luna decembrie a aceluiași an, dezvoltă primele semne de tuberculoză, boala care în cele din urmă, l-a ucis. În 1887, lucrarea sa, În amurg  îi aduce mult râvnitul premiu Pușkin al Academiei Ruse de Științe. În ciuda faptului că profesia de medic era îndeletnicirea lui principală, se pare că aceasta nu i-a adus și satisfacții financiare. Astfel, Cehov se dedică pasiunii sale pentru scris și oportunitatea apare când este invitat să scrie pentru Novoye Vremya (Vremuri Noi), deținută de un om de afaceri.

*****

Cu toții ne naştem pentru a muri — diferența este intensitatea cu care alegem să trăim.” (Gina Lollobrigida)
Artista se stinge la 16 ianuarie 2023, la 95 de ani.
Trapeze” este un film american din 1956, regizat de Carol Reed cu Burt Lancaster, Tony Curtis și Gina Lollobrigida, în debutul ei pe ecranele americane. Filmul este bazat pe romanul lui Max Catto din 1950 „The Killing Frost”, cu un scenariu adaptat de Liam O’Brien.
*****
Sfatul unei femei nu valorează prea mult, dar cel care nu ţine seama de el este un idiot.
Pedro Calderón de la Barca(n. 17 ianuarie 1600, Madrid – d. 25 mai 1681, Madrid) a fost un important poet și dramaturg spaniol.
Cea mai cunoscută operă a lui este „La vida es sueño” (1636), care a instituit în literatură un tipar de gândire filozofică prin care este sugerată efemeritatea vieții și superioritatea liberului arbitru în existența umană. Omul nu cunoaște predestinarea, ci, pe baza rațiunii, uzând de libertate, își poate construi singur traiectoria existențială. Întrebarea fundamentală este provocatoare: care e mai adevărată, viața reală sau visul?
Răspunsul e la fiecare dintre noi.
  • Există o anumită parte e inteligenţei pe care toţi o pierdem, unii din exces, alţii din lipsă.
  • Valoarea e copilul socotinţei, nu al îndrăznelii.
  • Se poate ca cineva să ştie cum să obţină o victorie, dar să nu ştie cum s-o folosească.
  • Amor – licoarea otrăvită, băută din cupa aurită.
  • Ce este viaţa? O nebunie. Ce este viaţa? O iluzie, o umbră, o ficţiune. Şi binele suprem e trivial; pentru că întreaga viaţă e un vis şi toate visele nu sunt altceva decât vise.
ASTĂZI AR FI ÎMPLINIT 90 DE ANI … 🥀
Cred că visul meu a fost întotdeauna să devin cineva. Să reușesc în viață, nu știam exact cum, dar ori cântând, ori jucând, sau făcând cinema sau teatru … important era spectacolul„. (Dalida)
Născută în Egipt din părinți italieni, Iolanda Cristina Gigliotti (17 ianuarie 1933 – 3 mai 1987), cunoscută profesional sub numele de Dalida, a fost o cântăreață și actriță. A câștigat concursul de frumusețe Miss Egypt în 1954, apoi s-a stabilit la Paris și a început o carieră artistică de 31 de ani, vânzând peste 170 de milioane de discuri în întreaga lume. Dalida avea o voce contralto, cu o extindere de aproape trei octave. Dalida cânta după ureche și nu putea citi note.
Ea a abordat diferite stiluri muzicale, de la pop la balade, disco, folk și rock. Dalida a înregistrat și interpretat piese în mai multe limbi, inclusiv arabă, franceză, italiană, engleză, spaniolă, germană, greacă, japoneză, ebraică și olandeză.
*****
A avea cu cine să plângi îţi îndulceşte lacrimile”…, spunea Vittorio Alfieri (n. 16 ianuarie 1749, Asti, Piemont – d. 8 octombrie 1803, Florența) a fost un poet, dramaturg și filosof italian. A fost foarte influențat de cultura clasică și de spiritul romantic. Este considerat părintele tragediei italiene.
(Foto: art.com)