”Cel mai uşor lucru este să răneşti sufletul cuiva, căci sufletul umblă desculţ şi paşii lui culeg toţi spinii unei zile!” Gabriel Liiceanu
10 septembrie 1838 …
”Benvenuto Cellini”, operă în patru tablouri, prima operă de lungă durată a lui Hector Berlioz, a avut premiera la Académie Royale de Musique (Salle Le Peletier) pe 10 septembrie 1838. Libretul lui Léon de Wailly și Henri Auguste Barbier a fost inspirat din memoriile sculptorului florentin titular care a inventat cea mai mare parte a intrigii. Opera este o provocare din punct de vedere tehnic și până în secolul al XXI-lea a fost jucată rar. Uvertura sa este uneori prezentată în concertele orchestrale.
*****
S-A NĂSCUT ÎN 10 SEPTEMBRIE …
„Deoarece poezia este armonia cuvintelor, tot așa muzica este cea a notelor; și așa cum poezia este o înāltare deasupra prozei și oratoriei, tot așa este și muzica exaltarea poeziei.” (Henry Purcell)
Compozitorul englez Henry Purcell s-a născut în 10 septembrie 1659 în St Ann’s Lane, Westminster, Londra.
Deși a încorporat elemente stilistice italiene și franceze, Purcell a fost reprezentantul unic al muzicii baroce engleze. Este considerat unul dintre cei mai mari compozitori englezi, nici un alt muzician insular născut mai târziu nu s-a apropiat de faima lui, până la Edward Elgar, Ralph Vaughan Williams, William Walton și Benjamin Britten în secolul al XX-lea.
*****
Ziua Mondială Pentru Prevenirea Suicidului este marcată, în fiecare an, la 10 septembrie, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare în rândul populaţiei cu privire la gravitatea acestui fenomen, dar şi pentru a promova o serie de măsuri de prevenire pentru a-l combate.
Asociaţia Internaţională pentru Prevenirea Suicidului informează, pe site-ul său oficial că la fiecare 40 de secunde se înregistrează un suicid, acesta numărându-se, an de an, printre primele 20 de cazuri de deces la nivel mondial, cu un total de peste 800.000 de persoane. Numărul celor care au tentative de suicid este, însă, de până la 25 de ori mai mare, ceea ce înseamnă că mult mai multe persoane au fost pe cale să comită un act suicidar sau au trăit în preajma unei astfel de persoane. Se estimează că pentru fiecare viaţă pierdută ca urmare a suicidului, alte 135 de persoane sunt afectate, ceea ce duce la o cifră de circa 108 milioane de persoane afectate de comportamentul suicidar în fiecare an. Comportamentul suicidar cuprinde nu doar suicidul propriu-zis, ci şi gândurile sau tentativele suicidare.
*****
Dar să vedem cum a sfârșit Sisi, la Geneva. Data fatidică: 10 septembrie 1898.
Deși au existat avertismente ale unei posibile asasinări, împărăteasa, în vârsta de 60 de ani la acel timp, înstrăinată și nemailocuind cu soțul său, împăratul Franz Iosif, și-a dorit foarte mult să ajungă la Geneva, citadelă vestită pentru arhitectura ei și cunoscută drept unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa. Călătorea sub o identitate falsă, dar o prezență atât de remarcabilă este greu de ascuns, prin urmare, un angajat al Hotelului Beau Rivage, unde era cazată, a observat ca însăși Împărăteasa Austriei le era oaspete, așa că vestea s-a dus ca vântul și ca gândul.
*****
Happy birthday, Colin Firth! La multi ani, Colin Firth!
„Mai repede aş prefera ca cinci persoane să-mi cunoască activitatea şi să considere că este bună decât să mă cunoască cinci milioane şi să nu le pese.”
Colin Firth (n. 10 septembrie 1960) este un actor britanic, laureat în 2011 al Premiului Oscar pentru cel mai bun actor în filmul The King’s Speech.Cu același personaj istoric (regele George al VI-lea al Marii Britanii) a convins specialiștii industriei cinematografice din Anglia și Statele Unite să îl onoreze cu Premiul Bafta și cu Globul de aur (Golden Globe) pentru cel mai bun actor al anului 2011.
*****
S-A NĂSCUT ÎN 10 SEPTEMBRIE …
„Părinții mei nu au vrut să ne pierdem cultura și limba. Și asta a fost un lucru bun.”
José Monserrate Feliciano García (10 septembrie 1945), mai bine cunoscut sub numele de José Feliciano, este un muzician, cântăreț și compozitor din Puerto Rico. Orb din naștere (în urma unui glaucom cogenital) este cunoscut pentru numeroasele hituri internaționale, inclusiv interpretarea proprie a melodiei formației The Doors „Light My Fire”, și cel mai bine vândut single de Crăciun, „Feliz Navidad”. Muzica sa este cunoscută pentru fuziunea de stiluri: latin, jazz, blues, soul și chiar rock, creată cu sunetul său unic al chitarei acustice.
În Statele Unite, a câstigat pentru prima dată popularitate în anii ’60, în special după albumul său din 1968, „Feliciano!” care ajuns pe locul doi în topurile muzicale. Până în prezent, a lansat peste cincizeci de albume, în toată lumea, atât în engleză, cât și în spaniolă.
*****
10 septembrie 1972 …
La Hollywood Bowl din Los Angeles, formația The Doors, care au continuat sub formă de trio după moartea lui Jim Morrison în circumstanțe incerte în iulie 1971, susțin ultimul lor concert. Piesa finală a concertului, „Light My Fire”, a fost și ultimul cântec interpretat de Morrison înainte de moartea sa.
The Doors a fost prima trupă americană care a acumulat opt LP-uri de aur consecutive. Potrivit RIAA, au vândut peste 34 de milioane de albume în Statele Unite și peste 100 de milioane de discuri în întreaga lume.
Link
*****
La 10 septembrie 1933 se năștea la Hamburg unul dintre cei mai mari designeri vestimentari ai secolului al XX-lea: Karl Lagerfeld. Designerul s-a născut într-o familie care a avut oarecum legături cu industria manufacturieră – tatăl său, Otto Lagerfeldt, a fost un om de afaceri în industria uleiului. De-a lungul carierei sale, designerul a ales să scrie numele său ca „Karl Lagerfeld” în loc de numele său original, „Karl Otto Lagerfeldt”. Pe lângă designul vestimentar, Lagerfeld a fost un fotograf talentat și a realizat numeroase ședințe foto pentru campaniile sale și pentru alte proiecte artistice.
Știați că Lagerfeld avea o pasiune pentru pisici? Mereu a fost însoțit de Choupette, o pisică din rasa Birmaneză, care a devenit celebră în sine și a avut propriul cont de Instagram.
*****
Și nu uitați:
„O luptă-i viața, deci te luptă/
Cu dragoste de ea, cu dor”, spune Coșbuc
dar
luptele, în viața asta, sunt de o mie de feluri. Nu duceți lupte care vă oferă satisfacții imediate, mărunte, hrănindu-vă orgoliul, pentru că ele nu numai că sunt efemere, dar mai mult, consumă timp valoros și resurse interioare prețioase.
O luptă care dă valoare victoriei pe termen lung e singura în care să puneți devotament și sacrificiu, pentru că numai aceea poate compensa cu adevărat investiția pe care ați făcut-o.
Iar dacă tot vă avântați, faceți-o cu capul, nu cu sufletul.
Mintea se mai repară cu o carte, sufletul niciodată.