S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 10 NOIEMBRIE … CU 53 DE ANI ÎN URMĂ …

Nights in White Satin‘ este o melodie a formației The Moody Blues, compusă de Justin Hayward. A fost lansată pentru prima dată ca single în 10 noiembrie 1967, fiind prima înregistrare semnificativă a trupei, de la ‘Go Now’ și recentul schimb de membrii în care, Denny Laine și Clint Warwick demisionaseră, iar Hayward și John Lodge se alăturaseră.

S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 10 NOIEMBRIE … 10 noiembrie 1975 …⏳️

Trupa britanică Queen filmează videoclipul pentru piesa „Bohemian Rhapsody”, care, potrivit regizorului Bruce Gowers, a durat aproximativ patru ore. Videoclipul este difuzat în mod repetat în emisiunea britanică Top Of The Pops și ajută melodia să devină una dintre cele mai cunoscute din istoria Marii Britanii.
Bohemian Rhapsody” este single-ul principal de pe cel de-al patrulea album al lor, A Night at the Opera (1975).
Scrisă de solistul Freddie Mercury, cântecul este o suită de șase minute, remarcată prin lipsa unui refren și constă din mai multe secțiuni: un intro, un segment de baladă, un pasaj de operă, o parte hard rock și o codă reflectivă. Este una dintre puținele melodii rock progresive ale anilor 1970 care a obținut un succes comercial larg răspândit și a atras un public numeros.

Norman Mailer (n. 31 ianuarie 1923, Long Branch, New Jersey – d. 10 noiembrie 2007, New York) a fost unul dintre marii scriitori evrei americani contemporani.

S-a născut în anul 1923 la Long Branch, New Jersey si a studiat la Universitatea Harvard.
A luptat în Filipine în cel de-al doilea război mondial, experiență reflectată în capodopera sa, romanul The Naked And The Dead (Cei goi și cei morți) (1948), considerat a fi primul roman postmodern. Romanele sale, ce se înrudesc cu reportajul, realizează o explorare a psihologiei umane pe fundalul evenimentelor reale, sunt relatate într-un stil direct, cu insistență asupra detaliilor și descriu stilul de viață american.
În abordarea operei lui Norman Mailer nu se poate face o distincție clară între ficțiune, jurnalism și eseistică, combinația de reportaj și proză foarte personală se întâlnește în multe dintre cele mai cunoscute opere ale sale.
A publicat poezie, proză scurtă, scrieri politice, o vastă eseistică, biografii și critică literară. A decedat pe data de 10 noiembrie 2007, în urma unei insuficiențe renale.
În 1973 publică „Marilyn: A Biography”, un succes al vremii.

ASTĂZI AR FI ÎMPLINIT … 73 DE ANI … 🥀

Muzica reprezintă o experiență emoțională care se imprimă în suflet. Pentru mine, orice mare artă este cea care comunică emoția umană.” (Greg Lake)

Gregory ‘Greg’ Stuart Lake (10 noiembrie 1947 – 7 decembrie 2016) a fost un cântăreț, compozitor, basist, chitarist și producător de discuri englez. A fost cunoscut ca membru fondator al trupelor de rock progresiv King Crimson și Emerson, Lake & Palmer (ELP).

S-A NĂSCUT ÎN 10 NOIEMBRIE … CU 261 DE ANI ÎN URMĂ …

În pieptul tău se află stelele destinului tău. (Schiller)

starry night van gogh

Johann Christoph Friedrich (von) Schiller (10 noiembrie 1759 – 9 mai 1805) a fost un poet, filosof, medic, istoric și dramaturg german. În ultimii șaptesprezece ani din viața sa (1788-1805), Schiller a dezvoltat o prietenie productivă, chiar dacă complicată, cu deja celebrul și influentul Johann Wolfgang von Goethe. În mod frecvent discutau probleme legate de estetică, iar Schiller l-a încurajat pe Goethe să termine lucrările pe care le-a lăsat ca schițe. Această relație și aceste discuții au condus la o perioadă denumită acum Clasicismul din Weimar (o mișcare literară și culturală germană, ai cărei practicanți au stabilit un nou umanism, din sinteza ideilor romantismului, clasicismului și epocii iluminismului).

De asemenea, au lucrat împreună la Xenien, o colecție de scurte poezii satirice în care, atât Schiller, cât și Goethe îi provoacă pe adversarii viziunii lor filosofice.

10 noiembrie 1973 …
artist
Albumul lui Elton John „Goodbye Yellow Brick Road” ajunge pe locul 1 în S.U.A., unde rămâne timp de opt săptămâni.
Goodbye Yellow Brick Road este al șaptelea album de studio al cântărețului și compozitorului englez Elton John, lansat pentru prima dată pe 5 octombrie 1973 sub forma de LP dublu. Albumul s-a vândut în peste 20 de milioane de exemplare în întreaga lume și este considerat pe scară largă ‘capodopera’ lui John. Printre cele 17 piese, albumul conține hiturile „Candle in the Wind”, single-ul numărul unu în SUA „Bennie and the Jets”, „Goodbye Yellow Brick Road” și „Saturday Night’s Alright for Fighting” plus favoritele live „Funeral for a”. Prieten/Love Lies Bleeding” și „Harmony”.