„Teatrul n-are a face nici cu vreo clădire anume, nici cu un text, nici cu actorii, nici cu forme sau stiluri. Esenţa teatrului se află într-o formă de mister numit „clipa de faţă”, spune Peter Brook în Fără secrete. Gânduri despre actorie şi teatru, o carte pe care nu avem dreptul s-o ignorăm… Există și oameni care dau certitudine acestei senzații de eternitate pe care arta dramatică o poartă în sine, ca imanență. Atunci când ne pleacă actorii, se deschid cărări către eternitate prin vocea lor, prin spectacolele de teatru și prin rolurile pe care le-au însuflețit.

Actoria este cea mai spirituală dintre profesii pentru simplul motiv că actorul trebuie să se afle într-o stare paradoxală: el s-a identificat cu personajul pe care îl interpretează, dar cu toate acestea a rămas un privitor, spune Osho, conștient de multitudinea de fațete pe care spiritul unui actor le schimbă în timpul în care, nemilos, ceasul își înghite orele…

”O, bieți actori”, cum spune poetul, arderea lor e atât de intensă încât abia dacă le mai rămân zilele de azi pe mâine. Hainele lor poartă laolaltă toate rolurile în care au râs și au plâns, au suferit și s-au răstignit în fața unui public în fața căruia s-au închinat precum în fața statuilor zeilor antici…

Actorul Mihai Bica s-a născut în 10 decembrie 1963 în Teregova, Caraș-Severin.. A fost absolvent al IATC ”IL Caragiale” București (UNATC), 1983- 1987, clasa prof. Olga Tudorache, asistenți Florian Pittiș și Florin Zamfirescu.

Alexandru Dabija, Mihai Măniuțiu, Dominic Dembinski, Claudiu Goga, Mircea Cornișteanu, Ion Cojar, Iulian Vișa. A jucat în filme regizate de Nicolae Mărgineanu, Mircea Daneliuc, Dan Pița, Nae Caranfil, au fost regizorii de teatru și film care au lucrat împreună cu talentatul om de teatru și care au apreciat nu doar harul, ci și munca sa de a fi mereu prezent, devotat, scenei și oamenilor.

A jucat pe scena Teatrului Național ”Radu Stanca” din Sibiu, unde a fost și director, dar și la  Teatrul Mic din București și la Teatrul Dramatic ”Sică Alexandrescu” din Brașov.

La 59 de ani, atât de devreme, Mihai Bica și-a încheiat rolul cel mare, după care cortina a căzut greu, cu falduri negre. Cei care l-au cunoscut și-au găsit cu greu cuvintele:

Conducerea și întreg colectivul Teatrului pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu își exprimă profundul regret la trecerea în neființă a actorului Mihai Bica. Un talent desăvârșit și o voce unică, Mihai Bica a colaborat cu Teatrul GONG Sibiu, în 2016, la spectacolul „Furtuna” după W. Shakespeare, în regia Alinei Hiristea. Veșnică pomenire!Condoleanțe familiei!”

Vernisajul Expoziției de pictură al maestrului Mihai Bica – actor, anunțat de către Cafeneaua Literară din Sibiu pentru data de 03 februarie 2023, orele 19 se va desfășura in absentia, din păcate. Iată câteva din picturile lui Mihai Bica.

 

Rămas bun, Mihai Bica, ne vom regăsi cândva, tu pe scenă, iar noi în public, căscând ochii, inima și sufletul la vorbele tale!