biography.comNoi credem că ştim ce facem. Întotdeauna am fost convinşi de asta. Se pare că nu reuşim să ne dăm seama că am greşit în trecut şi deci am putea greşi şi în viitor.

O biografie impresionantă, un palmares fulminant, o minte strălucită, o putere creatoare excepțională, o forță vitală  deosebită, un bărbat charismatic prin simpla apariție – John Michael Crichton (23 octombrie 1942– 4 noiembrie 2008) ar mai fi avut multe de spus umanității. Despre secretele medicinei și fascinanta lume a doctorilor, chiar dacă serialul ER se afla deja la cel de-al cincisprezecelea sezon, fiind considerat cel mai longeviv serial prezentat de NBC, hrănit din experiența anilor de studenție la Harvard și a doctoratului său în medicină; despre inteligența artificială, nanotehnologie sau inginerie genetică, tema celebrului roman Prey, chiar dacă dăduse lovitura la doar 30 de ani cu Westworld, un film care a doborât în scurt timp recordurile de casă, cum de altfel se întâmplase și cu Al treilea războinic, pe care l-a declarat în topul preferințelor sale în ceea ce privește romanele ecranizate (desigur, cu o distribuție care îi includea pe Omar Sharif și pe Antonio Banderas, era plauzibil)…

Pasionat de fotografie, își proiectează viziunile în creații de o originalitate frapantă, impunând aproape un stil… Vânduse peste 150 de milioane de exemplare din cărțile lui cu tematică science-fiction și horror, traduse în 36 de limbi străine și fusese producător și regizor de film în cele peste 13 filme realizate după cărțile lui cele mai importante, cele mai populare. Hedonismul lui nedisimulat și o viziune asupra vieții bazată pe o fantezie supradimensionată, interesul pentru mister și epoca digitală cu toate avatarurile ei mnemo-tehnice l-au ridicat în vârful piramidei celebrității în întreaga lume, de unde drumul către noi capodopere îi era deschis, așteptând să-l străbată cu pași hotărâți și încredere în puterea sa creatoare, de artist complet.

Citindu-i opera, un cititor dedat cu subtilitățile unei lecturi simbolice va descoperi un substrat filozofic care poate juca drept punct de plecare pentru o nouă Condiție umană, adaptată realităților sfârșitului de veac XX – perspectiva este cea a unui bun cunoscător al omului, datorită carierei de medic în care a excelat, și al ritmurilor naturii, pe care a privit-o din perspectiva unui panteist care avea o putere extraordinară de a se întoarce la matricea mitică a universului din care au izvorât toate, găsind în poveștile originare ale cosmogoniei și antropogoniei puncte de congruență care i-au adus binecunoscuta faimă.

latimes.com

Ideea lui era că deși necunoscutul stârnește spaimă, putând lua forma unui parc ancestral construit ad hoc în mijlocul civilizației (Jurassic Park și continuarea lui, The Lost World), omul are resursele necesare de a domestici manifestările lui stihiale, prin inteligența lui superioară și prin umorul care poate constitui o cale de salvare.

Ca o ironie a sorții, după ce a publicat romanul Următorul și lucra la o nouă carte, Michael Crichton a fost învins de cancer în noiembrie 2008, la vârsta de 66 de ani, lăsând lumea mai săracă în vise, în proiecte himerice magnifice, în frumusețea sălbatică a unei naturi din care omul a răsărit pentru a o preamări, în credința că imaginația creatoare este demiurgică,  fiind capabilă să re-creeze lumi în care să iasă învingătoare din confruntarea cu hazardul și cu pericolele imanente.

Lecția de viață:

De multe ori simt că merg în unele regiuni îndepărtate ale lumii pentru a-mi aminti cine sunt cu adevărat. Nu este niciun mister motivul pentru care ar trebui să fie aşa. Smuls din împrejurimile tale obişnuite, din cercul tău de prieteni, din rutina de zi cu zi, lipsit de frigiderul plin cu alimente, de dulapul tău plin cu haine – cu toate acestea luate, eşti forţat să intri în experienţa directă. Această experienţă directă în mod inevitabil te face conştient de cine este cel care are parte de această experienţă. Asta nu e întotdeauna ceva confortabil, dar te revigorează mereu.