Sunt câțiva ani de când Maya Angelou predică despre viață, iubire, înțelepciune, valoarea timpului și a umanității undeva departe de relativități, într-o lume mai bună. Ar fi împlinit 90 de ani, o vârstă respectabilă, la care însă ar mai fi avut puterea și îndrăzneala de a trezi conștiința oamenilor la adevărata ei măsură, pentru că punea pe primul plan capacitatea lor de a se emoționa și de a răspunde afectiv celorlalți: „Am învățat că oamenii vor uita ce ai spus, ce ai făcut, însă nu vor uita niciodată felul în care i-ai făcut să se simtă.”
O viață tumultuoasă, dedicată semenilor, nu doar cei aflați în suferință – pentru care a avut o compasiune dincolo de cuvinte – , ci și pentru cei care doreau și puteau să învețe ceva din experiența ei. Și să se vindece, așa cum ea însăși a făcut-o.
Marguerite Annie Johnson (numele ei adevărat) și-a început povestea cu o teribilă nefericire, în urma unei agresiuni sexuale care i-a luat graiul preț de cinci ani dureroși, dar i-a dat în schimb cuvântul scris, pe care l-a transformat într-un leac universal. Lectura și scrisul, poezia, memorialistica, dragostea de oameni, au dat o turnură benefică a ceea ce putea fi o mare înfrângere și au constituit motorul unei opere de o efervescență intelectuală extraordinară. Astfel a fost posibilă eliberarea din captivitatea propriului destin și găsirea unei voci care să elibereze, la rândul ei, pe oricine îi va fi ascultat glasul, atât de profund și de curajos în același timp. De altfel, titlul primului volum de versuri din 1969 este „Știu de ce cântă pasărea în colivie” sugerează trezirea conștiinței la ceea ce avea să devină una din cele mai puternice voci feministe din întreaga lume, pledând pentru egalitatea de gen, condiția femeii, încetarea abuzurilor și a discriminării, a războiului și necesitatea instaurării păcii universale.
Ceea ce este absolut impresionant, dincolo de toate onorurile, distincțiile și premiile care i s-au acordat, a fost recunoștința pe care i-au purtat-o cei apropiați, care au simțit în spatele personalității ei puternice sensibilitatea unei mame de un devotament absolut. „Scrisori către fiica mea” (chiar dacă n-a avut o fiică, s-a identificat cu toate, în schimb) este o carte pe care nicio femeie din lume n-ar trebui să o ignore, pentru că oferă un model de psihologie și conduită feminină esențial oricărei tinere în devenire.
Aceasta a fost Maya Angelou, ființa angelică al cărui nume era predestinat. Și câteva din vorbele cu care vă puteți face ziua mai bună:
- Dragostea nu recunoaşte nici un fel de bariere. Ea sare peste şanţuri, peste garduri, trece prin pereţi pentru a ajunge, plină de speranţă, la destinaţia sa.
- Dacă mai ai doar un zâmbet, oferă-l oamenilor pe care-i iubeşti. Apoi ieşi pe stradă şi începe să spui “Bună dimineaţa” la străini.
- Am învăţat că în fiecare zi ar trebui să întinzi mâna şi să atingi pe cineva. Oamenii au nevoie de o îmbrăţişare călduroasă sau doar de o bătaie uşoară şi prietenească pe umăr.
- Succesul presupune să-ţi placă de tine, să-ţi placă ceea ce faci şi cum faci.
-
Dorinţa de-a ajunge la stele este ambiţioasă. Dorinţa de-a ajunge la inimi este înţeleaptă.
- Orice carte care ajută un copil să-şi formeze obiceiul de a citi, să facă din citit o nevoie adâncă şi continuă pentru toată viaţa sa, este bună.
-
O femeie înţeleaptă nu doreşte să fie inamicul cuiva; o femeie înţeleaptă refuză să fie victima cuiva.
- Viaţa, adevărata viaţă, nu se măsoară în capacitatea respiratorie, ci în momentele care ne lasă fără respiraţie.
- Am învăţat că, indiferent de ceea ce se întâmplă, indiferent de cât de rea pare ziua de astăzi, viaţa merge în mod sigur mai departe, iar mâine va fi mai bine.
Citiți articolul integral pe Catchy.ro (click aici)
Licențiată în Filologie, Andra Tischer trăiește în Sibiu, fiind profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național ”Octavian Goga” din Sibiu. A colaborat în cadrul Cercului Literar de la Cluj cu analize critice asupra creațiilor membrilor grupării, publicate în volume antologice, publică poezie în revistele Cenaclul de la Păltiniș, Confluențe.org, Logos și Agape (Timișoara), revista ”Singur” (Târgoviște), Melidonium (Roman, Neamț). Din 2015 până în 2017 a fost Secretar general de redacție la revista online Literatura de Azi. Publică volumul de poezii „Legi nescrise” în aprilie, 2018, la editura Armanis din Sibiu. Convinsă că salvarea ființei umane stă în iubire și în artă, capabilă să transfigureze orice fel de realitate, până și cea mai sordidă, Andra Tischer e o umanistă prin excelență, această vocație fiind cartea de vizită pe care și-a asumat-o tranșant cu fiecare ocazie.