Despre Marilyn Monroe s-a scris în felurite moduri, iar circumstanțele vieții ei ne sunt foarte cunoscute. Harta natală este promisiunea astrală a unei poveşti în care farmecul, celebritatea și drama alcătuiesc un melanj insolit și, mai ales, tulburător.
„Imperfecțiunea este frumusețe, nebunia este geniu și este mai bine să fii absolut ridicol decât să fii absolut plictisitor. ” 
Născută Normă Jeane Mortensen și trăindu-și primii ani de viață în familii adoptive și în orfelinate, cu un tată necunoscut și o mama internată în spitale psihiatrice, cea care mărturisea că în copilărie nu i s-a spus niciodată că ar fi frumoasă, nu putea fi o adultă banală. Marilyn Monroe – un nume sinonim cu strălucirea, drama și vulnerabilitatea, a devenit prizoniera propriei sale imagini-cochilii confecționate de Hollywood. A dus o luptă sfâșietoare cu prejudecățile și mai ales cu vocile din mintea să. În timp ce Liz Taylor încasa 1 milion de dolari pentru Cleopatra, filmările aducând studiourile în pragul falimentului, Marilyn era remunerată cu o suma modestă pentru Unora le place jazzul (comedia prin care s-au recuperat pierdurile!) și abia atunci a dobândit o cabină proprie. Unul din biografii săi, J.Randy Taraborreli, spune că „deși femeia din interiorul ei se îndoia că Marilyn există, noi am știut asta mai bine decât ea. A cheltuit atât de mult din energia și voința ei, proiectând o imagine a unei frumuseți imposibile și a unei bucurii mai presus de fire!„. Chiar și la ani buni de la stingerea ei, noi îi putem simți încă strălucirea…
Nativă Gemeni, cu As în Leu, Luna în Vărsător și stăpânul hărţii, regalul Soare in Gemeni sau, in alți termeni, ludică, seducătoare, rebelă, strălucitoare. Latura funcțională a lui Neptun (imaginea, fotografia) în Ascendent este un indiciu puternic pentru magnetismul acestei regine a ecranului, iar combinația elementelor Foc-Aer predominante în temă susțin imaginea de sex-simbol a star-ului hollywoodian. Celebritatea anticipată de conjunctia Soare Mercur în Mijlocul Cerului (în semnul venusian al Taurului), popularitatea și relațiile (în parte) avantajoase sugerate de conjuncţia Luna Jupiter în casa a VII-a, în timp ce planetele Soare și Marte în semne mutabile sunt semnificatori pentru căsătoriile multiple. Saturn retrograd în casa a IV-a în trigon cu celălalt malefic Marte este responsabil pentru mediul familial restrictiv și privațiunile din primii ani ai vieții.
Dar nu „portretul” astral al acestei eroine a paradoxurilor este ceea ce doream să aduc în atenţie, ci, mai degrabă, perspectiva astrologică privind împrejurările trecerii ei în neființă care nu încetează să fascineze și să fie subiectul speculațiilor. Mărturie stă analiza detaliata și sursele variate la care face referire J. Randy Taraborrelli in best-seller-ul Marilyn Monroe. Secrete, glorie și tragedie. Desigur, interpretarea corelată a hartei profectate aniversare cu tranzitele și revoluția solară pot furniza indicii suplimentare.
Prima planeta care răsare în harta natală în direcția inversa arcului de ceasornic de la Ascendentul anual al revoluției solare marchează adesea experiența/evenimentul principal al anului. Uranus în casa a VIII-a natală, culminant în tema anuală (a RS), anunță o pierdere/o criză/o moarte șocantă.
În harta profectată a evenimentului din 4 august 1962, Uranus profectat este pe cuspida casei a VIII-a și activează conjuncția nefasta Uranus Marte din harta natală, situată tot în casa a VIII-a (a crizelor profunde). Nu mai puțin, revenind la harta revoluției solare, Marte, stăpânul aceleiași fatidice case a transformărilor interioare, deposedărilor, morții, este în Ascendent (corpul fizic, identitatea).
Ascendentul profectat la 18°Leu (în 4 august 1962) a activat Neptun din Ascendent din harta natală, amplificând confuzia interioara (acea lupta permanenta cu fobiile si „vocile” din mintea ei despre care Marilyn vorbea în confesiunile cu psihiatrii săi) și provocând în cele din urma dizolvarea identităţii.
Nu mai puțin Luna în Vărsator, guvernatoarea în harta natală a casei a XII-a (a penitenţelor, dușmanilor ascunși și a diverselor forme de limitare a gradului de libertate) este activată de As profectat în Leu. Dezechilibrul emoțional în relațiile afective antrenat de opoziția lui Neptun cu conjuncția Luna Jupiter pe axa I-VII/Leu – Vărsător este, în plus, tensionat de careul cu Saturn retrograd în casa a IV-a natală, (și) a sfârșitului vieții.
Supradoză accidentală sau conspirație cu implicații politice și moarte comandată prin provocarea sinuciderii ? Acestea au fost variantele care au ținut capul de afiș al tabloidelor. Stăpânul As profectat, Soare la 15°Gemeni îl activează pe Mercur, stăpânul casei a II-a natale ale cărei semnificații sunt legate nu doar de bunurile și resursele noastre ci și de… alimentele/produsele ingerate (cele 24 tablete de nembutal sau 60 de tablete de seconal, și aici este o controversă…) În fine, la data decesului, Soarele, stăpânul As profectat, tranzita casa a XII-a, a „sfârșitului” lucrurilor unde se afla, prevestitor al unei experiențe sortite și Nodul Nord.
În cartea sa, Taraborrelli redă și datele descrise în dosarele FBI despre Marilyn făcute publice (unele dintre acestea) în octombrie 2006, potrivit legii accesului liber la informații: ” în raport se menționează că Pat Newcomb, publicistul lui Marilyn și menajera ei, Eunice Murray, au conspirat împreună cu Peter Lawford și dr. Greenson <într-un plan care să imite un suicid>. În schimbul cooperării, Newcomb a fost trecută pe statul de plată federal. Raportul sugerează că aceștia i-au dat intenționat lui Marilyn mijloacele să mimeze un suicid, asigurându-se, prin intermediul lui Eunice Murray, că pilulele aveau să se afle pe noptiera ei înainte să se ducă la culcare. (…) Însă, de aceasta data, a fost lăsată să moară, în loc sa fie salvată la timp, cum s-a întâmplat în trecut„.
Independent de scenariul de mai sus, harta revoluției solare și cea profectata activează în tema natală semnificatorii unei crize/a unui atac fatal al celorlalți asupra nativei. Jupiter, stăpânul casei a VIII-a (transformare/pierdere/criza/moarte) natale în casa a VII-a ( celălalt) nu este un exemplu izolat. Guvernatorul Descendentului, dar și al casei a VI-a (a bolilor și angajaților), este Saturn retrograd în casa a IV-a, a finelui de viață, într-un trigon cu dăunătoarea conjuncție Marte Uranus din casa a VIII-a.
Și pentru ca lista să fie completă, putem vedea în tema revoluției solare și stăpânul DS, Venus, în apropiere de cuspida casei a IV-a, în careu perfect cu Neptun. Nu mai vorbim de părți arabe și puncte mijlocii pentru că ne apare deja foarte vizibilă aceasta forţă teribilă și distructivă a celorlalți asupra nativei.
Desigur, analiza astrală poate fi și mai extinsă și aprofundată. Am dorit acum doar sa creionăm câteva direcții a căror decelare, este adevărat, devine mai facilă pentru interpretarea astrologică retrospectivă pentru simplul motiv că știm evenimentul produs.
Chiar și în lipsa cunoașterii acestuia, harta (și am în vedere aici tema natală) vorbește din plin despre faimă și vulnerabilitate, despre un spirit liber și anxietate, despre carisma și criza identitară, despre imaginea publica de succes și naufragiul vieții private, despre nevoia de relații inedite și avantajoase și parteneriate înșelătoare, despre privațiuni sau copilăria fragilă și strălucire pe ecran sau moartea fulgerătoare.
Este uimitor cum Norma Jeane, devenită Marilyn, reușește și azi prin zâmbetul și fantasma ei să ne inspire și să ne dăruiască într-un mod aproape imperceptibil (chiar mediumnic as putea spune) o forma nebănuită de putere.