Chanson-ul francez are o istorie celebră care nu poate fi imaginată fără câteva nume care au făcut înconjurul lumii. Printre ele se numără și cel al artistului  Charles Aznavour (născut Shahnour Varenagh Aznavourian, n. , Paris, Franța– d. , Mouriès[*], Franța) cântăreț, compozitor, actor și activist public francez de origine armeană.

A fost unul dintre cei mai simpatizați și mai longevivi cântăreți francezi, fiind totodată și unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți francezi în restul lumii. A apărut în peste 60 de filme și a compus peste 1000 de cântece, din care aproximativ 150 în engleză, 100 în italiană, 70 în spaniolă și 50 în germană.

„Sunt un francez catolic cu rădăcini armeneşti, soţia mea este suedeză protestantă, am un cumnat algerian, care este musulman şi un nepoţel evreu. Ne înţelegem bine pentru că nu discutăm despre religia celuilalt, ci o respectăm.”

artphotolimited.com

Charles Aznavour, cunoscut drept unul dintre cei mai mari artiști ai Franței și o legendă a muzicii internaționale, s-a născut pe 22 mai 1924, în Paris, Franța, într-o familie de origine armeană. Părinții lui, refugiați care scăpaseră de genocidul armean din 1915, au adus cu ei un bogat bagaj cultural, care avea să influențeze profund viața micuțului Shahnour Vaghinag Aznavourian, numele său real.

De mic, Charles a fost expus muzicii și artei. Tatăl său, Michael, era cântăreț de operă, iar mama sa, Knar, avea o voce deosebită. Atmosfera artistică din familie l-a inspirat să urmeze o carieră în muzică. Copilăria lui nu a fost lipsită de dificultăți, dar pasiunea pentru artă l-a motivat să muncească din greu pentru a-și urma visurile.

Primii pași în carieră l-au dus pe Charles în cafenelele din Paris, unde întrunea publicul cu vocea sa emoționantă. Anii 1940 au marcat debutul său în lumea muzicală, dar momentul care avea să-i schimbe viața a fost întâlnirea cu édith Piaf, în 1946. Ea i-a recunoscut talentul unic și l-a luat sub aripa sa, oferindu-i ocazia de a călători și de a performa în fața unui public tot mai numeros.

Pe măsură ce cariera sa prindea avânt, Aznavour a devenit cunoscut pentru stilul său unic și pentru versurile care explorau teme precum iubirea, pierderea și dorința. Piese precum „La Bohème” și „Emmenez-moi” au rămas întruchiparea sensibilității artistice a lui Charles. Succesul său nu s-a limitat la Franța, ci a cucerit întreaga lume, devenind o figură emblematică a muzicii internaționale.

Pe lângă muzică, Charles Aznavour a fost un actor remarcabil, apărând în filme memorabile. De asemenea, implicarea sa în cauze umanitare a demonstrat o latură profundă a personalității sale. După cutremurul devastator din Armenia din 1988, el a mobilizat ajutoare și a înființat o fundație pentru a sprijini comunitatea armeană.

Viața lui Aznavour a fost presărată cu numeroase recunoașteri, dar cel mai mare premiu pentru el a fost dragostea și admirația publicului. A cântat până la o vârstă înaintată, fiecare concert fiind un testament al pasiunii sale nemăsurate pentru artă.

Charles Aznavour s-a stins din viață pe 1 octombrie 2018, lăsând într-o tăcere profundă o lume care i-a ascultat muzica timp de generații. Dar poveștile sale, transformate în versuri și melodii, vor continua să răsune și să inspire pentru totdeauna. Fiecare notă, fiecare cuvânt și fiecare spectacol au fost o celebrare a vieții, talentului și puterii artei de a uni suflete.

Je vous parle d’un temps
Que les moins de vingt ans
Ne peuvent pas connaître
Montmartre en ce temps-là
Accrochait ses lilas
Jusque sous nos fenêtres
Et si l’humble garni
Qui nous servait de nid
Ne payait pas de mine
C’est là qu’on s’est connu
Moi qui criait famine
Et toi qui posais nue
La bohème, la bohème
Ça voulait dire
On est heureux
La bohème, la bohème
Nous ne mangions qu’un jour sur deux
Dans les cafés voisins
Nous étions quelques-uns
Qui attendions la gloire
Et bien que miséreux
Avec le ventre creux
Nous ne cessions d’y croire
Et quand quelque bistro
Contre un bon repas chaud
Nous prenait une toile
Nous récitions des vers
Groupés autour du poêle
En oubliant l’hiver
La bohème, la bohème
Ça voulait dire
Tu es jolie…

 

Citiți și Sorry seems to be the hardest word…