Un articol de Aniela Cazacu, Psiholog

Fiecare ne-am întrebat ce ne face oare să ne îndrăgostim de o anumită persoană? De ce o alegem pe ea și nu pe alta? Oare ne simțim atrași și dezvoltăm o pasiune pentru cea mai atractivă persoană la care ne putem gândi sau sunt alte criterii care ne determină alegerile?

Studiile au arătat că există un număr de variabile și teorii care pot explica ce anume ne afectează preferințele atunci când ne îndrăgostim. Cum probabil intuiți, atractivitatea fizică, cea care este înregistrată imediat, chiar de la o primă întâlnire, este foarte importantă și, deși am fi tentați să credem că alegem persoana care este extrem de frumoasă în realitate, alegem persoana care are un nivel de atractivitate similar cu noi.

unsplash.com

Oamenii care se simt intimi și atrași unul de celălalt tind să aibă de asemenea personalități similare, acest lucru fiind asociat cu satisfacția conjugală. Alegem pe baza criteriului asemănării fizice și pentru că alegerea unei persoane mult mai atrăgătoare poate crește riscul de a fi respinși și deci de a suferi.

În alegerea partenerului, pentru bărbați pare să fie mai important decât pentru femei ca partenera să fie frumoasă. Aspectul fizic contează nu numai pentru bărbați, ci și pentru felul în care sunt percepuți bărbații. Un bărbat asociat cu o femeie atrăgătoare este mai plăcut și face o impresie mai bună celorlalți decât când este alături de o femeie mai puțin atrăgătoare. Dacă un bărbat neatractiv se căsătorește cu o femeie foarte frumoasă, avem tendința să presupunem că posedă calități compensatorii excepționale, de exemplu că are un venit mare sau o carieră importantă.

unsplash.com

Desigur, atractivitatea fizică este importantă, dar, să nu uităm, reprezintă un aspect superficial și efemer și adesea poate fi înșelător, fără o contribuție semnificativă în satisfacția relației mai mult decât impactul asupra excitației și atracției fizice, necesare dar nu suficiente. 

Frumusețea este relativă și se găsește în ochii privitorului așa încât fiecare dintre noi putem deveni fermecători în ochii unei anumite persoane la un moment dat.

Atracția fizică, preferința pentru un anumit partener, este generată și de excitație, iar aceasta se poate produce foarte repede. Dovezile arată că oamenii încep să aibă așteptări în legătură cu posibilitățile de a avea o legătură romantică, la o fracțiune de secundă după ce au întâlnit o persoană. Altfel spus, dragostea pasională la prima vedere, chiar este la prima vedere, fiind trezită în doar câteva momente când între cei doi există o chimie.

Un alt aspect interesant dezvăluit de studii de specialitate este acela că oamenii cu stimă de sine ridicată care sunt mai puțin defensivi trăiesc dragostea romantică mai frecvent.  Oamenii cu stimă de sine redusă tind să aibă sentimente romantice mai intense și sunt mai puțin raționali decât cei cu stima de sine mai ridicată.

unsplash.com

Cu alte cuvinte, putem să ne simțim puternic îndrăgostiți și atrași de persoane care ne seamănă, cu care împărtășim momente de stres intens, cu care ne întâlnim în momente când experimentăm excitație fizică, neliniște și anxietate.

Iubirea nu este îndrăgostire, o cuprinde, dar nu se limitează la ea.

Ne putem îndrăgosti mai frecvent dacă suntem încrezători în noi, avem o imagine bună despre propria persoană și suntem mai puțin defensivi, sau putem trăi pasiuni mai intense și suntem mai dispuși la acțiuni necugetate dacă avem o impresie negativă despre noi ca persoane.

Iată cum psihologia ne ajută să descifrăm atâtea situații, fără să aibă vreodată pretenția că poate lămuri deplin misterul și fascinația iubirii. Să nu uităm doar că, iubirea nu este îndrăgostire, o cuprinde, dar nu se limitează la ea.

Citește întregul articol pe Catchy.

Citește și Întreaga ta existenta este un infinit joc al foamei de tine