Ce efecte psihologice are condusul unei mașini de dimensiuni mari asupra șoferilor?

Cu toții știm că în ziua de astăzi mai ales, toată lumea dorește să își cumpere mașini cât mai scumpe și cât mai luxoase, pentru că oferă un sentiment de încredere în propria persoană datorită felului în care suntem percepuți în societate când apărem cu o astfel de mașină. Adevărul este că da, unele mărci de mașini chiar își merită investiția, mai ales pentru pasionații de automobile (cum sunt și eu de altfel). Dar, pe de altă parte, sunt multe aspecte care trebuie luate în considerare atunci când cumpărăm o mașină mai mare și mai puternică, pentru a fi siguri că putem evita accidente nedorite sau că putem controla mașina respectivă. În plus, dacă e un aspect pe care l-am învățat de când dețin permis de conducere (mai exact, 3 ani), este că de cele mai multe ori trebuie să fi mai atent la ceea ce fac cei din jurul tău decât la tine.

În primul și primul rând, o mașină de mari dimensiuni îți oferă o senzație de putere. Întâi să lămurim la ce ne referim când spunem „mașină de mari dimensiuni”- spre exemplu, mașinile de teren, camionetele sau SUV-urile. Se întâmplă frecvent ca persoanele care au avut ocazia de a fi la volanul unei mașini de acest fel să aibă o senzație de putere și superioritate față de restul șoferilor.

Acest lucru poate avea legătură cu faptul că este considerat că automobilele de dimensiuni mari sunt mai sigure, atât pentru șofer, cât și pentru restul pasagerilor în cazul vreunui accident sau vreunei coliziuni. Cu toate acestea, trebuie să ținem cont de faptul că, la rândul lor, aceste mașini pot reprezenta un risc mai mare pentru pietoni sau pentru ceilalți participanți la trafic.

Din punct de vedere psihologic, condusul unei mașini mari este în strânsă legătură cu stima de sine crescută. De ce? Pentru că aceste mașini îți oferă senzația de control asupra situației (datorită dimensiunilor și presupusei siguranțe), și atunci te simți mai încrezător în tine și eșți mai competitiv.

Cu alte cuvinte, având în vedere această teorie psihologică, putem presupune că persoanele care se află la volanul unei astfel de mașini au tendința de a avea un sentiment de control, putere și dominanță asupra situației. Fără dar și poate, acest lucru poate influența considerabil și stilul de a conduce.

Comportament imprudent și agresivitate

Un studiu realizat în Israel și publicat în Marketing Letters a confirmat faptul că există o legătură strânsă între dimensiunile vehiculului și comportamentul șoferului la volan. Se consideră că cu cât este mai mare mașina, cu atât există o probabilitate mai mare de a conduce mai agresiv, periculos sau imprudent.

De asemenea, studiul arată și faptul că acești șoferi tind să primească mai multe amenzi pentru viteză, să facă manevre mai puțin sigure, să fie mai desconcentrați la volan sau să acorde mai puțină importanță celorlalți participanți la trafic.

Psihologic vorbind, aceste lucruri se întâmplă pentru că senzația crescută de siguranță poate duce la falsa senzație de invulnerabilitate. Mai precis, avem impresia că dacă mașina este mai mare, automat riscurile sunt minimizate.

TIR (evantransportation.com) via pinterest.com

Efectele asupra sănătății psihice

În rândurile anterioare, am menționat deja o parte din efectele psihice (siguranță mai mare și competitivitate, riscuri minimizate) și cum acestea influențează comportamentul persoanelor (condus mai agresiv).

Cu siguranță există persoane cărora le place acest sentiment de putere și siguranță și chiar le reduce din stres și anxietate. Pot spune că mă încadrez în această categorie. La rândul meu, dețin un SUV și pot confirma că îți oferă adrenalină și acest sentiment de siguranță, dar depinde foarte mult și de șofer. Spre exemplu, chiar dacă merg uneori cu viteză, conduc precaut și sunt mereu atentă la ce se întâmplă în jurul meu. Tocmai de aceea majoritatea membrilor familiei sau prietenii mei aleg să meargă cu mine când e vorba de un drum lung. Bine, recunosc că este foarte important și să îți placă să conduci și să ai puțin tupeu, mai ales în orașele mai mari.

Cu toate acestea, sunt și persoane pentru care condusul unei mașini de mari dimensiuni reprezintă un adevărat stres.  Spre exemplu, când vine vorba de trafic intens sau când trebuie să circuli pe o stradă mai strâmtă…poate să nu fie chiar atât de distractiv. Mai ales când trebuie să o mai și parchezi. De asta putem spune că sunt foarte de ajutor senzorii sau camera de marșarier. Mai nou, unele mașini au un sistem incorporat prin care mașina se parchează singură.

Fără dar și poate, să conduci o mașină de dimensiuni mari reprezintă o responsabilitate.

Impactul social

Așa cum am menționat la începutul articolului, cu toții ne dorim o mașină cât mai interesantă care să atragă atenția celor din jur, fie că e vorba de model, marcă, culoare sau dimensiune. Este clar că în funcție de aspectele menționate anterior, ni se vor pune etichete sociale, iar acestea pot duce la sentimente de superioritate față de cei din jur. Cu siguranță sunt persoane care, înainte de a decide ce mașină să cumpere, se gândesc la „statusul” social pe care o sa îl dobândească.

În concluzie, o mașină de dimensiuni mari nu este pentru oricine. Pentru a-ți cumpăra un astfel de vehicul, trebuie să îți placă să conduci, să ai încredere că îl poți manevra și să fi foarte precaut. Dar, cu siguranță, uneori este bine și să simțim acea adrenalină, atâta timp cât toate aceste lucruri sunt făcute conștient.

„Because you loved me”