Burton Stephen Lancaster s-a născut pe 2 noiembrie 1913, în New York, SUA. A fost un celebru actor de film, însă ceea ce l-a făcut remarcat a fost îmbinarea perfectă dintre duritatea fizică și sensibilitatea emoțională.

latimes.com

Unul dintre cei cinci copii ai unui muncitor poștal din New York, Lancaster a prezentat o capacitate atletică considerabilă ca tânăr. La vârsta de 19 ani s-a înscris în circ și a interpretat un act acrobatic cu partenerul Nick Cravat, un bun prieten de-a lungul vieții. Lancaster a servit în Armata Statelor Unite în timpul celui de-al doilea război mondial. Filmul de debut al lui Lancaster, Desert Fury (1947), și-a întârziat lansarea si astfel el a venit pentru prima dată în atenția publicului în filmul The Killers (1946). Cu acest film, Lancaster a stabilit o dualitate personajului său de ecran: el a fost omul dur al imaginii sale de scenă, dar și un actor capabil, cu o pledoarie autentică pentru roluri nonconformiste.

Lancaster a câștigat rapid controlul asupra carierei sale și a evitat astfel difuzarea de tip Hollywood. În 1948 a fondat Hecht-Hill-Lancaster, una dintre primele companii producătoare de”stele”. Deși filmele pe care Lancaster le-a făcut pentru Hecht-Hill-Lancaster nu au fost cele mai de succes ale companiei, întreprinderea a fost importantă în stabilirea reputației lui Lancaster ca actor versatil.

Lancaster a câștigat un premiu Oscar pentru una dintre cele mai puternice și performanțe carismatice ale lui, un evangelist șarlatan în Elmer Gantry (1960). A fost memorabil în rolul unui criminal de război nazist în Procesul de la Nurenberg (1961) și a primit o nouă nominalizare la Oscar pentru portretul lui Robert Stroud – deținut de închisoare care a devenit unul dintre ornitologii de frunte ai lumii. Celelalte filme ale lui Lancaster din anii 1960 includ Il gattopardo (1963, „The Leopard”) de Luchino Visconti; alte două filme pentru Frankenheimer, Șapte Zile în mai (1964) și Trenul (1965); Profesioniștii (1966); și favoritul criticilor de specialitate, The Swimmer (1968).

pinterest.com

Burt Lancaster & Ava Gardner – The Killers (1946)

Lecții de viață

„Vinde-te pe tine însuți mai întâi, dacă vrei să vinzi ceva.”

„Circul este ca o mamă în care se poate avea încredere, care dă recompense și pedepsește.”

Traducerea și adaptarea: David Gurău