Trec în drumul zilnic (încă) spre bibliotecă, pe lângă agenția de turism prin intermediul căreia urma să îmi petrec vacanța de Paști în Barcelona și îmi sare în ochi:
Cred că este total irelevant faptul că fac reclamă agenției, nici nu știu dacă am voie sau nu, zilele astea suntem cu toții oricum prea bulversați. Ei o merită din plin. De notat că fiecare literă sau semn de punctuație este tipărită pe câte o coală A4. Se poate lesne citi de pe cealaltă parte a bulevardului.
Și, cum (aproape) întreaga noastră viață s-a mutat din real în virtual în aceste zile, voi și vom călători cu ochii minții în Barcelona și vom vizita împreună ceea ce, cu siguranță, voi vizita în viitor. Doar … vacanța următoare vine sigur, nu-i așa?
Pe 17 aprilie a.c. sosim pe aeroportul Otopeni, unde ne vom îmbarca cu destinația Barcelona. Apropos, eu n-am fost niciodată în Spania. Dacă n-ați fost nici voi încă, sau ați fost și v-ar face plăcere să o revedeți imaginar, vă invit la bord. Nu uitați să vă puneți centurile de siguranță!
După un zbor de cca. 3 ore și jumătate, am aterizat. Ne îmbarcăm cu toții în autocarul de transfer cu care vom face un tur panoramic al orașului.
A doua zi, după micul dejun la hotel, facem o excursie de o zi cu ghid local. Am ajuns la biserica Sagrada Familia, neterminată, al cărei proiect original a fost realizat de Antonio Gaudi (1852-1926) care și-a dăruit ei bună parte din viață. La fel ca și geniile renascentiste. De aceea operele lor rezistă peste timp.
Biserica are 18 turnuri, în ordinea înălțimii reprezentând pe cei 12 apostoli, cei 4 Evangheliști, Sfânta Fecioară și, cel mai înalt turn, pe Iisus Hristos. Turnul central al lui Iisus va avea montat pe el o cruce uriașă. Înălțimea totală, de 170 m, este cu un metru mai mică decât a unui deal de lângă Barcelona, deoarece Gaudi considera că lucrarea sa nu trebuie să fie mai mare decât cea a lui Dumnezeu. În anul 2026, la centenarul morții lui Gaudi, se preconizează finisarea construcției.
Hoinărim mai departe pe străzile Barcelonei să vedem și să ne minunăm în fața stilului unic și original al caselor Gaudi. Soarta i-a zâmbit tânărului și genialului arhitect în persoana lui Eusebi Guell i Bacigalupi, un industriaș bogat și mecena al artelor, care l-a sprijinit financiar. Numele lui Guell a rămas în eternitate prin palatul, parcul, cripta și pavilionul proiectate de Gaudi.
Și fiindcă îi datorăm lui Cristofor Columb, alias Cristobal Colon descoperirea Americii sub drapelul Spaniei și al reginei Isabela, de la soclul statuii din Barcelona care îl reprezintă, facem o reverență și îi mulțumim.
Gracias, señor Colón!
Seara, după un tur al metropolei, ne vom relaxa privind un incredibil spectacol flamenco. Ah, parcă aud castanietele! Dansul flamenco este un rezultat al schimburilor inter-culturale între nativii andaluzieni, țigani, castilieni, mauri și evrei sefarzi din provincia Andaluzia, începând cu califatul arab din secolul VIII.
A treia zi, pe 19 aprilie, este programată vizita în orășelul Girona la Muzeul Dali. Se cuvine să-l onorăm cu prezența pe excentricul, megalomanul, delirantul Salvador Dali (1904-1989).
„Dacă vei juca rolul unui geniu, vei deveni unul.” – Salvador Dali. Să-i dăm crezare, așadar!
Unul dintre cei mai importanți pictori din curentul suprarealist, Dali studiază la Academia de Arte Frumoase din Madrid, apoi pleacă la Paris unde îl cunoaște, printre alții, și pe Pablo Picasso. Din cauza comportamentului, este exclus din grupul artiștilor suprarealiști în 1934. Până în ultima perioadă a vieții, Dali a continuat să alimenteze până la extrem faima sa de artist excentric, original până la limita delirului, devenit cu timpul prizonierul propriului său personaj, orgolios și imprevizibil.
Și fiindcă sunt Paștele în rit ortodox, vom servi preparate tradiționale din miel, ouă roșii și prăjitura casei.
Pe 20 aprilie vom vizita Mănăstirea Montserrat, capitala religioasă a Cataloniei, unde se află statuia neagră a Fecioarei Maria. Acasă, la biserica romano-catolică, rostim așa:
Cred într-unul Dumnezeu,
Tatăl atotputernicul,
creatorul cerului și al pământului,
al tuturor văzutelor și nevăzutelor.
Cred într-unul Domn Isus Cristos,
Fiul lui Dumnezeu, unul-născut,
care din Tatăl s-a născut
mai înainte de toți vecii.
Dumnezeu din Dumnezeu,
lumină din lumină,
Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat,
născut, iar nu creat;
de o ființă cu Tatăl,
prin care toate s-au făcut.
Care pentru noi oamenii
și pentru a noastră mântuire
s-a coborât din ceruri.
S-a întrupat de la Duhul Sfânt,
din Maria Fecioară, și s-a făcut om.
S-a răstignit pentru noi sub Ponțiu Pilat,
a pătimit și s-a îngropat.
A înviat a treia zi, după Scripturi,
și s-a suit la cer;
șade de-a dreapta Tatălui
și iarăși va veni cu mărire
să judece pe cei vii și pe cei morți;
a cărui împărăție nu va avea sfârșit.
Cred în Duhul Sfânt,
Domnul și de viață dătătorul,
care de la Tatăl și de la Fiul purcede;
care împreună cu Tatăl și cu Fiul
este adorat și preamărit
și a grăit prin proroci.
Cred într-una, sfântă, catolică
și apostolică Biserică.
Mărturisesc un Botez
spre iertarea păcatelor.
Aștept învierea morților
și viața veacului ce va veni.
Amin.
La Monserrat, dacă timpul ne-ar permite, cred că am auzi așa, în original:
Credo in unum Deum,
Patrem omnipoténtem,
Factórem caeli et terrae,
visibílium ómnium et invisibílium.
Et in unum Dóminum Iesum Christum,
Filium Dei unigénitum
et ex Patre natum
ante ómnia saecula:
Deum de Deo, lumen de lúmine,
Deum verum de Deo vero,
génitum, non factum,
consubstantiálem Patri:
per quem ómnia facta sunt;
qui propter nos hómines
et propter nostram salútem,
descéndit de caelis, et incarnátus
est de Spíritu Sancto ex María
Vírgine, et homo factus est,
crucifíxus, étiam pro nobis
sub Póntio Piláto,
passus, et sepúltus est,
resurréxit tértia die secúndum Scriptúras,
et ascéndit in caelum,
sedet ad déxteram Patris,
et íterum ventúrus est cum glória,
iudicáre vivos et mórtuos,
cuius regni non erit finis.
Credo in Spíritum Sanctum,
Dóminum et vivificántem,
qui ex Patre Filióque procédit,
qui cum Patre et Fílio simul
adorátur et glorificátur,
qui locútus est per prophétas.
Et in unam sanctam cathólicam
et apostólicam Ecclésiam.
Confíteor unum Baptísma
in remissiónem peccatórum.
Et expécto resurrectiónem mortuórum,
et vitam ventúri saeculi.
Amen.
Ultimele două zile ale excursiei sunt rezervate pentru cumpărături sau alte vizite cu însoțitorul de grup. Și cu asta, turul nostru virtual prin Barcelona și împrejurimi se apropie de sfârșit.
Da, prioritățile și imperativele acestor zile sunt cu totul altele. Cum ar fi sănătatea cadrelor medicale care se află acum în prima linie. Asistăm la ceea ce se întâmpla în spitalele de campanie în timpul războaielor mondiale. Și a epidemiilor de tot felul, de-a lungul istoriei. Jurământul lui Hipocrate este acum poate mai actual decât niciodată.
O excursie în Spania, amânată sine die, nu este chiar o dramă. Deloc. Doar o mică frustrare de moment. Mesajul optimist al agenției turistice este inspirațional.
În concluzie: Avem grijă de noi! Vacanța următoare vine sigur!
Citiți și despre Salvador Dali
Recomandarea nostră, un film numai bun pentru perioada aceasta, un romance presărat cu umor, într-o distribuție de zile mari: Scarlett Johansson, Javier Bardem și Penélope Cruz. Regia: Woody Allan.