Motto: „Acolo unde nu există vin, nu există dragoste.” Euripide
Vineri seara, tocmai în 17 februarie. În fiecare seară citesc evenimentele de peste zi și pe cele de mâine, să nu mă ia prin surprindere ceva:) 18 februarie – Ziua Națională ”Bea vin” (National Drink Wine Day – în engleză sună altfel, da). Așadar, dacă nu aveți pivnița ticsită, mai aveți timp să achiziționați (cel puțin) o sticlă de vin, pentru a sărbători așa cum se cuvine licoarea lui Bachus. Sau a lui Dyonisos, cel născut de două ori. Datorită vinului…? Cine mai știe?
Are cineva cu adevărat nevoie de o scuză pentru a deschide o sticlă de roșu (sau alb) preferat la sfârșitul unei zile lungi și stresante? Absolut nu! Totuși, asta nu ar trebui să stea în calea sărbătoririi acestui obicei boem. La urma urmei, un pahar de vin este cu adevărat cel mai bun antidot pentru momentele stresante.
De asemenea, se sugerează că un pahar pe zi ține cardiologul departe. De la cunoscători de vinuri din întreaga lume până la fanii ocazionali care se bucură de paharul ”povestit” la restaurant sau într-o seară petrecută cu prietenii, este un punct culminant incontestabil în calendar. Un pretext cu subtext;)
Deloc surprinzător, Ziua Națională a Vinului (s-o numim așa, datorită traducerii) este o zi pentru a sărbători vinul. Cu toate acestea, scopul său nu este ca milioane de oameni să se rătăcească în căutarea minților pierdute în jurul barurilor după ce și-au pierdut autocontrolul sau să le pregătească inocenților o mare mahmureală. Vinul ar trebui savurat ”responsabil” în această zi mai mult decât oricare alta. Cine stabilește cât de responsabil nu contează, să nu fie prea târziu, asta e important.
Evenimentul este un moment potrivit pentru a reflecta asupra numeroaselor beneficii ale vinului, precum și asupra rolului pe care l-a jucat în istoria și societatea umană. Aspectele sociale sunt deosebit de pertinente în această zi, care ar trebui savurată împreună cu prietenii și familia. La urma urmei, nu există nimic mai inocent decât să savurezi un pahar de vin nobil la masă, într-o companie plăcută. Atenție, vinul (în special vinul roșu) este, lăudat pe scară largă ca afrodisiac. Deci, partea de luat masa este departe de a fi esențială. O seară cu vin roșu și bomboane de ciocolată poate echivala cu o declarație de dragoste, cu condiția să vă puneți sufletul la contribuție și tot romantismul de care sunteți capabili. Nota bene: să nu fie începute nici vinul, nici bomboanele.
Eu, de pildă, în timp ce scriu, savurez un vin spaniol în care am pus câteva boabe de zmeură congelate. Nu vă puteți imagina ce savoare are… Știu că unii m-ar certa, dar acum se iartă, nu-i așa?
Dar să vedem ce proprietăți are vinul (în afară de cele menționate). Atenție, depinde de calitate, de cantitate, și de moment. Un pahar de vin roșu băut pe stomacul gol sau/și la nervi, vă poate crea o mare neplăcere pe care o veți regreta din plin și care poate duce până la pierderea plăcerii de a mai bea vin, ceea ce ar fi o mare greșeală. La fel, un vin prost, care costă până în 20 de lei, vă poate da dureri de cap și alte simptome care vă fac să pierdeți poezia din el. Ah, și încă ceva. Luați lângă voi un platou cu brânzeturi. O să vi se facă poftă. Foame. Plăcerea este garantată.
Au fost efectuate numeroase studii privind consumul de vin și beneficiile vinului pentru sănătate. Oameni de știință și universități de prestigiu din întreaga lume i-au demonstrat beneficiile. Oenologii, desigur, vin să întărească beneficiile senzoriale ale fermecatei licori. ”Oenologia sau enologia sau tehnologia vinului este știința care se ocupă cu studiul și metodele de preparare, condiționare și păstrare a vinurilor și a produselor derivate din struguri, must sau vin în scopul realizării unor produse finite conform cerințelor pieței.”, da? A nu se confunda cu meseria de somelier, care degustă vinul.
„Binecuvântată fie viţa de vie şi femeia, singurele daruri ale naturii care produc bucurie deopotrivă şi săracului şi bogatului.”
Maria Tereza
Una dintre cele mai cunoscute este că un consum moderat de vin roșu previne bolile de inimă. De asemenea, poate ajuta la prevenirea și atenuarea demenței, diabetului și osteoporozei. Este important să ne amintim importanța consumului moderat și responsabil. Două pahare pe zi ar fi suficiente și cel mai bine ar fi să le consumăm la masă, în compania mâncării.
Iată zece proprietăți sănătoase ale vinului, astfel încât să poți bea câteva pahare fără remuşcări.
1. Este benefic pentru inimă. Un consum regulat și moderat de vin ajută la îmbunătățirea circulației sângelui. Acest lucru va reduce riscul de boli cardiovasculare. Un studiu realizat de Universitatea Stanford a constatat că vinul activează o enzimă numită aldehid dehidrogenază, care servește la eliminarea elementelor toxice și previne deteriorarea celulelor inimii. În plus, oamenii de știință europeni asociază consumul moderat de alcool cu niveluri mai mari de acizi grași și Omega 3 în sânge. Aceste componente ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Mai ales dacă v-a părăsit iubitul/iubita, un pahar de vin, o carte bună sau un film de acțiune vă repară garantat și vă readuce fericirea în suflet. Nu uitați, suntem 8 miliarde. P.S. Nu combinați vinul cu medicamente!!! NU!
2. Întârzie demența. Cercetările de la Spitalul Clinic din Barcelona au arătat că consumul moderat de vin ajută la prevenirea bolii Alzheimer. Studiile de la Universitatea din California și Mt. SINAI, precum și de la New York Medical School, au descoperit că polifenolii, găsiți în semințele de struguri de vin, au împiedicat formarea plăcilor de proteine care înconjoară și ucid celulele creierului. Acesta este un factor direct legat de boala Alzheimer.
3. Previne osteoartrita. Studiile efectuate de oamenii de știință suedezi dezvăluie că consumul în medie de 5 până la 10 pahare de vin roșu pe săptămână poate reduce riscul de a contracta poliartrită reumatoidă cu mai mult de 50% în comparație cu neconsumatorii.
4. Osteoporoza. Alte studii concluzionează că un consum moderat de vin roșu este asociat cu creșterea densității osoase la femeile în vârstă, ceea ce reduce riscul de osteoporoză.
5. Ajută la prevenirea răcelilor și gripei. Oamenii de știință spanioli au concluzionat că băutorii de vin erau mai puțin probabil să răcească. Comparația a fost făcută cu băutori de bere sau băuturi spirtoase.
6. Reduce riscul de diabet. Studiile de la Universitatea de Sănătate Publică din Harvard au concluzionat că femeile care consumau vin în mod moderat aveau cu 58% mai puține șanse de a suferi de diabet decât cele care nu consumau alcool.
7. Scade tensiunea arterială și crește colesterolul bun. Cercetările oamenilor de știință spanioli au arătat că strugurii de vin roșu, în special soiul Tempranillo, au scăzut tensiunea arterială și colesterolul mai mult decât alte surse de fibre, cum ar fi ovăzul.
8. Protejează împotriva cancerului esofagian. Un studiu publicat în martie 2011 a constatat că băutorii de vin și-au redus șansele de a face cancer esofagian cu 56%.
9. Stimulează inima înainte de exerciții fizice. Douglas McKeag, director al Universității de Medicină Sportivă din Indiana, a declarat că bea vin înainte de exerciții fizice pentru că stimulează inima. Un alt beneficiu al exercițiului este dilatarea vaselor de sânge, precum și relaxarea mușchilor.
10. Ajută să stai treaz. Journal of The Science of Food and Agriculture a publicat un studiu în care a subliniat că strugurii folosiți pentru producția de vin sunt bogați în melatonină. Este un hormon care acționează ca un antioxidant, elimina toxicitatea din celule și te trezește noaptea.
Sper că v-am convins. Sintetizând: consum moderat, vin de calitate (scump dar face, atmosferă, gânduri senine, relaxare…). Pentru că meritați!
„Când sorbiţi vinul din cupe amintiţi-vă că beţi din sângele viţei de vie, puterea pamântului şi eternitatea soarelui.” Alexandru cel Mare