”Tot ceea ce am învățat datorez filmului”(Audrey Hepburn)
Există locuri binecuvântate de Dumnezeu, în care omul, zămislit din puterea lui creatoare, are șansa de a-și etala propria menire de homo artifex… Teritorii paradisiace, în care elementele primordiale – apă, aer, foc, pământ – se regăsesc într-o armonie deplină, pentru a reface imaginea Edenului și a-l coborî în plan terestru, pentru a fi străbătut cu pasul, ca într-o poveste de dragoste și regăsire, mereu actuală…
Coasta de Azur pare desprinsă dintr-un asemenea scenariu, pe care îl desăvârșește la Cannes, în cetatea Festivalului Internațional al Filmului. Un decor de excepție, desenat de cele mai frumoase plaje din Europa, scăldate de valurile albastre și calde ale Mediteranei, un soare stăruitor care oprește în lumină trecerea nemiloasă a timpului, golfuri de o frumusețe sălbatică – oferă cadrul desfășurării uneia dintre cele mai eclatante ceremonii dedicate artei cinematografice, în toată complexitatea ei: actori celebri, regizori, producători de film, scenariști se reunesc încă din 1946, pentru a menține în atenția publicului cele mai noi creații care pot deveni idealuri artistice în acest domeniu.
Visul de a păși pe celebrul covor roșu de la CannesPalme d’Or este aievea trăit de orice om de film care se dedică acestei nobile îndeletniciri, iar Festivalul are un rol hotărâtor în a discerne valorile și a imprima noile direcții în cinematografie, care rămâne, în perioada contemporană, cea mai importantă modalitate de educare estetică la îndemâna oamenilor. În primul rând, contactul nemijlocit cu imaginea în mișcare, jocul de lumini, umbre și culori, veridicitatea acțiunii care e construită pe datele realității obiective, familiară în toate aspectele ei, apoi caracterul sincretic în care se regăsesc majoritatea artelor consacrate cu impact profund la nivelul spiritului uman, toate acestea plasează filmul în avangarda sensibilizării publicului și a inițierii lui întru devenire existențială. Așadar, se poate afirma că drumul spre desăvârșirea omului ca ființă creatoare, înzestrată cu voință, har și puterea de a se autodepăși prin artă, respectiv prin film – cea mai complexă formă creatoare de transfigurare a realității – trece obligatoriu prin furcile caudine ale Festivalului de la Cannes, nu întâmplător aflat în inima Rivierei Franceze. Cel mai prestigios premiu acordat la Cannes Palme d’Or, pentru cel mai bun film.
În 2019, cea de-a 72-a ediție a acestui festivalul se va desfășura în perioada 14-25 mai, iar evenimentele „Rendez vous” vor avea loc în Teatrul Buñuel, înlocuind fosta lecție de cinema. Regizori, actrițe și actori celebri sunt invitați să vorbească despre munca despre carierele lor, în fața miilor de participanți prezenți la festival.
Câteva informații importante:
- În programul din acest an: Zhang Ziyi, Sylvester Stallone, Nicolas Winding Refn și Alain Delon, care va primi un premiu onorific pentru întreaga sa carieră. Ceremonia va avea loc duminică, 19 mai, la ora 18:30. Alain Delon va fi pe scenă în Teatrul Buñuel pentru a discuta cu Samuel Blumenfeld (jurnalist la Le Monde), care a scris o serie remarcabilă de articole despre actorul francez în vara anului 2018.
- Ceremonia de decernare a premiilor „Un Certain Regard” va avea loc vineri, 24 mai, în Teatrul Debussy.
- Premiile „Cinéfondation” vor fi anunțate , vineri, 23 mai, de către Juriul pentru scurtmetraje și cinematografie, în cadrul unei ceremonii la Teatrul Buñuel, urmată de o premieră a filmelor care au primit distincții.
- Președintele juriului de anul acesta este scenaristul și producătorul Alejandro G. Iñárritu, primul regizor latino-american care conduce Juriul Festivalului de la Cannes, unul dintre cei mai apreciați regizori din lume. A debutat la Cannes Semaine de la Critique în 2000 și a fost nominalizat la Premiul Academiei de Film de Film pentru „Amores Perros”. El este primul regizor mexican care a fost nominalizat fie pentru regie, fie ca producător în istoria Premiilor Oscar (a obținut nu mai puțin de 5!), fiind și primul regizor mexican căruia i s-a decernat premiul „Best Picture” la Cannes.
- Site-ul oficial al Festivalului este accesibil aici.
- Aflăm de pe BBC News despre filmele care țin capul de afiș al evenimentului (selectiv):
- Astă seară,
The Dead Don’t Die, cu Bill Murray, Chloë Sevigny and Adam Driver într-o acțiune incitantă în care locuitorii orașului Centerville luptă împotriva unei hoarde de zombie care le amenință viețile.
Iată trailer-ul:
2. În zilele următoare: Little Joe, avându-i în distribuție pe Emily Beecham și pe Ben Whishaw, un film având-o la pupitrul de director pe australianca Jessica Hausner, favorită la primele locuri în palmaresul acestui festival.
3. Rocketman, un film marca Dexter Fletcher, devenit celebru printr-un alt film biografic, în 2018: Bohemian Rhapsody, după plecarea lui Bryan Singer. Elton John însuși, personaj central al peliculei, a contribuit la realizarea lui, alături partenerul său, David Furnish.
La pian s-a aflat Taron Egerton, care a mărturisit că are permisiunea cântărețului de a-l înfățișa „în aspectele mai puțin plăcute”, din când în când. Cu siguranță, un film care nu trebuie ratat!