Șnițelul vienez sau – dacă preferați – Wienerschnitzel, este vedeta de azi, citim pe un site serios.. Astăzi vă propun o rețetă în traducerea și adaptarea mea din limba engleză. Haideți să aruncăm un ochi peste rețetă pentru că, orice-ar fi, cui nu-i place șnițelul?
„Am crescut în Austria, iar Wiener Schnitzel este o mâncare foarte dragă mie; alături de cartofii piuré, îmi amintește de copilărie și de tinerețe, făcându-mă să mă simt în largul meu.”- Wolfgang Puck
Șnițelul vienez este un preparat delicios, foarte apreciat în Austria și în tările vecine. Numărîndu-se printre primele rețete ale bucătăriei vieneze, stă la baza multor mâncăruri pentru copii. Cu ocazia acestei zile sărbătorim șnițelul vienez și originea sa… ca să nu uit, la mulți ani savuroși gurmanzilor!
Cum a apărut Șnițelul Vienez?
Șnițelul vienez a fost menționat prima oară într-o carte de bucate, în anul 1831, cu numele de eingebröselte Kalbsschnitzchen, urmând să intre în vizorul vienezilor abia în 1857. Preparatul a avut succes în regiune, cineva descriindu-l ca pe „un vis culinar”. Verdictul nu a fost exagerat, luând în considerare faptul că farfuria respectivă era complexă: conținea bucăți de coajă de lămâie, sardine, castraveciori, capere și câteva condimente necunoscute.
Ziua Șnițelului Vienez sărbătorește acest preparat și locul său în istoria culinară.
Cum sărbătorim Ziua Șnițelului Vienez?
Cel mai potrivit mod de-a celebra această zi este de-a găti propriul șnițel vienez acasă. Chiar dacă e fără-ndoială mai simplă decât cea prezentată mai sus, următoarea rețetă nu e altceva decât o minunată bază pentru orice rețetă de șnițel pe care dorești s-o încerci!
Rețetă de Șnițel Vienez
1 cană de făină
2 linguri de sare Kosher
2 ouă mari
2 linguri de smântână
2 căni de pesmet
250 grame de carne de vită
piper
2 căni de ulei de șofrănel
3 linguri de unt nesărat
4 coji de lămâie
pătrunjel
Pentru început, vei avea nevoie de două șervețele mai groase de hârtie pe care vei așeza șnițelele la final și pe care le vei lăsa de-o parte (pe-o farfurie sau într-un vas, după preferințe), urmând să le ai la-ndemână în momentul prăjirii. Cerne făina și amestec-o cu o lingură de sare într-un bol (preferabil să fie încăpător). Într-un alt bol, bate ouăle împreună cu smântâna. Amestecă pesmetul cu două linguri de sare în cel de-al treilea bol. Bate carnea învelită în folie de plastic, asigurându-te că nu se împrăștie și asezoneaz-o cu sare și piper.
Într-o tigaie încinsă cu ulei adaugă untul. Nu mai rămâne decât cea mai simplă fază a gătirii acestui preparat: trece carnea prin făină, apoi prin ou, apoi prin pesmet, după care așaz-o în tigaie. După ce se rumenește cca. două minute, întoarce-o pe cealaltă parte. Așază-le pe farfuria/vasul cu șervețele de hârtie pentru a scăpa de uleiul în exces și pentru a se răci. Servește-le cu lămâie și pătrunjel. Poftă bună!
M-am născut în Cluj-Napoca, județul Cluj, la data de 22 ianuarie 1995. Am absolvit Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia” (secția artă dramatică, promoția 2010-2014), Facultatea de Istorie și Filosofie (secția Filosofie, nivel licență) în cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca (promoția 2015-2018) și cursurile masterale ale Facultății de Litere, în cadrul aceleiași universități (masteratul de Studii Literare Românești, promoția 2018-2020). Am publicat poezii în revistele „Literatura de Azi”, „Cenaclul de la Păltiniș”, „eCreator” și „EgoPHobia”, fiind membră a Cercului Literar de la Cluj, începând cu iarna anului 2017 până în vara anului 2018 și membră a Cenaclului Literar Studențesc „Vox Napocensis” începând cu luna decembrie a anului 2019 până în luna mai a anului 2020. De asemenea, am publicat texte de proză scurtă în revista on-line „Catchy”. În anul 2021 am publicat un grupaj de poezii în antologia bilingvă (româno-suedeză) a editurii Bifrost „Echivalențe”.