E Ziua Bucovinei! La mulți ani BUCOVINA, la mulți ani bucovineni, frați!
În 28 Noiembrie 1918: Consiliul General al Bucovinei adoptă moțiunea privind unirea necondiționată a Bucovinei cu Regatul României.
*****
Margareta Tudor (28 noiembrie 1489 – 18 octombrie 1541) a fost prima fiică a regelui Henric al VII-lea al Angliei și a Elisabetei de York și sora mai mare a regelui Henric al VIII-lea al Angliei. În 1503 s-a căsătorit cu Iacob al IV-lea al Scoției. Fiul ei cu regele Scoției a devenit regele Iacob al V-lea iar fiica lui a devenit Maria, regină a Scoției.
Dinastia Tudorilor (1485 — 1603) a fost întemeiată de Henric al VII-lea (rege între 1485 – 1509), urmat la tron de Henric al VIII-lea (rege între 1509 – 1547), Eduard al VI-lea (rege între 1547-1553), Maria (regină între 1553-1558), Elisabeta I (regină între 1558-1603). Elisabeta a murit fără urmași, tronul Angliei fiind preluat de vărul acesteia, Iacob al VI-lea al Scoției, fiul dușmancei sale pe care o decapitase, Maria Stuart. Iacob a devenit astfel rege al Angliei (primul din dinastia Stuart), sub numele de Iacob I al Angliei.
*****
William Blake (n. 28 noiembrie 1757) a fost un poet, vizionar, pictor și gravor englez. Ignorat de contemporani și trăind în sărăcie întreaga viață, Blake a fost considerat în cele din urmă una dintre primele și cele mai mari figuri ale Romantismului, unul dintre cele mai mari genii ale lumii moderne.
„Pentru a putea să vezi o lume în bobul de nisip şi Paradisul în floarea din pădure, îndeasă infinitul într-o palmă şi eternitatea într-o oră.” (W. Blake)
*****
Friedrich Engels (n. 28 noiembrie 1820 – d. 5 august 1895) a fost un filozof politic german, din secolul al XIX-lea. Împreună cu partenerul său, mai bine cunoscutul Karl Marx, Engels a dezvoltat teoria comunistă, a fost coautor al Manifestului Partidului Comunist (1848). Engels a editat mai multe volume din Das Kapital (Capitalul), după moartea lui Marx.
„Libertatea constă în a ne domina pe noi înşine şi în a domina natura exterioară, dominare întemeiată pe cunoaşterea necesităţilor naturii.” (F. Engels)
*****
ȘTIAȚI CĀ … 🤔
Înainte de a se alătura formației Queen, Brian May a studiat astrofizica. Ulterior și-a finalizat teza de doctorat și și-a luat doctoratul în 2007; lucrarea are peste 48.000 de cuvinte și se concentrează asupra vitezei radiale din norii de praf zodiacal. Puteți chiar să-l citiți online, dacă sunteți interesat!
*****
„Muzica trebuie să fie scânteia ce aprinde focul în sufletul omenesc.” (Ludwig van Beethoven)
Anul 2020 urma să fie un mare eveniment Beethoven, în cinstea a 250 de ani de la nașterea compozitorului. Apoi a venit pandemia, iar evenimentele remarcabile din orașul natal al lui Ludwig van Beethoven au fost reprogramate pentru 2021. De la concerte simfonice de mare calibru până la recitaluri, evenimente de dans și spectacole, aproximativ 300 de proiecte, care îl cinstesc pe Ludwig van Beethoven, urmau să-l facă omniprezent în anul său aniversar. În pregătirea festivităților, guvernul german a alocat 27 de milioane de euro (29,6 milioane de dolari), iar BTHVN Anniversary Society din Bonn, locul de naștere al lui Beethoven, a fost însărcinat cu coordonarea evenimentelor la nivel național.
Dar într-o rază de speranță pentru creatori de concerte și concertisti, anul aniversar este prelungit cu intenția de a salva cât mai multe proiecte posibil. Ziua de naștere a lui Beethoven cade în jurul datei de 17 decembrie 1770 – data exactă este necunoscută – ceea ce a făcut logic ca consiliul de supraveghere al Beethoven Anniversary Society (BTHVN2020) să decidă să își transfere o mare parte din buget până în anul calendaristic 2021.
În funcție de succesul eforturilor de combatere a virusului, anul revizuit Beethoven va fi lansat la sfârșitul anului 2020, cu un concert la Bonn pe 17 decembrie de către West-Eastern Divan Orchestra, sub conducerea artistică a dirijorului Daniel Barenboim.
S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 28 NOIEMBRIE …
În 28 noiembrie 1974, John Lennon a apărut pentru ultima dată într-un concert, atunci când s-a alăturat lui Elton John pe scena de la Madison Square Garden. Cei doi au interpretat piesa lui Lennon, ‘Whatever Gets you Thru the Night’, și melodiile formației Beatles, ‘I Saw Her Standing There’ și ‘Lucy in the Sky With Diamonds’.
S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 28 NOIEMBRIE …⏳
„… o baladă tandră … plină de suflet și putere intensă și intimă care definește unul dintre cele mai întunecate momente ale lui Presley.” (AllMusic)
‘Are You Lonesome Tonight?’ este o melodie scrisă de Roy Turk și Lou Handman în 1926. În aprilie 1960, după doi ani de serviciu în armata Statelor Unite, Elvis Presley a înregistrat melodia la propunerea managerului său, colonelul Tom Parker. A fost un succes imediat, piesa a debutat în clasamentul Billboard’s Top 40 la numărul 35 pe 14 noiembrie, s-a mutat o săptămână mai târziu pe locul doi și a ajuns în frunte în 28 noiembrie 1960. La o lună după lansarea piesei, a ajuns și în topul UK Singles Chart. Versiunea lui Presley a fost certificată de RIAA cu un disc de aur pentru 1.000.000 de exemplare vândute în Statele Unite în 1983, și a fost actualizată la 2xdisc de platină pentru 2.000.000 de vânzări în 1992.