Aceasta este întrebarea pe care şi-au pus-o jurnaliştii de la Glamour SUA despre Danielle Steel, celebra autoare de romane de dragoste. Cărţile ei puteau fi văzute în anii ’90 în aproape orice bibliotecă personală din România, iar poveştile siropoase din paginile acestora au încălzit imaginaţia multor oameni în serile friguroase ale perioadei de tranziţie.

Câteodată dacă nu eşti sigur de ceva, trebuie să îţi faci curaj să sari de pe pod şi aripile să-ţi crească, mai apoi poţi a-ţi uşura aterizarea.

Dar cum a reuşit scriitoarea în vârstă de 71 de ani să scrie 179 de cărţi de-a lungul carierei sale? Secretul este următorul: 20 de ore de lucru pe zi, îndulcite de batoane de ciocolată şi trăite comod într-o cămaşă de noapte.

Încerc să scriu despre lucrurile care ne frământă pe toţi.”

La intrarea în biroul prolificei autoare scrie: “Nu există miracole. Există doar disciplină”. Un mesaj care obligă, cu toate că mare parte dintre realizările autoarei din cariera de peste cinci decenii par un cumul de asemenea vise împlinite.

daniellesteel.com

Dar să vedem cifrele ei. Steel a scris 179 de cărţi, traduse în 43 de limbi. 22 dintre acestea au fost adaptate pentru seriale de televiziune, iar două au fost nominalizate la Globurile de Aur. Autoarea are o medie de 7 cărţi pe an, iar ultimul dintre ele – Blessing in Disguise – va apărea luna aceasta. Constant, Steel lucrează în paralel la alte 5-6 romane. În 1989, scriitoarea a intrat în Cartea Recordurilor, după ce o carte a sa a figurat în lista best-seller-urilor din New York Times pentru cele mai multe săptămâni consecutive, 381 mai exact. Pentru a ţine ritmul, Danielle Steel lucrează între 20 şi 22 de ore pe zi, iar uneori, când se simte inspirată, petrece chiar şi 24 de ore la birou.

tumblr.com

Autoarea îşi scrie cărţile acasă, în San Francisco, dar uneori şi în locuinţa pe care o deţine la Paris. Însă, oriunde ar fi, ea redactează întotdeauna la maşina sa de scris Olympia, fabricată în 1946, pe care a numit-o Olly.

Olly este o maşinărie mare, grea şi mai bătrână decât mine. Nu pot scrie pe altceva. Am între 12 şi 15 astfel de maşini de scris pe care le-am adunat de-a lungul anilor, însă niciuna nu este suficient de bună ca să pot lucra la ea. Le păstrez pentru piese, în caz de nevoie, pentru că sunt o specie pe cale de dispariţie”, spune Steel.

Autoarea are multe tabieturi. Coboară în birou la 8:00, unde adesea poate fi văzută îmbrăcată într-o cămaşă de noapte. Dimineaţa mănâncă o felie de pâine prăjită şi o cafea decafeinată cu gheaţă (a renunţat la cafeaua normală în urmă cu 25 de ani). Pe durata zilei, consumă mici batoane de ciocolată dulce-amăruie. “Moartă sau vie, fie soare, fie nu, mă duc la birou şi îmi fac treaba. Uneori, termin o carte dimineaţă, iar până seara încep un nou proiect.”

„O carte începe cu o imagine, personaj sau situaţie la care ţii foarte mult.”

Citiți articolul în întregime pe Catchy.ro, accesând link-ul  aici.