„Indiferent cât de grea ar putea părea viața, poți întotdeauna să faci ceva și să fii bun la acel lucru. Atâta timp cât există viață, există speranță”.
Ce ştim din cap, de la birou, de la un click distanţă: Stephen Hawking s-a născut în 8 ianuarie 1942, Oxford, Regatul Unit şi a murit la 14 martie 2018, în Cambridge. Fizician englez, teoretician al originii universului și unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani, profesor la catedra de matematică de la Universitatea Cambridge, Howkins a fost, cu siguranţă, una dintre minţile cele mai strălucite nu doar ale unui veac, ci ale întregii istorii a umanităţii.
„În primul rând, amintiți-vă să vă uitați la stele și nu în jos, la picioare. În al doilea rând, nu renunțați niciodată la munca voastră. Munca vă conferă un scop și un sens, iar viața este goală fără ea. În al treilea rând, dacă sunteți suficient de norocoși încât să găsiți dragostea, amintiți-vă că este acolo și nu o abandonați”.
Principalele domenii de cercetare sunt cosmologia teoretică, relativitatea generală și mecanica cuantică. În anii 1965-1970 elaborează un model matematic asupra originii și evoluției universului în expansiune, din momentul „marii explozii” inițiale („The Big Bang”) și întreprinde studii asupra relației dintre găurile negre din univers și termodinamică.
Foarte populare sunt cărțile sale de popularizare a științei, pentru nespecialiști: A Brief History of Time, 1988 (publicată în limba română sub titlul Scurtă istorie a timpului, 2004), Einstein’s dream, 1993 (Visul lui Einstein și alte eseuri), The Universe in a Nutshell, 2001 (Universul într-o coajă de nucă, 2004) și A briefer history of time, în colaborare cu Leonard Mlodinow, 2005 (O mai scurtă istorie a timpului). În 1974, la vârsta de 32 de ani, a devenit unul dintre cei mai tineri membri ai prestigiosului for de ştiinţă britanic Royal Society. Cinci ani mai târziu, a devenit Lucasian Professor la Universitatea Cambridge, unde se mutase de la Oxford, pentru a studia astronomia teoretică şi cosmologia. Să nu uităm: acest titlul fusese deţinut de Isaac Newton ultima dată!
Mai puţin se ştie despre dramatica lui existenţă, marcată de suferinţa cauzată de una dintre cele mai îngrozitoare maladii: Scleroză laterală amiotrofică, boală căreia niciun cercetător n-a reuşit încă să-i vină de hac. Totul ar fi fost atât de simplu pentru un om cu o minte neînchipuit de strălucită! Nu-şi dorea foarte mult, dacă am putea spune aşa, parafrazându-l: completa înţelegere a universului, de ce este cum este şi de ce există – acesta era scopul său, pe care îl definea ca „simplu”. La 21 de ani, student la Cambridge, a primit vestea că în câţiva ani, nu foarte mulţi, va fi imobilizat şi dependent de scaunul cu rotile.
„Încerc să duc un trai cât mai normal posibil şi să nu mă gândesc la starea mea sau să regret lucrurile pe care mă împiedică să le fac, care nu sunt atât de multe”, a spus la un moment dat Howking, întrebat de ziarişti. Nu-şi putea găsi odihnă până când nu va fi elucidat, pe drumul deschis de Galilei şi Newton, cât mai multe secrete care să-i permită să înţeleagă felul în care funcţionează Universul, şi, de ce nu, să găsească mijloace de a-l aduce mai aproape de oameni. Dar, până atunci, căsătoria cu Jane Wilde i-a creat condiţiile necesare pentru a-şi continua studiile…
Povestea de dragoste dintre Hawking şi Wilde a fost spusă în filmul „The Theory of Everything” (un film pe care nu trebuie să-l rataţi!), apărut în 2014, care i-a adus actorului britanic Eddie Redmayne (îl ştiţi, cu singuranţă, din filmul „Daneza”) un trofeu Oscar la categoria „cel mai bun actor în rol principal”.
„Când oamenii mă întreabă dacă Dumnezeu a creat Universul, le spun că întrebarea în sine nu are niciun sens. Timpul nu exista înainte de Big Bang. Este ca și cum ai cere indicații ca să ajungi la marginea Pământului. Pământul este o sferă, nu are o margine. Așa că să o cauți este inutil. Fiecare este liber să creadă ce vrea, iar viziunea mea e că cea mai simplă explicație este că nu există Dumnezeu. Nu ne-a creat nimeni Universul și nu ne coordonează nimeni destinele. Acest fapt mă face să realizez ceva profund: probabil nu există rai și nici viață de apoi. Avem doar această viață pentru a admira superbul design al Universului, iar pentru acest lucru sunt extrem de recunoscător”.
La 76 de ani, Howking îşi înceta căutările, chinuit într-un scaun cu rotile şi apt să se exprime doar cu ajutorul unui amplificator de voce computerizat, dar asta nu l-a împiedicat să participe la evenimente sau să ţină discursuri la universitate. Cei trei copii au fost mereu în apropierea sa, ceea ce i-a dat putere să trăiască până la acea vârstă, în ciuda tuturor predicţiilor fatale.
„Rolul jucat de timp la începutul Universului este, cred eu, cheia necesară pentru a elimina nevoia unui Mare Arhitect, și prin care putem arăta cum Universul s-a creat singur. Nu poți să te întorci în timp înainte de Big Bang deoarece nu exista timp înainte de Big Bang. În sfârșit, am găsit ceva care nu are o cauză deoarece nu exista timpul în care o astfel de cauză să existe. Pentru mine, acest lucru înseamnă că nu există posibilitatea unui creator deoarece nu exista timpul în care un creator să existe. Din moment ce timpul însuși a început din momentul Big Bangului, acest eveniment nu ar fi putut să fie cauzat sau creat de nimeni și de nimic”.