Site icon Bel-Esprit

S-a întâmplat în 14 mai

S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 14 MAI …
Lina Marcela Medina de Jurado (27 September 1933) este o femeie din Peru care în data de 14 mai 1939 a devenit cea mai tânără mamă confirmată în istorie când, la vârsta de cinci ani, șapte luni și 21 de zile, a născut un băiețel. Pe baza evaluărilor medicale ale sarcinii sale, ea avea mai puțin de cinci ani când a rămas însărcinată.
https://youtube.com/watch?v=gfxtiaTu7wc&feature=share
*****
IN MEMORIAM …
„Fiind cântăreţ de blues este ca şi cum aş fi de două ori negru.” (B.B. King)
Riley B. King (16 septembrie 1925 – 14 mai 2015), cunoscut profesional ca B.B. King, a fost un cântăreț, compozitor, chitarist și producător de discuri american de blues. A introdus un stil sofisticat de solo, bazat pe tehnica îndoirii fluide a coardelor, un vibrato strălucitor și staccato picking, care au influențat pe mulți chitariști ulteriori de blues. AllMusic l-a recunoscut pe King ca „cel mai important chitarist electric din ultima jumătate a secolului XX.”
În cei 62 de ani de activitate, B.B King a susținut peste 15.000 de concerte pe plan internațional, clasându-se pe poziția cu numărul trei în clasamentul celor mai buni chitariști din istoria modernă, ierarhie întocmită de revista Rolling Stone. Răsplata prestației muzicale de calitate a lui B.B. King este reprezentată de cele 14 premii Grammy câștigate, dar și de numeroasele distincții primite din partea instituțiilor naționale din S.U.A.
*****
„Războiul stelelor este distractiv, este emoţionant, este inspiraţional, iar oamenii reacţionează la asta. Este ceea ce vor.” (George Lucas)
George Walton Lucas Jr. (14 mai 1944) este un regizor, producător, scenarist și antreprenor american. Lucas este cunoscut mai ales pentru crearea francizelor Star Wars și Indiana Jones și pentru fondarea Lucasfilm, LucasArts și Industrial Light & Magic. Lucas este unul dintre cei mai de succes finanțatori din istorie și a fost nominalizat la patru premii Oscar. Filmele sale se numără printre cele 100 de filme cu cele mai mari încasări de la box-office-ul nord-american.
După absolvirea Universității din California de Sud în 1967, Lucas a cofondat American Zoetrope alături de regizorul Francis Ford Coppola. Printre primele sale lucrări ca scriitor-regizor a fost filmul American Graffiti (1973), inspirat din tinerețea sa de la începutul anilor ’60; filmul a fost un succes din punct de vedere critic și comercial și a primit cinci nominalizări la Oscar, inclusiv cel mai bun regizor și cel mai bun film.
Următorul film al lui Lucas, opera spațială epică Star Wars (1977), a avut o producție tulburată, dar a fost un succes surprinzător, devenind filmul cu cele mai mari încasări la acea vreme, câștigând șase premii Oscar și declanșând un fenomen cultural. Lucas a produs și a co-scris continuările The Empire Strikes Back (1980) și Return of the Jedi (1983). Împreună cu regizorul Steven Spielberg, a creat, produs și co-scris filmele Indiana Jones Raiders of the Lost Ark (1981), The Temple of Doom (1984), The Last Crusade (1989) și The Kingdom of the Crystal Skull (2008). Lucas este, de asemenea, cunoscut pentru colaborarea sa cu compozitorul John Williams, care i-a fost recomandat de Spielberg și cu care a lucrat pentru toate filmele din ambele francize. De asemenea, între anii 1970 și 2010, a produs și a scris o varietate de filme și seriale de televiziune prin Lucasfilm.
*****
O expresie este artistică atunci când exprimă un raport efectiv, reprezentativ. Deci elementul expresiei artistice este comparaţia, adică traducerea unui moment al realităţii printr-un alt moment cu care să aibă o echivalenţă sensibilă.
Camil Petrescu moare la 14 mai 1957, la București.
Cum se gândeşte, cum se iubeşte, cum se suferă nu se poate învăţa în orele de curs şi nici atesta prin certificat de absolvire.”
― Camil Petrescu, Patul lui Procust
*****
Dacă ştii că urmează să eşuezi, atunci eşuează glorios.”
La multi ani, Cate Blanchett!
Catherine Élise „Cate” Blanchett (n. 14 mai 1969) este o actriță și director de teatru din Australia. Blanchett este câștigătoare a numeroase premii, printre care două premii Oscar, trei Globuri de Aur, trei premii BAFTA, trei premii Screen Actors Guild, precum și un premiu pentru interpretare feminină (Volpi Cup) în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția. Între 1998 și 2010 Blanchett a fost nominalizată de cinci ori la Premiul Oscar.
A intrat în atenția lumii cinematografice internaționale odată cu filmul Elizabeth, realizat în 1998, regizat de Shekhar Kapur, în care a interpretat rolul reginei Elizabeth I a Angliei. A continuat seria de succese filmice prin interpretarea reginei Galadriel din trilogia lui Peter Jackson The Lord of the Rings, a colonelui doctor Irina Spalko din filmul Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull și a personajului Katharine Hepburn din filmul lui Martin Scorsese Aviatorul (The Aviator), rol pentru care a primit un Premiu Oscar pentru cel mai bun rol secundar.
Împreună cu soțul său, Andrew Upton, conduc „Compania de teatru Sydney” (Sydney Theatre Company).
*****
Se întâmpla în mai 2019…
După Jeanne Moreau, Woody Allen, Bernardo Bertolucci, Jane Fonda, Clint Eastwood, Jean-Paul Belmondo, Manoel de Oliveira, Agnès Varda și Jean-Pierre Léaud, Festivalul de la Cannes va acorda un legendar premiu Palme d’or onorific actorului francez Alain Delon.
Iniţial, acesta trebuia să fie afişul oficial al festivalului, dar organizatorii s-au răzgândit şi au decis să o onoreze pe regizoarea Agnes Varda, care a murit pe 29 martie a.c.
*****
Thomas Gainsborough (n. 14 mai 1727 – d. 2 august 1788) a fost unul dintre cei mai faimoși pictori portretiști și peisagiști britanici ai secolului al XVIII-lea.
O anecdotă intitulată ” Nasul lui Gainsborough” care îl are ca personaj principal pe pictor spune că…
Thomas Gainsborough a primit la un moment dat o comanda obisnuita : portretul unei doamne din inalta societate, pe nume Sarah Siddons. Totul a decurs neasteptat de bine, atat artistul cat si modelul colaborand perfect, pana intr-o zi cand Gainsborough, dupa ce a migalit indelung panza, a izbucnit exasperat „Naiba sa-l ia pe respectabilul dumneavoastra nas ! Nu se mai termina ! ” Se pare ca doamna a renuntat apoi la portret.
*****
„Dacă sunt nervoasă sau emoţionată înainte de premiera unui film, mă gândesc la ceea ce mi-a spus un prieten despre Muhammad Ali: înainte de un meci, el se întreba singur dacă s-a antrenat cât de bine putea, dacă s-a antrenat din greu, dacă şi-a dat toata silinţa la antrenamente. Pentru că, până la urmă, asta e tot ceea ce poţi face.”
Sofia Carmina Coppola (n. 14 mai 1971) este actriță, regizoare, scenaristă și producătoare americană
Sopfia Coppola s-a născut la New York, fiind fiica marelui regizor Francis Ford Coppola și al artistei Eleonor Coppola. Este sora mai mică a lui Roman Coppola și al lui Gian-Carlo Coppola.
În ceea ce privește cariera, aceasta a început încă de când Sofia era doar un bebeluș în scena botezului din Nașul: Partea I. A început să interpreteze roluri cu adevărat în filmele tatălui său The Outsiders, Frankenweenie, Peggy Sue Got Married, însă cel mai cunoscut rămâne rolul Mary Corleone din Nașul: Partea a III-a.
Sofia Coppola a debutat în regie cu filmele Lick the Star (1998) și The Virgin Suicides (1999).
Mai târziu a regizat filmul de succes Lost in Translation (Rătăciți printre Cuvinte, 2003) pentru care a câștigat premiul Oscar și Globul de Aur. Sofia este cea de a treia regizoare din istoria cinematografiei nominalizată la Oscar pentru regie.
Sofia Coppola a fost nominalizată în 2003 pentru Rătăciți printre cuvinte la 3 premii Oscar: cel mai bun regizor, cel mai bun film, cel mai bun scenariu. Coppola a câștigat Globul de Aur și a fost nominalizată la Premiile BAFTA.
În anul 2010, filmul său Undeva a cucerit marele premiu Leul de Aur în cadrul Ediției a 67-a a Festivalului de film din Veneția.
*****
1643: Regele Ludovic al XIII-lea este succedat de fiul său în vârstă de patru ani, Ludovic al XIV-lea. În timpul minoratului regelui, regența este asigurată de mama acestuia, Ana de Austria.
Ludovic al XIV-lea (n. 5 septembrie 1638, Saint-Germain-en-Laye – d. 1 septembrie 1715, Versailles) a fost regele Franței și al Navarei. A condus Franța timp de 72 de ani – una dintre cele mai lungi domnii din istoria europeană. Supranumit Regele Soare (Le Roi Soleil) sau Ludovic cel Mare (Louis Le Grand), i-a urmat la tron tatălui său în 1643, când era un copil de aproape 5 ani, dar a condus personal guvernul din 1661, până la moartea sa în 1715
Foto: Portret al lui Ludovic al XIV-lea de Juste d’Egmont..
*****
Imaginile au rol pur ilustrativ și cultural!
Exit mobile version