Visul mi-e plin de oarba cutezanță
Cu care mușcă greul din distanță…
Marin Sorescu
Aflu că 13 ianuarie este ”Ziua Mondială a Îndeplinirii Viselor” – în engleză numele este ”Make Your Dreams Come True” – și încep să caut o istorie, un fondator sau o motivație ”oficială”, așa cum există pentru altele…
Nu găsesc din prima, dar nici nu insist pentru că motivul zilei este atât de evident precum împunsătura îndemnului îndeplinește-ți visul, visurile !
Este o zi care-și pune explicit această coroană pe cap, în restul timpului purtând-o tăcut, făcând mai mult și vorbind mai puțin. Străduința umană are atâtea voci și atâtea posibilități de expresie, iar de-a lungul istoriei rezultatele ei demonstrează că minunile lumii de zi cu zi sunt visuri urmărite cu perseverență și duse la îndeplinire.
Pe lângă faptul că fiecăruia i se amintește că își datorează propriei ființe urmărirea cu consecvență și încredere a îndeplinirii lor, o astfel de zi îi cinstește și pe cei care au făcut-o și ne-au lăsat moștenire roadele visurilor lor.
Exemple celebre
Sunt atât de mulți cei care s-au confruntat cu eşecul, unii au luat-o de la zero, alţii pur şi simplu şi-au urmat pasiunile, însă niciunul nu a renunţat.
Thomas Edison
Un profesor i-a spus că este ”prea prost ca să învețe ceva”. Dacă școala a fost grea pentru el, nici munca nu i-a fost mai ușoară. A fost concediat de la primele două locuri de muncă, iar ca inventator a cunoscut succesul după mii de încercări. Expresia lui legată de invenția becului “n-am eșuat de 10.000 de ori, am găsit 10.000 de moduri care nu funcționează” poate fi o definiție a perseverenței.
Steven Spielberg
Deşi în prezent este cel mai cunoscut regizor de la Hollywood, iar filmele sale au revoluţionat cinematografia, Steven Spielberg a fost respins de trei ori de Facultatea de Teatru, Film și Televiziune a Universității din California.
Albert Einstein
Einstein nu a vorbit până la vârsta de 4 ani, iar la școală nu s-a descurcat prea bine, fiind mai degrabă un autodidact. Era apostrofat de către profesori și catalogat ca “lent, anti-social si cu handicap mental“. Cu toate că era pasionat de matematică și fizică, prima încercare de a intra la Universitatea Federală Politehnică (ETH) din Zürich a fost un eșec.
Oprah Winfrey
Una dintre cele mai cunoscute vedete TV a avut o copilarie traumatizantă și a fost concediată dintr-un post de reporter pe motivul că “nu e potrivită pentru televiziune”.
Walt Disney
Cel care a încântat milioane de copii cu industria pe care a creat-o, a fost concediat de unul din ziarele la care lucra pentru că “îi lipsește imaginația și nu are idei bune“. De asemenea, a dat faliment în mai multe business-uri înainte să ajungă la formula care l-a făcut celebru cu parcurile de distracții si desenele animate.
Elvis Presley
A schimbat total istoria muzicii, însă în 1954 unul din managerii Grand Ole Opry – cel mai cunoscut festival de muzica country din America – l-a refuzat după chiar prima audiție pe motiv că “n-o să ajungă nicăieri și mai bine s-ar face șofer de camion”.
Steve Jobs
Geniu al tehnologiei, Steve Jobs a trecut prin experiența de a fi concediat de propria firmă pe care o crease. S-a întors mai tarziu și a condus firma Apple care a devenit numărul 1 în lume, ca profit în industria IT.
The Beatles
Unul din primele studiouri de muzică i-a respins pentru că “muzica lor nu suna deloc bine și, în plus, muzica cântată la chitară e deja demodată“.
Desigur, exemplele ar putea continua… la fel și visele.
foto tumblr.com
Aș vrea să mă laud că sunt doctor la Spitalul de Doruri Cronice. Dar nu pot. Pentru că sunt doar un portar, biet portar. Tot ce fac este să le notez, febril, intrările și ieșirile, când și cum bântuie ele. Sunt lipsite de orice respect, nici măcar nu folosesc poarta, trec așa, pur și simplu, prin mine.
De când, însă, geamurile gheretei s-au spart și prin acoperiș răzbește ploaia, am dat bir cu fugiții. Sunt acum, și eu, un Dor.