Gândul zilei: ”Poți seduce un bărbat care are o soție, poți seduce un bărbat care are o amantă, dar nu poți seduce un bărbat care are o femeie iubită!” Omar Khayyam
*****
CAPĂT DE DRUM …
23 septembrie 1980 …
Bob Marley cântă la ultimul său concert: un set de 20 de cântece la Stanley Theatre din Pittsburgh cu grupul său, The Wailers.
Imediat după spectacol, Marley, care suferă de cancer ce s-a extins la creier, se prăbușește și este dus la spital pentru tratament. Restul turneului este anulat, iar Marley moare pe 11 mai 1981. Ultima melodie este o versiune de șase minute și jumătate a piesei „Get Up, Stand Up” care încheie al doilea bis.
*****
CHRISTOPH WOLFF – O VIAȚĂ DEDICATĂ LUI BACH
„Muzica este o știință matematică mixtă care se referă la originile, atributele și distincțiile sunetului, din care se formează o melodie și armonie cultivată și drăguță, astfel încât Dumnezeu este onorat și lăudat, iar omenirea este mișcată către devotament, virtute, bucurie și întristare”. (Christoph Wolff, ”Johann Sebastian Bach: Muzicianul educat”)
Christoph Wolff (n. 1940) este un muzicolog german, cunoscut pentru lucrările sale despre muzica, viața și epoca lui Johann Sebastian Bach. Christoph Wolff este profesor emerit al Universității Harvard și a făcut parte din staff-ul facultății începând din 1976 și fost director al Arhivei Bach din Leipzig din 2001 până în 2014.
Cărțile sale includ:
– Bach: Eseuri despre viața și muzica lui (Cambridge, 1991)
– Recviemul lui Mozart (Berkeley, 1994)
– The New Bach Reader (New York, 1998)
– Universul muzical al lui Bach: compozitorul și opera sa (W.W. Norton, 2020).
„Cred că uneori toți înnebunim puțin.” (Robert Bloch)
Robert Albert Bloch (5 aprilie 1917 – 23 septembrie 1994) a fost un scenarist si scriitor american de ficțiune, în principal de crimă, groază, fantezie și science fiction, din Milwaukee, Wisconsin. Bloch a scris sute de nuvele și peste 30 de romane, dar este cel mai bine cunoscut pentru romanul ”Psycho” (1959), baza filmului cu același nume, în regia lui Alfred Hitchcock cu Anthony Perkins în rolul principal.
*****
23 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIA MUZICII ROCK …
September 23, 1997 …
Formația Rolling Stones lansează „Bridges To Babylon”, cel de-al 21-lea album de studio britanic și al 23-lea american.
Lansat ca un album dublu pe vinil și un singur CD, a fost susținut de turneul mondial Bridges to Babylon de un an, care s-a bucurat de mult succes.
„Nimic nu e mai rece decât o iubire moartă.” (Romy Schneider)
Actrița Romy Schneider s-a născut Rosemarie Magdalena Albach la Viena, la 23 septembrie 1938. Ambii părinți au fost actori: mama, Magda Schneider de origine germană, iar tatăl, Wolf Albach-Retty era austriac.
Împreună cu Romy Schneider ”What’s New Pussycat?”, 1965
*****
ASTĂZI AR FI ÎMPLINIT 91 DE ANI …
„Muzica mea a avut rădăcini săpate încă din copilărie, rădăcini muzicale îngropate în cel mai întunecat sol.” (Ray Charles)
23 septembrie 1930. S-a nāscut în Albany, Georgia, Ray Charles Robinson (23 septembrie 1930 – 10 iunie 2004). Cântăreț, compozitor, pianist și actor american, printre prieteni și colegi de muzică, el prefera să fie numit „Fratele Ray”.
Charles a fācut pionierat în genul muzicii soul în anii ’50, combinând stilurile blues, jazz, ritm și blues și gospel în muzica pe care a înregistrat-o pentru Atlantic. A contribuit la integrarea muzicii country, a Ritm & Bluesului și a muzicii pop în anii ’60.
„Georgia On My Mind”, a fost primul dintre cele trei hit-uri ale carierei sale nr. 1 în Billboard Hot 100. Albumul său din 1962 Modern Sounds In Country And Western Music a devenit primul care a ocupat Billboard 200. Charles a avut mai multe single-urile ajung în Top 40 pe diferite topuri Billboard.
Pentru contribuțiile sale muzicale, Charles a primit premiile Kennedy Center, Medalia Națională a Artelor și Premiul Polar Music. A câștigat 17 premii Grammy, inclusiv 5 postum. Charles a fost onorat cu Premiul Grammy Lifetime Achievement Award în 1987, iar 10 dintre înregistrările sale au fost introduse în Grammy Hall of Fame. Rolling Stone l-a clasat pe Charles pe locul 10 pe lista celor mai mari 100 de artiști din toate timpurile și pe locul 2 pe lista celor mai mari 100 de cântăreți din toate timpurile.
Vincenzo Bellini (n. 3 noiembrie 1801, Catania, Sicilia — d. 23 septembrie 1835, Puteaux, Paris) a fost compozitor italian de operă. Operele lui se remarcă prin reliefarea personajelor feminine, neîndreptățite de destin (Somnambula, Norma, Beatrice di Tenda, Puritanii). Își numește lucrările „tragedii lirice” ori „melodrama” . Cea mai cunoscută arie a lui este „Casta Diva”, din opera Norma.
Alături de Gaetano Donizetti și Gioacchino Rossini, Bellini a fost unul din compozitorii de frunte ai operei bel canto.
A fost înmormântat inițial (1835) în cimitirul parizian Père-Lachaise, lângă mormântul lui Frédéric Chopin. În 1836 a fost exhumat, îmbălsămat și transferat în Domul din Catania (Sicilia).
„Limbajul semnelor reprezintă cea mai nobilă binecuvântare pe care Dumnezeu a oferit-o persoanelor cu deficiență de auz.”
Începând cu anul 2018, la 23 septembrie este marcată Ziua internaţională a limbajului semnelor (IDSL). Acesta este cunoscut şi sub denumirea de „limbaj mimico-gestual”. Iniţiativa aparţine Federaţiei Mondiale a Surzilor (FMS), ce cuprinde 135 de asociaţii naţionale. Propunerea a fost adoptată în unanimitate de către Adunarea Generală a ONU, la 19 decembrie 2017.
Data marcării Zilei internaţionale a limbajului semnelor a fost aleasă pentru a aniversa înfiinţarea FMS, la 23 septembrie 1951.
Rostul acestei zile este de a sublinia atât importanţa practică şi culturală a limbajelor mimico-gestuale, cât şi de a atrage atenţia asupra necesităţilor persoanelor cu deficienţe auditive, în special nevoia de integrare socială, profesională şi culturală.
*****
Și nu uita: „Femeile sunt precum merele neculese. Cele mai bune sunt în vârful pomului. Majoritatea bărbaţilor nu vor să se întindă după cele bune fiindcă se tem să nu cadă şi să se rănească. Preferă, în schimb, merele căzute pe jos, care nu sunt la fel de bune, dar uşor de luat. Merele din vârful pomului se gândesc că este ceva în neregulă cu ele, când, de fapt, sunt extraordinare. Trebuie numai să aştepte să apară bărbatul potrivit, care să fie suficient de curajos să urce până în vârful pomului.” Sigmund Freud