Fotografia zilei: Alain Delon pe covorul roșu de la Cannes. Mai, 2019.
*****
Ziua Mondială a Albinelor corespunde unui moment important în pionieratul apiculturii. Anton Janša, care, în secolul al XVIII-lea, a fost pionierul tehnicilor moderne de apicultură în Slovenia, țara sa natală, a fost unul dintre primii oameni care au contribuit la conștientizarea importanței albinelor în mediul înconjurător, la nivel mondial. De atunci, apicultura a devenit o necesitate vitală în ecosistemele și sistemele economice ale lumii. Cu toate acestea, nu mulți oameni realizează importanța albinelor sau știu cum să ajute la salvarea albinelor, ceea ce a dus la anunțarea Zilei Mondiale a Albinelor prin intermediul Organizației Națiunilor Unite.
Organizația Națiunilor Unite a desemnat Ziua Mondială a Albinelor pentru a crește gradul de conștientizare a importanței albinelor. Albinele se află sub o amenințare continuă din cauza activității umane, care include introducerea de insecte invazive, pesticide, schimbarea utilizării terenurilor și practicile de monocultură, care au distrus continuu coloniile de albine de-a lungul timpului.
Ziua Mondială a Albinelor ajută la educarea oamenilor cu privire la importanța albinelor și la ceea ce fac acestea pentru mediu, care include modul în care acestea ajută la creșterea a 90% din plantele de flori sălbatice din lume, 35% din culturile din lume depind de albine pentru a crește și modul în care acestea ajută la construirea ecosistemelor din întreaga lume. Având în vedere aceste statistici, Organizația Națiunilor Unite a creat diverse programe în întreaga lume pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la protejarea albinelor și la ceea ce puteți face pentru a ajuta această cauză.
Această zi este deschisă și altor polenizatori, pe lângă albine, cum ar fi liliecii, colibri și fluturi, care ajută la menținerea sănătății ecosistemelor și la menținerea biodiversității.
Dacă privim albinele ca și creaturi, ele sunt o insectă fascinantă chiar și fără toate serviciile pe care ni le oferă. De exemplu, expresia „genunchii albinelor” nu are absolut niciun sens, deoarece albinele nu au, de fapt, genunchi. De asemenea, albinele comunică prin dans – vă puteți imagina dacă oamenii nu ar vorbi și ar comunica doar prin intermediul dansului? Dacă luăm în considerare și mierea, aceasta a fost folosită ca antiseptic și tratament pentru arsuri și răni timp de secole.
Albinele există de mii de ani, iar prima albină găsită avea 100 de milioane de ani! Albinele ar fi putut fi, de asemenea, prima specie care a decis să devină vegetariană. Inițial, ele obișnuiau să mănânce alte insecte, dar au evoluat pentru a mânca, în schimb, nectar și polen.
De la îndulcirea alimentelor la pansarea rănilor, am iubit atât de mult mierea, încât copiii noștri încă poartă nume de albine. Nume precum Melissa și Ali înseamnă albină în greacă și în urdu, ceea ce arată că, în întreaga lume, împărtășim o apreciere globală pentru albine.
Astăzi, cântăreața americană de origine armeană Cher (Cherilyn Sarkisian LaPiere), actrița de film premiată cu Oscar, își sărbătorește șaptezeci și șapte de ani. Diva, cu o voce profundă și caracteristică, mereu tânără, a fost pe scenă de la vârsta de 18 ani, a apărut ca cântăreață hippie-pop în anii șaizeci și apoi a reușit să se reînnoiască ca interpretă de disco, balade emoționale și muzică electronică.