Site icon Bel-Esprit

O pastilă pentru fericire

Cum ar fi dacă s-ar inventa o pastilă pentru fericire? Una din aceea micuță, albă, cu un soare rotund la mijloc, care să indice faptul că nu poate fi porționată. Se administrează a la long, de preferabil de cât mai multe ori pe zi. Fără interdicții, fără efecte secundare importante altele decât creșterea nivelului de endorfină, care, se știe, produce exaltare.

Tratamentul nu necesită prescripție medicală și nu costă mult, adică își poate permite oricine, indiferent de salariu, să își asigure o doză confortabilă de substanță. Nici de recomandare nu ar fi nevoie, așa încât vom putea evita interminabilele cozi la medicul de familie, alături de bolnavi adevărați. Iar farmaciile sunt deschise non-stop, majoritatea, dacă uităm cumva să ne aprovizionăm din timp chiar nu va fi nicio problemă, e foarte la îndemână să urcăm într-un taxi, la miezul nopții, și să ne alinăm suferința. Sau, mai bine zis, suferințele. Că sunt mai multe. Atât de multe încât vom căpăta mult prea curând o dependență de această pastilă mică, dar cu efecte atât de importante.

Cate Blanchett by Annie Leibovitz

Cred că nici nu ne mai dăm seama că le-am pierdut numărul, ”Suferinta este legea de fier a naturii”, spunea Euripide încurajator, dar, pentru cei care au nevoie de recomandări, o să încerc să îmi amintesc măcar o parte din ele, câte îmi vin pe loc în minte:

Nu suntem niciodată mai neajutorați și nefericiți ca atunci când pierdem dragostea.”, spunea despre ea Sigmund Freud, cel care, de altfel, o așezase în aceeași ecuație cu Moartea (Eros și Thanatos, instincte fundamentale, echivalente până la totala suprapunere), iar Paulo Coelho o absolutizează cât se poate de tranșant: „Dintre toate posibilităţile pe care le-a găsit omul ca să-şi facă rău sieşi, cea mai rea a fost Dragostea. Suferim mereu pentru cineva care nu ne iubeşte, pentru cineva care ne-a părăsit, pentru cineva care nu vrea să ne părăsească. Dacă nu suntem căsătoriţi înseamnă că nu ne iubeşte nimeni, dacă suntem căsătoriţi – transformăm căsătoria în sclavie.

Factor relativizant, iubirea ca suferință are inclusiv acea putere de a face distincția de gen, inoperabilă în atâtea filozofii: “Femeia în dragoste suferă mai mult decât bărbatul, dar ştie să ascundă mai bine suferinţa.” (Euripide)…

Ș.a.m.d…

*****************

Ce voiam să spun, de fapt, este că azi începe zodia Leului, despre care se spune că stă sub semnul Soarelui (vă amintiți simbolul de la începutul descrierii), prin urmare al pasiunii și al puterii neînfricate.

Și că tot în 22 iulie (1946) a fost creată, la Geneva, Organizația Mondială a Sănătății. Cred că avem motive suficiente să avem deplină încredere în pastila noastră de fericire, fie că acolo sus, undeva, niște oameni minunați s-ar putea preocupa să o inventeze din te miri ce substanțe miraculoase, fie că am putem deștepta Leul din noi,  capabil să ne apere de propria slăbiciune – perfect omenească, de altminteri.

Totul e să credem că în acest pahar cu apă rece stă soluția perfectă a miracolului de a exista, atât de lesne de administrat.

Citiți și Mă domină ceea ce simt, nu ceea ce gândesc…

Exit mobile version