Site icon Bel-Esprit

Fericirea e o stare a prezentului

Pentru Ziua Fericirii, m-am gândit să vă recomand o carte: ”Cea mai frumoasă istorie a fericirii”, autori Jean Delumeau, Arlette Farge și André Comte-Sponville, filozoful-scriitor care spunea că ”filozofia nu vindecă, dar îți poate oferi fericirea.” Construită pe principiul tragediei antice (probabil pentru că acest sentiment are ceva din consistența, irepetabilitatea și intensitatea fulminantă a tragicului), cu un Prolog, trei Acte (La originile înțelepciunii, Inventarea Paradisului și Visul modernilor) și un Epilog, în care se vorbește despre fericirea în prezent, aceasta e o carte cât o zi, sau în loc de o zi.

Mi s-a părut că astăzi, celebrând ziua acestui sentiment atât de simplu în complexitatea lui (sau invers), vă veți pune niște întrebări, ca orice om bombardat din toate părțile cu definiții care mai de care mai sofistice, mai edulcorate, mai pestrițe sau mai ermetice. Ați observat că fiecare om pe care îl întâlniți are o altă concepție despre fericire?

Că pentru unii ea constă în lucruri firești, la îndemână, palpabile, cum ar fi o cană de ceai, o carte bună și o pătură caldă, o excursie într-o țară exotică, pentru alții e echivalentă în absolut iubirii, devenind, prin urmare, cu atât mai sofisticată, pentru că nu știi niciodată moneda cu care te iubește celălalt, pentru cei romantici sau idealiști ea e prezența ființei iubite și sentimentul reciprocității, pentru autorii acestei cărți ea nu este la capătul drumului, fiind chiar drumul, ea ”nu constă nici în a fi, nici în a avea, ci în acțiune, în plăcere și în iubire”. Toată lumea cunoaște fericirea, dar câți au trăit-o autentic, la firul ierbii?

Ca ideal, o știm pe de rost, probabil că ne-am născut cu vreo nostalgie rămasă din illo tempore, când ”plopul făcea mere și răchita micșunele” sau din vremea în care cutreieram Paradisul, fiind varietăți de Adami și Eve… Toți, fără deosebire, fără nicio condiționalitate de vreun fel, știm că există undeva acest El Dorado al ființei umane, care se numește fericire, și că trebuie să luptăm, să nu încetăm să visăm, să nu abandonăm niciodată acest scop al vieții, pentru că numai așa ne putem desăvârși. Cu certitudine, așa este. Cu certitudine, sunt lecții pe care le trăim individual, dar pe care le putem împărtăși, pentru că suntem ființe sociale și asta ne definește personalitatea.

Gânduri:

Citiți articolul complet pe Catchy.ro

Exit mobile version