Site icon Bel-Esprit

Despre bun-simț…

Reîntoarcerea la simplitate

Dacă nu vă vine să credeți că există această ”sărbătoare”, întrebați-i pe americani. Ei au stabilit că ziua de 4 noiembrie ar trebui celebrată în cinstea (amintirea?) a ceea ce înseamnă common sense în limba engleză, adică a unuia dintre simțurile care definesc omul comun (de rând/normal/obișnuit) și, totodată, îl fac să fie diferit între semenii lui. Ce statut paradoxal! O spune și Alexandru Paleologu, în cartea sa “Bunul-simț ca paradox”.

Aici linkul spre Goodreads

Ziua „Folosiți-vă bunul simț” a fost instituită de Bud Bilanich, un mentor de carieră cu reputația de a fi „The Common Sense Guy”. A fost prezentat la unele dintre cele mai importante posturi de televiziune și reviste și a scris 19 cărți care subliniază cum să reușești în viață și cum aplicarea bunului simț este absolut vitală pentru acest succes.

Conceptul, desigur, nu e nou, el vine de la Aristotel, fiind preluat mai apoi și de alți gânditori care au esențializat natura bunului-simț ca fiind o cale de percepție a lucrurilor, fenomenelor și evenimentelor prin prisma intuiției. Fiecare nație și fiecare generație a încercat să-l definească în funcție de gradul său de evoluție spirituală și socială, de aceea a rămas dificil de cuprins într-o teorie sau într-o formulă atotcuprinzătoare.

L-aș asemăna mai degrabă cu Dragonul din Alca din Cartea Pinguinilor – despre care toată lumea spune că există, dar nimeni nu l-a văzut vreodată – decât să mă pronunț categoric și orgolios în vreun fel. Ceea ce este sigur, însă, este că expresia care îl cuprinde există în vocabularul de bază și este amintită zilnic, fie la modul pozitiv: ”El e un tip cu mult bun-simț”, fie cu sens peiorativ în mai multe variante lexicale ce gravitează în jurul lexemului ”nesimțire”. Trebuie să recunoaștem că vorbim despre o noțiune atât de largă, încât ea nu doar că face parte dintre valorile umane undeva pe treapta cea mai înaltă a ierarhiei, dar poate fi și un criteriu de diferențiere între oameni. Până și animalele au bun-simț, e adevărat, deci am putea extinde comparația până (mai) departe.

Andra Tischer

Ce știm despre bunul-simț de la cei mai înțelepți decât noi?

Publilius Syrus: Bunul-simţ, nu vârsta, descoperă înţelepciunea.

Descartes: Bunul simţ este însuşirea, puterea de a judeca bine şi de a distinge ce-i adevărat de ce este fals.

Goethe: Bunul simţ e geniul umanităţii.

Albert Eistein: Bunul-simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani.

George Bernard Shaw: Bunul-simţ este instinct. Destul bun simţ este geniu.

Suficient pentru a ne da seama că bunul-simț (ortografiat în această formă, spre deosebire de (un) bun simț care poate fi văzul, auzul etc) a preocupat din cele mai vechi timpuri oamenii de seamă, astfel încât a vorbi astăzi despre o zi în care să reflectăm la nuanțele lui n-ar trebui să ni se mai pară o curiozitate.

Ce este bunul-simț în accepția comună?

Așadar, bunul-simț ar putea avea o gamă de sinonime extrem de variată: bună-cuviință, decență, modestie, empatie, onestitate, altruism, bună-creștere, bunăvoință, demnitate, moralitate, considerație, respect, grijă, sensibilitate, amabilitate, gentilețe, afecțiune, recunoștință, atenție, preocupare, sens, motivație, claritate, coerență, logică, adică tot ceea ce presupune, ca atitudine, raportarea la ceilalți în termeni de apreciere a apartenenței la specia umană în primul rând, apoi la celelalte particularități care definesc indivizii alături de care ne consumăm existența.

A avea bun-simț, a fi cu bun-simț este o etichetă care atestă ”cei șapte ani de acasă” și capacitatea de a valoriza, consolida și îmbunătăți o moștenire primită de la părinți și , important! de a o transmite mai departe. ”A avea” și ”a fi” – ce poți să-ți dorești mai mult?

A avea bun-simț se traduce prin ”a fi om” și prin ”a fi cineva”. ”A avea cuvânt în fața cuiva” și ”a fi de cuvânt”. A fi ”cu principii” și a fi ”demn” (de ceva). Întotdeauna o carte câștigătoare pentru cel care o posedă, un as în mâneca sau un atu, bunul-simț e și o chestiune de inteligență emoțională, socială și interpersonală, pentru că el e cenzura care se interpune între omul echilibrat și cel care, conjunctural, se transformă, stimulat de ”masajul egoului” pe care, uneori, și-l face singur, în lipsă de lăudătorii care vor fi mereu prea puțini.

Cum recunoști un om cu bun-simț?

Din prima.

Bunul simț și sensibilitatea sunt sinonime

Exit mobile version