În urmă cu 82 de ani pe 5 noiembrie venea pe lume primul copil al familiei Dassin, cel care a știut să reunească artiști din mai multe generații; ne referim aici la albumul omagial care a fost lansat pe 23 octombrie anul acesta – À toi. Îi aducem și noi un omagiu prin intermediul a 15 lucruri mai puțin știute despre cel care a fost Joe Dassin.
- La fel ca și Dalida, Joe Dassin suferea de strabism convergent, ceea ce nu îl făcea mai puțin atrăgător pentru admiratoarele sale.
- Îi plăcea foarte mult să citească.
- Iubea sportul: golf și înot, dar în special să schieze. Pentru că tatăl său îi promisese o motocicletă, Joe reușește să-și ia bacalaureatul la Grenoble, cu mențiunea „bine”.
- A realizat un adevărat „turneu” educațional, frecventând licee din nu mai puțin de șase orașe europene: Roma, Londra, Paris, Savigny-sur-Orge, Geneva, Grenoble.
- La 17 ani, l-a însoțit pe tatăl său – Jules Dassin – în Grecia, ca asistent de regie la realizarea filmului Cel care trebuie să moară (1957), în care de altfel a jucat rolul lui Benos; filmul este o ecranizare a romanului Hristos răstignit, scris de Nikos Kazantzakis. Alte filme în care a mai jucat sunt La loi (1958) – în regia lui Jules Dassin, cu rolul lui Nico , Topkapî (1964) – în rolul țiganului Josef, Lady L (1965) – a interpretat rolul unui inspector de poliție, și Nick Carter et le trèfle rouge (1965) – interpretându-l pe Janos Adler. De asemenea, și-a împrumutat vocea în documentarul Comme un éclair (1969) realizat de Jules Dassin.
- Pentru a se întreține, Dassin a fost nevoit să-și ia diferite job-uri, unele chiar surpinzătoare, ca expeditor de mărfuri, camionagiu, măturător, lucrător în bucătăria unui restaurant, pentru două luni a fost și instalator, disc-jockey la un post de radio din Detroit, sociolog, jurnalist la Playboy sau animator la Radio Luxemburg (viitorul RTL)
- Iubea muzica clasică și jazz-ul și cunoștea pe rost piesele lui Georges Brassens – poet francez și compozitor, unul dintre cei mai celebri cântăreți de cabaret ai secolului trecut, cu o carieră de aproape 30 de ani și peste 20 de milioane de discuri vândute.
- Joe Dassin vorbea 6 limbi, astfel că interpreta cu ușurință melodii în franceză, engleză, germană, spaniolă, italiană, rusă, greacă.
- S-a înscris la Universitatea de Medicină din Stale Unite, însă după trei ani și-a dat seama că era prea mult pentru el să vadă sânge și a abandonat cursurile, înscriindu-se la o specializare diametral opusă, etnologie, obținând o diplomă de doctor în etnologie.
- La început nu și-a imaginat că va reuși să aibă o carieră muzicală în Franța, din cauza șovinismului de aici, el fiind american cu origini evreiești.
- Așa cum visa, și-a construit în Franța o casă în stil californian. Acolo era paradisul lui în care se simțea cu adevărat fericit.
- În 1995, alături de artiști ca Francis Cabrel sau Jean-Jacques Goldman, Joe Dassin este artistul francofon care vinde cele mai multe discuri în Franța.
- În 2010, regizorul Christophe Barratier îi aduce un omagiu lui Dassin prin spectacolul grandios pe care îl scrie și îl regizează, intitulat A fost o dată Joe Dassin; o comedie muzicală în care zece artiști acompaniați de o orchestră au încântat milioane de spectatori în turnee.
- În cartea Joe Dassin, ultimile secrete, atașatul de presă Robert Toutan reușea să șocheze publicul lui Dassin și mass-media franceză și nu numai, dezvăluind o față necunoscută a starului. Acesta spunea despre Dassin că era o persoană egocentrică și nesociabilă.
- Calm, pudic, serios, introvertit, perfecționist; acesta era Joe Dassin, dincolo de artistul celebru care era pe scenă.
Citiți și articolul Cameliei Sava despre același cântăreț, aici.