Site icon Bel-Esprit

S-a întâmplat în 7 Ianuarie

Atât de simplu, gândul zilei!

Oamenii din viaţa ta sunt de trei feluri: oameni pozitivi, care te susţin şi contribuie la progresul tău, oameni neutri care nu îţi aduc nimic şi oameni care te trag în jos. Este foarte important să vezi cu claritate rolul pe care îl are fiecare persoană din viaţa ta. Iar în funcţie de ceea ce constaţi, să îţi alegi cu inţelepciune relaţiile, precum şi timpul şi energia pe care le investeşti în ele. Dacă vrei să ai o viaţă liniştită, o viaţă în care armonia şi evoluţia să fie pilonii pe care îţi construieşti existenţa, claritatea viziunii este esenţială, mai ales în ceea ce priveşte relaţiile tale. Relaţiile îţi consuma timp şi energie, de aceea şi de investiţia ta în ele depinde felul în care arată viaţa ta.
Ursula Yvonne Sandner
Recomandare de film: „Oriunde aș trăi, voi simți dorul de casă pentru Tibet. Deseori cred că încă mai aud strigătele gâștelor și cocorilor sălbatici și bătăile aripilor lor în timp ce zboară peste Lhasa în lumina limpede și rece a lunii. Dorința mea de suflet este ca povestea mea să creeze o oarecare înțelegere pentru un popor a cărui voință de a trăi în pace și libertate a câștigat atât de puțină simpatie într-o lume indiferentă.” (Heinrich Harrer)

Afișul filmului (sursă foto: ro.pinterest.com)

Șapte ani în Tibet este un film american de dramă din 1997, bazat pe romanul omonim din 1952 scris de alpinistul austriac Heinrich Harrer. Romanul și filmul prezintă experiențele sale din Tibet, între 1939 și 1951, în timpul celui de-al doilea război mondial, perioada interimară și invazia Tibetului de către Armata de Eliberare a Poporului Chinez în 1950. Harrer, evadează din închisoare și călătorește în orașul sfânt Lhasa unde este angajat ca instructor la al 14-lea Dalai Lama și devine în curând confidentul său apropiat. Regizat de Jean-Jacques Annaud, rolurile principale sunt interpretate de Brad Pitt și David Thewlis, iar coloana sonoră a fost compusă de John Williams.
IN MEMORIAM …
Munţii nu pot fi nici cuceriţi, nici învinşi, ci doar urcaţi.” (Heinrich Harrer)
În 7 ianuarie 2006, s-a stins din viață Heinrich Harrer (6 iulie 1912 – 7 ianuarie 2006), alpinist, sportiv, geograf și autor austriac. A fost membru al echipei de alpinism care a făcut prima ascensiune pe fața nordică a Eigerului, „ultima problemă” a Alpilor. A scris cărțile Șapte ani în Tibet (1952), Păianjenul alb (1959) și Întoarcerea în Tibet (1983).
IN MEMORIAM …
Muzica e ca un far pentru orice suflet rătăcit pe mările vieţii.” ( France Gall)
Pe 7 ianuarie 2018, la vârsta de 70 de ani, s-a stins din viață France Gall după o luptă de doi ani cu un cancer de origine primară nedezvăluită.
Isabelle Geneviève Marie Anne Gall (9 octombrie 1947 – 7 ianuarie 2018), mai cunoscută sub numele ei de scenă France Gall, a fost o cântăreață pop franceză. În 1965, la 17 ani, a câștigat concursul Eurovision, reprezentând Luxemburg. Între 1973 și 1992, a colaborat cu cantautorul Michel Berger.
*****
Nimic nu durează la nesfârșit. Nu există nici o amintire, oricât de intensă care a nu pălească până la urmă.
Juan Rulfo (n. 16 mai 1917, San Gabriel Municipality, Mexic – d. 7 ianuarie 1986, Ciudad de México, Mexic) a fost un romancier, scriitor de povestiri și fotograf din Mexic, unul dintre cei mai apreciați autori latino-americani.

Juan Ruolfo

Reputația lui Rulfo se bazează pe două scrieri de mici dimensiuni, romanul Pedro Páramo (1955) și El llano en llamas (1953), o colecție de povestiri scurte care include și apreciata povestire ¡Diles que no me maten! (Spune-le să nu mă ucidă!). A fost declarat alături de Jorge Luis Borges cel mai bun scriitor de limbă spaniolă al secolului XX în urma unui sondaj realizat de Editorial Alfaguara în 1999.
*****
Mircea Sântimbreanu (n. 7 ianuarie 1926, Băița, județul Hunedoara (interbelic) – d. 19 august 1999, București) a fost un scriitor român, publicist, scenarist, producător de film și director al editurii Albatros. Sântimbreanu este cunoscut mai ales ca scriitor de literatură pentru copii și pentru promovarea unor scriitori prin publicarea lucrărilor lor la editura pe care a condus-o.
(…) e o crimă să pierzi orele tinereţii. Timpul nu este egal cu sine însuşi. Ca o tablă de şah, are 64 de pătrăţele, dar important e unde stă regele, unde stă regina. Or, în strategia asta a folosirii timpului ar fi o crimă, şi e o crimă pierderea timpului tânăr, singurul în care musteşte seva, în care fiece sămânţă dă rod. Mai târziu, cred că este o formă de abandon, o dulce anestezie pregătitoare pentru mari traversări. Nu e nimic, domnule, nici un fel de sentiment.” (Mircea Sântimbreanu)
*****
Când accepţi să dansezi cu diavolul, nu diavolul s-a schimbat, ci el te-a schimbat pe tine.”
spunea actorul Nicholas Cage, născut în 7 ianuarie 1964. Numele său este pseudonimul lui Nicolas Kim Coppola, iar actorul american a fost laureat al Premiului Academiei Americane de Film în 1996 pentru cel mai bun actor în rolul principal din filmul „Leaving Las Vegas”. Și-a început cariera în televiziune în anul 1981.
În total a jucat în peste 60 de filme inclusiv Face/Off (1997), Ghost Rider (2007) și Knowing (2009).
A fost căsătorit de 3 ori Patricia Arquette, Lisa Marie Presley și Alice Kim Cage cu care este încă însurat; și are 2 copii: Weston Coppola Cage și Kal-El Coppola Cage.
*****
IN MEMORIAM…
Alfred Kastler (n. 3 mai 1902 – d. 7 ianuarie 1984) a fost un fizician francez, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1966, pentru descoperirea unor metode optice de studiu al rezonanței hertziene în atomi.
De remarcat faptul că acest ultim tip de schimbare a fost amplificat cu succes într-o măsură considerabilă de fizicienii ruşi, folosind lumina intensă a unui laser rubin, a cărui lungime de undă este apropiată de cea a unei tranziţii a atomului de potasiu.
*****
„Dacă vrei să găsești secretele universului, gândește-te în termeni de energie, frecvență și vibrație.” (Nikola Tesla, 1856-1943)
La 7 ianuarie 1943, la vârsta de 86 de ani, Nikola Tesla a murit singur în camera 3327 a Hotelului New Yorker. Cadavrul lui a fost găsit de servitoarea Alice Monaghan când a intrat în camera lui Tesla, ignorând semnul „Nu deranjați” pe care Tesla îl pusese pe ușa lui cu două zile mai devreme. Medicul legist H.W. Wembley a examinat cadavrul și a concluzionat că cauza morții a fost tromboza coronariană (un tip de atac de cord).
Inventator, inginer electrician, inginer mecanic și futurist sârbo-american, Nikola Tesla este cunoscut în primul rând pentru contribuția sa la proiectarea sistemului modern de alimentare cu curent alternativ (AC).
*****
În 1927, 7 ianuarie, s-a dat primul telefon internațional – de la New York la Londra, la câteva decenii după invenția lui Alexander Graham Bell.Puțin peste două minute au comunicat președintele companiei Bell, Walter S Gifford, care sunase din New York și Sir Evelyn Murray, secretarul Băncii londoneze, în capitala Angliei.
*****
2015: Sediul ziarului satiric Charlie Hebdo din Paris a fost vizat de un atac cu arme automate, comis de persoane mascate și soldat cu multe victime. Cel puțin 12 persoane, între care doi polițiști și mai mulți jurnaliști renumiți, au fost ucise și alte unsprezece persoane au fost rănite.
Una din cele mai mari mișcări de solidaritate din Europa s-a declanșat în acele zile, pentru libertatea presei.

Charlie Hebdo (pinterest.com)

*****

De 7 ianuarie 1904 a fost anunțat semnalul marinăresc utilizat în caz de pericol, CQD („seek you, danger”), efectiv începând cu 1 februarie, înlocuit, un an mai târziu la 1 Aprilie 1905, cu SOS.
În utilizarea populară, SOS a devenit asociat cu acronimul unor expresii cum ar fi Save Our Ship („Salvați nava noastră”), Save Our Souls („Salvați sufletele noastre”), sau Send Out Succour („Trimiteți ajutor”). SOS este singurul semnal format din 9 elemente în cod Morse, făcându-l mai ușor de recunoscut, celelalte simboluri folosind cel mult 8 elemente.

Sfântul Ioan Botezătorul: ”Împarte ce ai în plus.”

Exit mobile version