Site icon Bel-Esprit

21 decembrie

nemiscata
,,Filozofia mea este:
Nu e treaba mea ce spun oamenii despre mine.
Eu sunt ceea ce sunt și fac ceea ce fac.
Nu aștept nimic și accept totul. Și asta face viața mai ușoară.
Trăim într-o lume în care funerariile sunt mai importante ca decedatul, căsătoria e mai importantă ca iubirea, aspectul e mai important decât sufletul.
Trăim într-o cultura de ambalaj care disprețuiește conținutul.
Pe măsură ce îmbătrânești, realizezi că vrei doar să plângi. Nici măcar din cauza durerii sau a doliului, ci din cauza măreției vieții!
Cred că există un copil în noi toți. Eu unul am poza copilăriei în telefon. Pentru ea, sunt un băiețel care se plimbă pe plajă…
Mă uit la el și spun: „Am reușit, copile!”
Gândul zilei: Sir Anthony Hopkins
Frida și Jon sau când genul pop își dă întâlnire cu hard rock-ul …
Cei doi artiști, Frida Lyngstadt (Abba) și Jon Lord (Deep Purple) au fost prieteni foarte buni încă din anii ’90.
Frida i-a întâlnit pe Jon și pe soția acestuia, Vickie pentru prima dată în localitatea elvețiană Zermatt. Frida era după moartea soțului ei, Heinrich, iar cei doi i-au fost de mare sprijin în acea perioadă dificilă … toți trei locuiau în Zermatt în acel moment.
Jon a scris melodia „The Song Will Shine Again” pentru Frida …
https://youtu.be/vmVfw4_2c8s

IN MEMORIAM …

Suferinţa îl face mai puternic doar pe cel puternic, iar pe cel slab îl face şi mai slab.” (Lion Feuchtwanger)
Scriitorul german Lion Feuchtwanger s-a îmbolnăvit de cancer la stomac în 1957. După mai multe operații a murit din cauza sângerării interne pe 21 decembrie 1958 la Los Angeles. Soția lui, Marta, a continuat să locuiască în casa lor de pe coastă și a rămas o figură importantă a exilului, dedicându-și restul vieții muncii soțului ei.
Înainte de moarte, Marta Feuchtwanger a donat hârtiile, fotografiile și biblioteca personală a soțului ei Bibliotecii Memoriale Feuchtwanger, găzduită în Colecțiile Speciale ale Bibliotecii Memoriale Doheny de la Universitatea din California de Sud.
Deoarece era de origine evreiască, scriitorul, în 1933, o dată cu ascensiunea nazismului, a fost nevoit să se expatrieze și ulterior s-a stabilit în SUA. Romanele sale istorice, cu aluzii critice la problemele contemporane (cum ar fi rasismul și antisemitismul), au o puternică pătrundere psihologică: Thomas Wendt (1920), Ducesa slută Margareta Maultasch (Die häßliche Herzogin Margarete Maultasch) (1923), Evreul Süss (Jud Süß) (1925), Războiul evreiesc (Der jüdische Krieg) (1932), Frații Oppenheim (Die Geschwister Oppenheim) (1933), Vulpile în vie (Die Füchse im Weinberg) (1947/48), Goya (1951), Înțelepciunea nebunului sau moartea și transfigurarea lui J. J. Rousseau (Narrenweisheit oder Tod und Verklärung des Jean-Jacques Rousseau) (1952), Văduva Capett (Die Witwe Capett) (1956)

S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 21 DECEMBRIE …  

Animaţiile pot da viaţă oricărui lucru pe care mintea omenească şi-l poate imagina..” (Walt Disney)
Albă ca Zăpada și cei șapte pitici a avut, primul lungmetraj animat din lume, are premiera la Carthay Circle Theatre pe 21 decembrie 1937 în fața unui public numeros, care a inclus pe Judy Garland, Marlene Dietrich și Charles Laughton. Bazat pe basmul german din 1812 al fraților Grimm, acesta este și cel mai vechi lungmetraj de animație produs de Walt Disney Productions.
Astăzi, 21 decembrie 2022, se împlinesc 109 de ani de la compunerea primului careu de cuvinte încrucişate din lume, apărut la New York şi semnat de britanicul Arthur Wynne.
Giovanni Boccaccio (n. 1313 — d. 21 decembrie 1375) a fost un poet și umanist italian. Cu povestirile sale reunite în „Il Decamerone” („Decameronul”, 1470) a influențat nu numai dezvoltarea literaturii italiene, dar a și creat modelul genului de nuvelă, reluat în creația multor scriitori europeni.
Sărăcia nu-i răpeşte nimănui nobleţea, însă bogăţia da.” (Decameronul, Boccaccio)
Tommaso di Ser Giovanni di Simone Cassai numit Masaccio (*21 decembrie 1401 – d. iunie 1428) a fost un pictor italian, precursorul Renașterii în pictură.
Toată lumea îl chema Masaccio, nu pentru că ar fi fost plin de defecte, fiind de o bunătate naturală… dar era deosebit de distrat și de stângaci, o persoană a cărei minte și voință se îndreptau către artă, fiind prea puțin preocupat de sine.” (Giorgio Vasari, 1568).
În imagine, „Adorația magilor„, detaliu din Polipticul din Pisa (în prezent expus în Gemäldegalerie, Berlin)

”Adorația magilor”,, detaliu din Polipticul din Pisa (în prezent expus în Gemäldegalerie, Berlin)

Heinrich Theodor Böll (n. 21 decembrie 1917 – d. 16 iulie 1985) a fost unul dintre cei mai proeminenți scriitori germani de după cel de-al doilea război mondial. Romancier și dramaturg, Heinrich Böll a fost laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1972.
„În ceea ce numesc fericire nu reuşesc să cuprind nimic mai mult decât ceva care durează una sau poate două sau trei secunde.”
Nu vă frământaţi în legătură cu lucrurile pe care nu le puteţi schimba. Nu ajută la nimic, iar o stare psihică proastă vă poate îmbolnăvi. Creaţi-vă o stare permanentă de bine şi identificaţi ce vă face fericiţi. Atâta timp cât sunteţi sănătoşi şi bine dispuşi, vă veţi face planuri şi veţi aştepta cu nerăbdare ziua următoare.
Jane Fonda (n. , New York City, New York, SUA) este actriță, scriitoare, activist politic, model și profesor de fitness american. A cunoscut faima în anii 1960, cu filme precum Barbarella și Cat Ballou . A câștigat două premii Oscar și a primit mai multe premii și alte nominalizări. La 15 ani de retragere din lumea filmului, a revenit în 2005 cu Monster in Law, urmat de Georgia Rule doi ani mai târziu. De asemenea, a produs și a jucat în mai multe videoclipuri de promovare a exercițiilor de fitness lansate între 1982 și 1995.
Exit mobile version