„Mamă, mai naşte-mă o dată! Prima viaţă nu prea mi-a ieşit. Cui nu i se poate întâmpla să nu trăiască după pofta inimii? Dar poate a doua oară… Tu nu te speria numai din atâta şi naşte-mă mereu.„
Iona, parabola dramatică a lui Marin Sorescu, a fost publicată prima oară în 18 ianuarie 1968. Drama face parte, alături de alte două piese ale lui Sorescu, „Paracliserul” și „Matca”, dintr-o trilogie dramatică intitulată „Setea muntelui de sare”, publicată în volum în 1974.
„Îmi vine pe limbă să spun că Iona sunt eu… Iona este omul în condiţia lui umană, în faţa vieţii şi în faţa morţii” spunea chiar Marin Sorescu despre propria piesă. Piesa a fost jucată pentru prima oară la Teatrul Mic din București, în stagiunea 1968-1969, în regia lui Andrei Șerban, actorul George Constantin jucând rolul personajului Iona.
„Un actor atât de mare ca George Constantin poate scoate din sân trei regi Lear. Cel care se vede pe scenă e seducător şi va rămâne fără îndoială ca o creaţie neobişnuită. O imensă bunătate degajă această creaţie.” (Marin Sorescu)
SĂRBĂTORITUL ZILEI …
„Sunt un mare fan al visurilor. Din păcate, visurile sunt primele lucruri în viaţă la care oamenii par să renunţe, mai repede decât la orice altceva, pentru o REALITATE.” (Kevin Costner)
Kevin Michael Costner (născut la 18 ianuarie 1955) este un actor, regizor și producător american. A primit două premii Oscar, două premii Globul de Aur, un Primetime Emmy Award și două Screen Actors Guild Awards.
Costner și-a început cariera de actorie cu Sizzle Beach, S.U.A. (1981). După câteva roluri secundare minore, a devenit cunoscut prin rolul lui Eliot Ness în ‘The Untouchables’ (1987). A urmat o perioadă de succes în carieră cu roluri principale în No Way Out (1987), Bull Durham (1988), Field of Dreams (1989), Dances with Wolves (1990), JFK (1991), Robin Hood: Prince of Thieves (1991), The Bodyguard (1992) și A Perfect World (1993).
*****
„Trufia este o oglindă mereu îmbietoare; ne micşorează metehnele, ne măreşte calităţile.„
Charles-Louis de Secondat, Baron de La Brède et de Montesquieu (n. 18 ianuarie 1689; d. 10 februarie 1755), de regulă menționat doar ca Montesquieu, a fost una din cele mai complexe și importante figuri ale iluminismului francez.
Opera sa majoră, Scrisori persane (1721), „profundă alegorie a dragostei, moralei, politicii și religiei“, este concepută sub forma unei colecții de scrisori, despre care se presupune a fi fost scrise de călători în Persia și de prietenii acestora din Europa, și prin care Montesquieu a satirizat și a criticat instituțiile franceze.
În 18 ianuarie 1889, are loc premiera piesei de teatru „O noapte furtunoasă” a lui I.L. Caragiale. Comedia a fost jucată pentru prima oară pe scena Teatrului Național din București, într-o distribuție din care făceau parte cele mai importante nume ale teatrului românesc din acele vremuri: Grigore Manolescu, Anicuța Popescu, Aristizza Romanescu.
Deși piesa a avut un real succes, Caragiale, ieșit pe scenă pentru a primi aplauzele publicului, a fost fluierat și huiduit de grupuri organizate la galerie.
„Se răspândise vestea că piesa lovea în instituția Gărzii Cetățenești. Iar la a doua reprezentație, din 21 februarie, am fost iar fluierat, huiduit și amenințat, de o droaie de patrioți din Garda Civică, cu bătaia în piața Teatrului. Niște tineri ofițeri m-au scăpat de furia lor„. (I.L. Caragiale)
*****
Ioan Slavici (n. 18 ianuarie 1848 – d. 17 august 1925) a fost un scriitor, jurnalist și pedagog român, unnul din marii clasici al literaturii române.
La sugestia lui Mihai Eminescu, debutează cu comedia „Fata de birău” în anul 1871. Cele mai importante scrieri literare ale lui Ioan Slavici se numără romanul Mara, nuvelele Moara cu noroc și Pădureanca, iar memoriile sale publicate în volumul Amintiri, apărut în anul 1924, au o importanță deosebită pentru istoria literaturii române.
„Dacă la scriitori precum Rebreanu sau Sadoveanu se constată un ușor deficit de caracter, necazurile lui Slavici se trag, s-ar putea spune, dintr-un surplus de caracter.” (Lucian Boia)
*****
IN MEMORIAM …
„Oamenii nu rămân fără vise, oamenii rămân fără timp.” (Glenn Frey)
18 ianuarie 2016. Glenn Frey a murit la vârsta de 67 de ani din cauza complicațiilor artritei reumatoide, a colitei ulcerative acute și a pneumoniei.
Glenn Lewis Frey (6 noiembrie 1948 – 18 ianuarie 2016) a fost un cântăreț, compozitor, actor și membru al trupei americane The Eagles. Frey a fost cântăreț și co-solist al Eagles, roluri pe care le-a împărțit cu colegul său Don Henley, cu care a scris majoritatea cântecelor Eagles. Frey a cântat la chitară și pian, și a fost vocea principală la melodii precum ‘Take It Easy’, ‘Peaceful Easy Feeling’, ‘Tequila Sunrise’, ‘Already Gone’, ‘James Dean’, ‘Lyin’ Eyes’, ‘New Kid in Town’ și ‘Heartache Tonight’.
După destrămarea trupei Eagles în 1980, Frey a început o carieră solo de succes. El și-a lansat albumul de debut, No Fun Aloud, în 1982 și a continuat să înregistreze o serie de hituri de top: ‘The One You Love’, ‘Smuggler’s Blues’, ‘Sexy Girl’, ‘The Heat Is On’, ‘You Belong to the City’, ‘True Love’, ‘Soul Searchin’ și ‘Livin’ Right’. În calitate de membru al Eagles, Frey a câștigat 6 premii Grammy și 5 premii American Music. Eagles au fost incluși în Rock and Roll Hall of Fame în 1998.
*****
„Pentru a avea succes la sexul opus, cel mai bine e să-i spui că eşti impotent. Va încerca imediat să-ţi dovedească contrariul.” (Cary Grant)
Cary Grant (născut Archibald Alexander Leach, n. 18 ianuarie 1904 – d. 29 noiembrie 1986) a fost una dintre marile stele americane de film ale Hollywood-ului de altădată, laureat al Premiului Oscar.
*****
18 ianuarie 1860 – Este înființat prestigiosul liceu Gheorghe Lazăr din București, de către Alexandru Ioan Cuza. În Monitorul Oficial nr.10, 14 ianuarie 1860, apărea următorul anunț:
„Se dă în cunoștință publicului că luni, în 18 Ianuarie, la ora 10 dimineața se va celebra deschiderea noului gimnaziu, al lui Lazăr, în casele D-lui Gh. Macescu de la Jignita, Coloarea Roșie, No.35. Director, I. MAIORESCU.”
Ce frumos îl descrie cel ce se simțea atât de mândru ca absolvent al acestui Colegiu de prestigiu:„De după o perdea de plopi uriași se ivește liceul, vechi de trei sferturi de veac, maiestuos și frumos pentru mine ca niciun alt liceu din țară. Oare nu el mi-a adăpostit opt ani de zile micile griji și necazuri, îndoielile de dragoste, intrigile copilărești, naivele aventuri, primele versuri furate orelor de curs și dăruite iubitei cu generozitatea unui prinț indian?
Zugrăvit alb, iar la ferestrele de sus cu un brâu de cărămidă aparentă, vopsită în albastru ca cerul – culoarea noastră, a lăzăriștilor, culoarea dragă a șepcilor noastre, culoare de care eram mândri, blazonul nostru de nobleță școlară, lăudat cu ifose de muschetar (…); într-adevăr, ce culoare este mai frumoasă ca albastrul cerului?” (Grigore Băjenaru)
Gheorghe Lazăr este fondatorul învățământului în limba română din Țara Românească; în 1818 a înființat în București prima școală cu predare în limba română, Școala de la Sfântul Sava.
*****
S-A NĂSCUT ÎN 18 IANUARIE … CU 130 DE ANI ÎN URMĂ …
„Nu ştiu multe, dar ştiu câte puţin despre o mulţime de lucruri.” (Oliver Hardy)
Născut în orășelul Harlem, Georgia, Oliver Norvell Hardy (18 ianuarie 1892 – 7 august 1957) a fost un actor american de comedie și partenerul lui Stan Laurel în cuplul Laurel și Hardy, în perioada 1927 – 1955 în care a realizat 107 filme de scurt și lung metraj.