Site icon Bel-Esprit

Ziua Veterinarilor

În 1863, începuturile Congresului Mondial Veterinar au fost stabilite de profesorul John Gamgee de la Colegiul Veterinar din Edinburgh. Până în 1959, a fost înființată Asociația Mondială Veterinară, cu misiunea de a se concentra pe sănătatea și bunăstarea animalelor.

Ziua Mondială a Veterinarului a fost inițiată în anul 2000 de către Asociația Mondială a Veterinarilor pentru a evidenția și promova activitatea de salvare a vieților animalelor, scop asumat de medicii veterinari din întreaga lume. Ziua are loc în fiecare an în ultima sâmbătă din luna aprilie. În fiecare an, este aleasă o temă diferită, care îi ajută pe proprietarii de animale de companie să-și amintească importanța diferitelor aspecte ale îngrijirii animalelor și cum vă pot ajuta veterinarii, de exemplu, asigurându-vă că vaccinările animalului dvs. de companie sunt la zi.

Tema din acest an pentru Ziua Mondială a Medicilor Veterinari (2023) este „Promovarea diversității, echității și incluziunii în profesia veterinară”.

Puțină istorie

Claude Bourgelat a înființat prima școală veterinară în Lyon, Franța, după multe încercări temerare. Îi trebuiseră ani să-și construiască reputația și conexiunile necesare pentru ca acest lucru să se întâmple și, în cele din urmă, printr-un ordin al Consiliului Regal de Stat al Regelui Ludovic al XV-lea, Școala Regală Veterinară a devenit realitate la 4 august 1761. A fost creată, în parte, pentru ca elevii să învețe cum să trateze bolile animalelor, având în vedere faptul că viața oamenilor – mai ales în provincie – era în strânsă legătură cu a animalelor.

Claude Bourgelat – Wikipedia (fr.)

Cu toate acestea, Bourgelat era îngrijorat de viitorul financiar al instituției. Pentru a-i asigura stabilitatea, a dorit ca școala să primească o mai mare recunoaștere oficială. S-a dovedit că nici asta nu ar fi ușor de găsit. Școala trebuia să-și dovedească valoarea pentru a putea primi subvenții și a se putea întreține. Din fericire pentru Bourgelat și pentru școală, acesta a fost maestru în relații publice.

La șase luni de la deschiderea școlii, Bourgelat a publicat un compendiu de rezultate obținute de elevii săi în combaterea pestei bovine și a diferitelor zoonoze, sugerând că rezultate similare ar fi obținute oriunde s-ar practica medicina veterinară, pe baza puterii intervențiilor terapeutice pe care le-a folosit. Tabelele statistice care însoțeau raportul său i-au câștigat lui Bourgelat onoarea și sprijinul pe care le căuta.

Cucerit de această demonstrație a succesului studenților în prevenirea răspândirii și tratarea bolilor epizootice, regele a fost convins să acorde instituției un alt semn de încredere. Așadar, la 3 iunie 1764, Consiliul Regal de Stat a decretat ca instituției din Lyon să i se dea titlul de Școală Regală Veterinară. Mai târziu avea să devină Școala Imperială și în cele din urmă Școala Națională.

Mai târziu, în 1863, profesorul John Gamgee de la Colegiul Veterinar din Edinburgh a invitat medici veterinari din Europa să participe la o întâlnire care mai târziu a devenit cunoscută drept primul Congres Internațional Veterinar. Întâlnirea a avut ca temă bolile epizootice și s-au discutat posibile măsuri preventive.

Acest congres a devenit un Congres Mondial Veterinar, datorită participării impresionante a medicilor din întreaga lume.

În 1906, la cel de-al 8-lea Congres Mondial Veterinar, membrii au format Comitetul Permanent, al cărui scop era să servească drept legătură organizatorică între congrese.

Apoi, la cel de-al 15-lea Congres de la Stockholm, Comitetul permanent și membrii au văzut nevoia unei organizații internaționale și a unei constituții proprii, ca for legislativ. Prin urmare, la următorul Congres din 1959, desfășurat la Madrid, a fost înființată Asociația Mondială Veterinară. Misiunea Asociației Mondiale Veterinare este să se concentreze pe sănătatea și bunăstarea animalelor, precum și pe mediu și sănătatea publică.

În prezent, Asociația Mondială Veterinară a colaborat cu alte organizații importante, precum OIE, OMS și FAO. Asociația Mondială Veterinară are membri din peste șaptezeci de țări și include asociații naționale de veterinari din întreaga lume. O nouă constituție a fost lansată în 1997 și organizația a fost restructurată. Fiecare asociație veterinară care este membră a Asociației Mondiale Veterinare plătește taxe de membru.

Asociația Mondială Veterinară, împreună cu Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor, au decis că ar trebui să existe un Premiu pentru Ziua Mondială Veterinară. Această practică a început în 2008 și scopul ei este de a recompensa cea mai bună contribuție la profesia de medic veterinar. Asociația veterinară din Kenya a fost prima care a primit acest premiu.

Apoi, în 2011, care a fost Anul Veterinar Mondialhttps://worldveterinaryday.com, a fost sărbătorită înființarea primei școli veterinare. Au existat diferite teme de-a lungul anilor pentru a sărbători Ziua Mondială a Veterinarului, cum ar fi Rabia, Rezistența la Antimicrobiene, Diversitatea profesiei de medic veterinar și Conceptul One Health.

Ceea ce fac majoritatea oamenilor în această zi este să găsească modalități de a aprecia medicii veterinari. Mai mult, proprietarii de animale de companie consideră și această zi ca fiind o sărbătoare și decid să o petreacă cu animalele lor de companie. În zilele noastre, este foarte popular să împărtășești ceea ce faci de Ziua Mondială a Veterinarului.

Chiar puteți să-l duceți la veterinar, dacă are cabinetul deschis, sau puteți să-l răsfățați cum se cuvine: o baie plăcută, o mâncare bună (dar neapărat specială pentru fiecare specie/rasă/vârstă!), o plimbare sau puțină atenție în plus. Nu le face bine doar lor, ci și oamenilor din jurul lor. E un spectacol inedit orice moment petrecut în compania animalelor, pentru că ele știu, ca nimeni altcineva, să folosească la maxim timpul acesta.

Sau, pur și simplu, transmiteți un mesaj de felicitare și de gratitudine veterinarului. E atât de simplu să faci o bucurie!

Prin urmare,  împărtășiți momentele cu animalul dvs. de companie pe rețelele de socializare sub hashtag-urile #WorldVeterinaryDay și #iloveveterinary. Mai mult, puteți folosi hashtag-ul pentru a vedea ce fac alți oameni în această zi.

Exit mobile version