Site icon Bel-Esprit

Urbi et Orbi – Discursul de Paște al Papei

Pentru unii, sărbătoarea sfântă a Paștelui înseamnă plăcerea de a se reuni cu familia și a petrece timp de calitate la o masă cât mai îmbelșugată. Copiii caută ouăle vopsite, iepurașii de ciocolată și cadourile prin iarbă, cel puțin la sași am văzut tradiția aceasta, alții merg la biserică, la cimitir, petrec ziua în rugăciune, mai ales dacă fac parte din cei aproximativ 1.2 miliarde de catolici din întreaga lume.

Pentru cei mai apropiați de latura religioasă a vieții, prezența la Vatican, pentru a asista la discursul Papei, este absolut obligatorie. Mesajul „Urbi et Orbi” și binecuvântarea Sfinției sale sunt evenimente pe care, de altfel, niciun creștin n-ar trebui să le rateze.

Fiecare slujbă începe cu rugăciunea în latinește: ”Ave Maria” (Salutul (închinăciunea) Îngerului), una dintre cele mai puternice și mai cunoscute rugăciuni creștine: “Ave Maria, gratia plena, Dominus tecum. Benedicta tu in mulieribus, et benedictus fructus ventris tui Iesus. Sancta Maria Mater Dei, ora pro nobis peccatoribus, nunc, et in hora mortis nostrae. Amen” („Bucură-te Marie, cea plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecelui tău, Iisus. Sfântă Marie, Maica lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi, păcătoșii, acum și în ceasul morții noastre. Amin”)

 

nationalgeographics.com

Expresia latinească „Urbi et Orbi” se traduce prin ”Orașului și întregii lumi”, fiind adresat cetății Romei și bisericilor din întreaga lume, reunite sub același simbol, al papalității. „În istoria tradiței papale, biserica universală este Biserica Romano-Catolică, având în vedere semnificația cuvântului catholicos, adică „universal”. Mai recent, această noțiune s-a extins la toți creștinii și la toți oamenii de bună credință din întreaga lume”, a spus  Bruce Morrill, PhD, activ în cadrul Edward A. Malloy Chair of Catholic Studies de la „Vanderbilt Divinity School”.

Duminică, 9 aprilie 2023, duminica Învierii Domnului la catolici, papa Francisc a celebrat Sfânta Liturghie în Piața San Pietro și, la ora 12.00, a transmis tradiționalul mesaj pascal ”Urbi et Orbi” – ”Cetății și Lumii”, la slujba tradițională la care au luat parte aproximativ o sută de mii de italieni și pelerini de pe toate continentele. Sanctitatea Sa a îndemnat la trecerea de la frică la încredere, între oameni și popoare, și a menționat în special poporul ucrainean, care trece printr-o nesfârșită suferință.

Să fie pentru fiecare dintre voi, dragi frați și surori – în special pentru cei bolnavi și săraci, pentru bătrâni și cei care trec prin momente de încercare și necaz – o trecere de la zbucium la consolare. Nu suntem singuri: Iisus, Cel viu, este cu noi pentru totdeauna. Să se bucure Biserica și lumea pentru că astăzi speranțele noastre nu se mai frâng în zidul morții, dar Domnul ne-a deschis o punte către viață. Da, frați și surori, la Paște, soarta lumii s-a schimbat și în această zi, care coincide și cu data cea mai plauzibilă a învierii lui Hristos, putem să ne bucurăm în a celebra, prin harul său, ziua cea mai importantă și cea mai frumoasă a istoriei!”

Acest mesaj este un îndemn la smerenie, la credință, la altruism și la tot ceea ce înseamnă virtuțile adevăraților credincioși, iar momentul în care Papa îl adresează celor peste 300 de mii de participanți din fereastra Vaticanului este unul dintre cele mai impresionante la care un om iubitor de Dumnezeu poate asista.

Papa Ioan Paul al II-lea: “Fiecare trăieşte, mai presus de orice, pentru iubire.”

Exit mobile version