Site icon Bel-Esprit

S-a întâmplat în 9 iulie

Ca să poţi merge spre viitor, trebuie să uiţi trecutul!”
La mulți ani, Mirabela Dauer!
Mirabela Dauer, născută Mirabela Scorțaru, (n. 9 iulie 1947, București) este o cântăreață română de muzică ușoară. Ea este considerată de unii critici muzicali ca fiind una dintre cele mai bune voci feminine ale muzicii pop românești din ultimii 40 de ani. Alături de Corina Chiriac și Angela Similea, Mirabela Dauer a fost una din cele mai frecvente și iubite prezențe pe scena muzicală și de divertisment TV din anii’70-’80. A lansat până în prezent 40 de albume.  Unul dintre primele sale succese a fost hitul „Te aștept să vii” din 1978, care a devenit repede o piesă emblematică pentru cariera ei. Mirabela Dauer a lansat mai multe albume de succes de-a lungul anilor, iar unele dintre cele mai cunoscute melodii ale sale includ „Vino, iubire, vino,” „Cântec pentru mama,” „De ce nu-mi spui că mă iubești,” și „Din Raiul Cel Luminos.”

Vocea sa inconfundabilă și stilul său romantic au câștigat inimile multor ascultători, iar melodiile sale au devenit repede populare în întreaga țară. De-a lungul carierei sale, a colaborat cu mulți compozitori și textieri talentați din România.

https://www.youtube.com/watch?v=AN_cTidrrp0

pinterest.com

*****

Eu consider că urâtul nu are ce căuta în viaţa omului, decât ca un punct de pornire pentru a aprecia frumosul.”
La mulți ani, Angela Similea!
Ioana Angela Similea (n. 9 iulie 1946, comuna 1 Decembrie, județul Ilfov, România) este o cântăreață română de muzică ușoară, de mare succes în anii ’70 – ’80 ai secolului al XX-lea. Printre marile ei hituri se numără: „Bun venit rază de soare”, „Nesuferită tristețe”, „Când băieții ne privesc”, „Un albastru infinit”, „Dacă n-ai fi existat”, „Grăbește-te și vino”, „Balada iubirilor deschise”, „Recheamă-mă și-am să revin”, „Voi cânta pentru mileniul trei”, „Nu-mi lua iubirea”, „Viața merge iubind înainte”, „Ultimul tramvai” sau „Să mori de dragoste rănită”.
MELODIA ZILEI …
FEEL (2002) – ROBBIE WILLIAMS
„Feel”, piesa cantautorului britanic Robbie Williams, a fost lansat pe 2 decembrie 2002 ca single principal de pe cel de-al cincilea album al său de studio, Escapology (2002). Cântecul a devenit hit internațional, ajungând pe primul loc în Republica Cehă, Italia, Țările de Jos, Portugalia și România și în primele cinci în alte câteva țări, inclusiv Danemarca, Germania, Irlanda, Norvegia, Suedia și Regatul Unit.
*****
S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 9 IULIE …
La 9 iulie 1955, piesa „Rock Around The Clock” a lui Bill Haley & His Comets devine prima piesă rock care ajunge pe locul 1 în topul Billboard Pop, unde rămâne opt săptămâni. Piesa a fost lansată inițial ca versiunea B a „Thirteen Women”, dar a devenit un succes masiv după ce a apărut în filmul Blackboard Jungle.
*****

La 53 de ani, pe 8 iulie 1967, actrița Vivien Leigh avea să se stingă din viață, lăsând în urma ei amintirea rolurilor jucate pe scenă și în filme, dar și o poveste de dragoste furtunoasă, așa cum i-a fost și destinul. Vivien Leigh a fost o actriță britanică faimoasă, cunoscută mai ales pentru rolurile sale din filmele „Pe aripile vântului” (Gone with the Wind) și „Un tramvai numit dorință” (A Streetcar Named Desire). Ea s-a născut pe 5 noiembrie 1913 în India și a murit pe 8 iulie 1967 în Londra, Marea Britanie.Vivien Leigh a suferit de probleme de sănătate mentale pe parcursul vieții sale. Ea a fost diagnosticată cu tulburare bipolară și a avut episoduri de depresie și manie. De asemenea, a avut probleme de sănătate fizică, inclusiv tuberculoză. Moartea sa a fost cauzată de o forma severă de tuberculoză pulmonară. După deces, ea a fost incinerată, iar cenușa ei a fost împrăștiată într-un loc rămas necunoscut publicului.

Mandatory Credit: Photo by ITV / Rex Features (790382gp)
‘Anna Karenina’ – Vivien Leigh
GTV Archive

*****

„Treaba mea este să fac ceea ce spun și să spun ceea ce fac, fără a trece vreodată peste modestia naturii.”
Happy Birthday, Tom Hanks!

Este considerat unul dintre cei mai talentați și respectați actori ai generației sale. Cariera sa a cuprins o gamă largă de roluri, de la comedii și drame până la filme de acțiune și biografice. Hanks a început să devină cunoscut la nivel internațional în anii ’80, în urma interpretării sale în sitcom-ul de televiziune „Bosom Buddies”. A devenit rapid un nume familiar în industria cinematografică și și-a consolidat reputația ca un actor versatil și talentat.Unul dintre cele mai faimoase filme ale lui Tom Hanks este „Forrest Gump” din 1994, în care a jucat rolul principal. Performanța sa remarcabilă i-a adus un premiu Oscar pentru cel mai bun actor și a consolidat statutul său ca unul dintre cei mai buni actori din industrie. Alte filme notabile în care a apărut includ „Salvarea lui Private Ryan”, „Cast Away”, „The Green Mile”, „Apollo 13”, „Catch Me If You Can” și „Captain Phillips”.

Tom Hanks este cunoscut și pentru colaborarea sa cu regizorul Steven Spielberg. Ei au lucrat împreună la mai multe filme de succes, cum ar fi „Saving Private Ryan”, „Catch Me If You Can” și „The Terminal”.

Pe lângă talentul său actoricesc, Tom Hanks a câștigat și admirația publicului datorită personalității sale carismatice și umane. Este considerat un profesionist dedicat și un om modest, ceea ce a contribuit la succesul și popularitatea sa pe termen lung în industria filmului.

Tom Hanks and Felicity Jones star in Columbia PIctures’ „Inferno.”

*****
Cele mai multe greșeli de limbă pe care le fac românii se datorează necunoașterii limbii latine”.
Alexandru Graur (n. 9 iulie 1900, Botoșani – d. 9 iulie 1988, București) a fost un lingvist, savant român de origine evreiască., membru titular al Academiei Române (din 1955).

pinterest.com

Activitatea sa științifică însumează o bibliografie bogată cuprinzând studii de filologie clasică, etimologie, lingvistică generală, fonetică și fonologie, gramatică, onomastică, lexicologie și de cultivare a limbii române. A susținut ani în șir emisiunea radiofonică „Limba noastră”, iar în „Revista Cultului Mozaic” a deținut o rubrică pe teme lingvistice, semnalând apropieri între cuvintele din diferite limbi. Este autorul unor valoroase studii și articole apărute în revistele de specialitate ale secolului trecut, precum și al unor importante volume de lingvistică, la unele dintre acestea fiind coordonator. Împreună cu Iorgu Iordan și Ion Coteanu a fost redactor responsabil al noii serii a Dicționarului limbii române (DLR). A coordonat volumele de Studii de gramatică (1956-1961) și Probleme de lingvistică generală (1959-1967).
*****
„Nu renunța niciodată la dragoste. Ea poate să te aștepte exact după colț.”
Madam Mary Barbara Hamilton Cartland (n. 9 iulie 1901,Edgbaston, Regatul Unit – d. 21 mai 2000, Hatfield, Hertfordshire, Regatul Unit) a fost o scriitoare engleză, cunoscută pentru numeroasele ei romane de dragoste. Ea a devenit și una dintre cele mai cunoscute personalități din mass-media Regatului Unit, având numeroase apariții la evenimente publice și la televiziune îmbrăcată în roz și ținând discursuri despre dragoste, sănătate și probleme sociale. În afară de cărțile ei de dragoste, a mai scris și cărți de sănătate și de gătit, piese de teatru și a înregistrat un album cu cântece de dragoste. A primit titlul de „Regina aventurilor romantice”.

pinterest.com

A fost decorată cu Ordinul Imperiului Britanic și Venerabilul Ordin al lui St John.
Este unul dintre cei mai vânduți autori, precum și unul dintre cei mai prolifici și mai de succes din punct de vedere comercial la nivel mondial din secolul XX. Cele 723 de romane au fost traduse în 38 de limbi și continuă să fie menționată în Guinness World Records pentru cele mai multe romane publicate de un autor într-un singur an – în 1976.
Exit mobile version