Citatul zilei: „Toate necazurile pe care le-am avut, toate supărările şi obstacolele m-au întărit… Poate nu-ţi dai seama atunci când ţi se întâmplă, dar să ţi se întoarcă spatele poate fi cel mai bun lucru pentru tine.”, spunea Walt Disney (fotografia e din 1947).
Cu siguranță, trebuie energie pentru efortul de a trece peste provocările pe care nu viața, nu destinul, ci oamenii ți le adresează. Poate că marea noastră nefericire, în afara vreunei boli, Doamne-ferește, sau a morții, este faptul că trăim printre oameni care n-au ce căuta printre noi. Personaje de care nu ai cum să te ferești, pentru că societatea le dă drepturi ca și celorlalți, înzestrați cu bunul simț și cu înțelepciunea de a ști să conviețuiască alături de oameni. Și totuși, cineva ține cârma dreaptă, iar încrederea (putem s-o numim credință), piatră dură, ajută întotdeauna, de cele mai multe ori la focul care animă lumea și spiritul. „Un tâmpit mai mare ca mine nu există. Să faci 13 ani de temniţă pentru un popor de idioţi!„, spunea Petre Țuțea. Probabil că peste tot există fatalitate cu chip uman, dar, cu siguranță, numai unii plătesc pentru naivitatea lor.
Omar Khayam (n. 18 mai 1048 – d. 4 decembrie 1131) a fost un poet, matematician, filosof și astronom persan. Alături de Saadi și Hafiz, a fost cel mai important reprezentant al literaturii persane antice. Khayam a scris peste o mie de catrene (numite rubaiat), având un conținut mistic, legat de mistica islamică (sufism).
„Am venit, de unde? Unde duce drumul?
Care-i rostul vieții ? Tainele sugrumu-l.
Câte inimi pure — Roata de Azur
Arde-n scrum și pulberi! Spuneți, unde-i fumul?
Noapte, stele… Tremuri. Ce ai? Te-nfiori,
Când te-apleci genunea lumii s-o măsori!
Fulgeră-n eternă goană-amețitoare —
Trec pe lângă tine — aștrii rotitori…” (Omar Khayam)
*****
Thomas Carlyle (n. 4 decembrie 1795 – d. 5 februarie 1881) a fost un eseist, autor satiric și istoric scoțian, a cărui operă a fost foarte apreciată în epoca victoriană.
„O persoană care are un scop cert în viaţă va realiza tot ce şi-a propus, în ciuda obstacolelor pe care le are de întâmpinat. O persoană care nu are niciun scop în viaţă nu va realiza nimic, chiar dacă drumul pe care îl urmează este uşor de străbătut.” (T. Carlyle)
*****
Gustav Meyrink (n. 19 ianuarie 1868 – d. 4 decembrie 1932) este un clasic al literaturii austriece și universale, intens preocupat de științele oculte și de parapsihologie. Unul dintre romanele sale celebre, „Golem„, a avut opt adaptări cinematografice.
„Omul este ferm convins că este treaz; în realitate, este prins într-o plasă a somnului şi viselor pe care el însuşi a ţesut-o inconştient.” (Gustav Meyrink)
La 4 decembrie 1888 apare la București „Fântâna Blanduziei„, o foaie literară, politică și săptămânală înființată de Ion Gorun (Alexandru I. Hodoș) și frații săi Ulpiu și Nerva Hodoș și condusă de un comitet de redacție în frunte cu poetul Mihai Eminescu.
Motto–ul revistei era versul eminescian „Unde vei găsi cuvântul ce exprimă adevărul?”.
Horia Bernea (n. 14 septembrie 1938, București; d. 4 decembrie 2000, Paris) a fost un pictor român, fiul sociologului și etnologului Ernest Bernea. Horia Bernea a deținut între anii 1990-2000 funcția de director general al Muzeului Țăranului Român.
„De ce unora obiectele le spun puțin, iar mie foarte mult? Nu-i numai o problemă de sensibilitate și de nivel intelectual. Cred că cel mai greu atârnă numărul de conexiuni care se produc în momentul receptării unei imagini. Am pus în centrul muzeului nostru «icoana» țăranului și în titlul său cuvântul «țăran». Sunt dominat de credința puternică în valorile artei țărănești, în valabilitatea ei și de respectul pentru acești oameni care n-au știut să se apere.” (Horia Bernea)
Philipe nu a fost doar actor de film; era, de asemenea, foarte apreciat pe scenă. A fost parte a renumitei Comédie-Française, compania de teatru de stat a Franței, unde a interpretat o gamă variată de roluri, de la cele clasice la cele contemporane.
Din păcate, viața și cariera sa au fost întrerupte brusc când a murit pe 25 noiembrie 1959, la vârsta de 36 de ani, din cauza cancerului la ficat. Deși cariera sa a fost scurtă, Gérard Philipe a lăsat o amprentă profundă în cinematografia și teatrul francez. Este amintit ca un simbol al tinereții exuberante și ca unul dintre cei mai mari actori francezi ai generației sale.