Site icon Bel-Esprit

S-a întâmplat în 31 decembrie

Lecțiile lui 2022 – lecțiile tuturor anilor:

Adevăraţii prieteni sunt aceia care se află alături de noi atunci când ni se întâmplă lucruri bune şi se bucură de victoriile noastre. Falşii prieteni apar în momentele grele, cu mutra plouată, „de solidaritate” cu noi, dar de fapt suferinţa noastră îi consolează pentru viaţa lor mizerabilă.

Avem de obicei nevoie să fim crezuţi ca să ne credem pe noi înşine.”, spunea Miguel de Unamuno, născut la 29 septembrie 1864, Bilbao, trecut în eternitate într-o zi de 31 decembrie 1936, la Salamanca. A fost un prozator spaniol, filozof, profesor, eseist, poet și dramaturg, autorul celebrului roman „Negura”.

Sfaturi pentru bărbați, la sfârșit de an:
Dintr-o sută de legături între bărbat şi femeie, în mai mult de nouăzeci seducătoarea este ea, iar cel sedus el.
Miguel de Unamuno în „Negura”

Recomandarea noastră: „Jurnal intim”, despre care se spune: „Documentul cardinal ce rezumă această etapă de «smerenie» în «agonia religioasă» a lui Unamuno (octombrie 1897-ianuarie 1902) îl reprezintă cele cinci caiete, de dimensiuni inegale, publicate mult timp după moartea autorului, abia incepând din 1957, de către A. Zubizarreta. Acest Jurnal intim concentrează toate nuanțele frământarilor religioase ale lui Unamuno, aceleași în fapt din copilărie și până la sfârșitul vieții, dar cu accent, în aceste pagini, mai cu seamă pe valorile pur catolice, pe care ulterior le va contesta partial sau și le va revizui, precizându-și pozitiile, în două cărți extrem de influente: Del sentimiento tragico de la vida (1912) si La agonia del cristianismo (1925) pentru a nu mai vorbi si de răscolitorul poem de ample dimensiuni El Cristo de Velasquez (1920) sau de ultimul său roman, narație despre «sentimentul tragic al existentei cotidiene», San Manuel Bueno, martir (1933).” (Sorin Mărculescu)

Vintilă Horia (pseudonimul literar al lui Vintilă Caftangioglu, n. 18 decembrie 1915 (S.N. 31 decembrie) – d. 4 aprilie 1992) a fost un diplomat, eseist, filozof, jurnalist, pedagog, poet și romancier român. A scris cu precădere în limbile română și franceză, iar operele sale au fost apreciate în special după revenirea din exil.
În 1960, romanului său „Dieu est né en exil” îi este atribuit Premiul Goncourt.
Adesea, viaţa unei cărţi, cu atât mai mult dacă spune adevărul, poate fi mai lungă decât cea a unei cetăţi.
Acum, când se împlinesc 133 de ani de la moartea lui Ion Creangă, în pragul trecerii dintre ani, să ne amintim ce ne-a învățat :
-viața e o continuă căutare a învățăturii, pe care o putem găsi în cele mai neînsemnate lucruri;
-e firesc să fim naivi, dar niciodată răzbunători;
-drumul spre înțelepciune e marcat, adeseori, de mari suferințe, dar ele duc întotdeauna la maturitate;
-orice învățătură se clădește pe fapte bine cântărite și, mai cu seamă, bine distilate;
-numai pentru „boboci în trebi d-aiste” viața se conduce după aparențe – dacă nu ești sigur pe tine, întreabă și te zbate, nu te lăsa pradă ușoară ignoranților..
– nu toți aceia care îți declară bunele intenții sunt ceea ce par a fi, sinceritatea lor se decantează odată cu trecerea timpului.
Și ar mai fi multe, puneți mâna și citiți dară, de aici încolo o să vedeți singuri lumina…
Mă bucur să cânt măcar o parte din muzica tatălui meu, dar el este cu adevărat cel care a fost pionierul, cel care a început toate acestea. El este cu adevărat Regele.” (Natalie Cole)
În 31 decembrie 2015, a murit la un spital din Los Angeles, Natalie Maria Cole (6 februarie 1950 – 31 decembrie 2015) cântăreață, compozitoare și actriță americană. Natalie a fost fiica cântărețului și pianistului de jazz american Nat King Cole. A dobândit succesul la mijlocul anilor ’70 ca și cântăreață de R&B cu hiturile ‘This Will Be’, ‘Inseparable’ (1975) și ‘Our Love’ (1977). A revenit la genul pop pe albumul Everlasting din 1987 și coverul lui Bruce Springsteen, ‘Pink Cadillac’. În anii ’90, a cântat piesele pop tradiționale ale tatălui ei, rezultând cel mai mare succes al său cu ‘Unforgettable … with Love’, care s-a vândut în peste 7 milioane de exemplare și i-a adus 7 premii Grammy. A vândut peste 30 de milioane de discuri în întreaga lume.
SĂRBĂTORITUL ZILEI …
Cel care se plictiseşte când e singur, nici în doi nu e prea distractiv.” (Ben Kingsley)
Actorul englez Ben Kingsley s-a născut sub numele de Krishna Pandit Bhanji la 31 decembrie 1943 în Snainton, Yorkshire. Mama lui era engleză, iar tatăl său s-a născut în Kenya și era de origine indiană Gujarati.
De-a lungul carierei sale de cinci decenii, a obținut numeroase premii și nominalizări, inclusiv un premiu Grammy, două premii Globul de Aur, un Screen Actors Guild Award, un BAFTA Award și un Oscar de la patru nominalizări.
A început cu cariera în teatru, când s-a alăturat companiei Royal Shakespeare în 1967 și a petrecut următorii 15 ani, în principal pe scenă. În cinematografie, Kingsley este cel mai bine cunoscut pentru rolul său ca Mohandas Gandhi în pelicula ‘Gandhi’ (1982) sub regia lui Richard Attenborough, pentru care a câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun actor și Premiul BAFTA la categoria cel mai bun actor într-un rol principal.
SĂRBĂTORITUL ZILEI …
„Ori de câte ori am senzația că aș fi special sau diferit, mă gândesc la tatăl meu și îmi amintesc de mâinile lui – palmele lui bătătorite și rupte de muncă.” (Anthony Hopkins)
Sir Philip Anthony Hopkins CBE (31 decembrie 1937) este un actor, compozitor, regizor și producător de film galez. Este beneficiarul mai multor premii, inclusiv un premiu al Academiei, trei BAFTA, două Emmy și premiul Cecil B. DeMille. În 1993, a fost numit cavaler de Regina Elisabeta a II-a pentru serviciile aduse artelor. Hopkins a primit o stea pe Walk of Fame de la Hollywood în 2003, iar în 2008 a primit BAFTA Fellowship pentru realizarea vieții de la Academia Britanică de Artă a Filmului și Televiziunii.
Henri Matisse – Henri Émile Benoît Matisse (n. 31 decembrie 1869, Le Cateau-Cambrésis – d. 3 noiembrie 1954, Nisa), pictor francez, unul dintre cei mai străluciți reprezentanți ai artei secolului al XX-lea și totodată unul dintre principalii inițiatori ai artei moderne.
Când am început să pictez, m-am simţit ca transportat într-un fel de paradis… În viaţa de fiecare zi, eram de obicei plictisit şi supărat de lucrurile pe care oamenii din jur îmi tot spuneau că trebuie să le fac. Începând să pictez, m-am simţit imediat glorios de liber, liniştit şi singur.

Sursă foto: pinterest.com

La vârsta de 95 de ani, Papa Benedict al XVI-lea (Joseph Ratzinger) s-a retras în liniștea de pe urmă.

Papa Benedict al XVI-lea

Exit mobile version