Site icon Bel-Esprit

S-a întâmplat în 28 decembrie

Citatul zilei: „Când femeia se îmbracă bine, probabil ştie că bărbatul o vede atrăgătoare ca şi cum nu ar fi îmbrăcată cu nimic.”


și despre ei:

„Un bărbat poate îmbrăca orice doreşte – el rămâne oricum un accesoriu al femeii.”
Christian Dior

Antoine Furetière (n. 28 decembrie 1619 – d. 14 mai 1688) a fost un savant și scriitor francez.
Adversar al prețiozității și artificialității, este considerat precursor al prozei realiste.
Dragostea nu este atât încăpățânată într-o minte burgheză, cum este într-o inimă eroică; atașamentul și ruptura se regăsesc în acelați timp și cu lejeritate; interesul și scopul de a se căsători este ceea ce le reglează pasiunea.
(„Romanul burghez”)

Pierre Bayle (18 noiembrie 1647 – 28 decembrie 1706) a fost filozof și scriitor francez, iar opera sa trebuie înțeleasă ca o contribuție la Iluminism.
Câtă dreptate are, dar care e metoda ideală pentru a realiza acest ideal?
Alungați ignoranța și barbaria, veți elimina superstițiile și încrederea prostească a poporului, atât de fructuoasă pentru cârmuitorii lui, care abuzează de câștigul lor pentru se lăsa pradă lenei și dezmățului…

George Gissing (n. 22 noiembrie 1857, Wakefield, Regatul Unit – d. 28 decembrie 1903, Saint-Jean-Pied-de-Port, Franța) a fost un romancier englez. Romanele sale sunt în maniera lui Charles Dickens, de un realism cu valențe naturaliste, înfățișând medii și ambianțe degradate.
Mai mult decât majoritatea bărbaților, depind de simpatia oamenilor pentru a scoate la iveală ceea ce este mai bun în mine„.

Ahmed Midhat Efendi (n. 1844 – d. 28 decembrie 1922) a fost un ilustru scriitor de origine turcă din perioada Tanzimatului, în operele sale oglindindu-se dorința de modernizare a societății turce.
*Tanzimatul reprezintă perioada în care își vor face apariția oameni ai artei care vor încerca, împrumutând formele literare consacrate în Occident– romanul, teatrul, eseul filozofic și jurnalismul- să facă posibilă pătrunderea modernismului în granițele imperiului otoman și, totodată, aceștia caută să critice sistemul politic de la acea vreme și să culturalizeze cititorii.

Amos Oz, unul dintre cei mai importanți prozatori contemporani, s-a săvârșit din viață, la 79 de ani, răpus de cancer, în 2018. Avea dreptate să spună așa: „Omul, dragul meu, e un paradox. O fiinţă ciudată, exotică. Râde când ar trebui să plângă, plânge când ar trebui să râdă, trăieşte fără minte şi moare fără chef. E slab, zilele îi sunt ca iarba.”
Au fost realizate trei ecranizări după romanele lui Amos Oz: Michael Sheli (după Soțul meu, Michael) în 1976, Kufsa Sh’hora (după Cutia Neagră) în 1994 și The Little Traitor (după Pantera din subterane) în 2007.
În limba română i-au apărut traducerile a șapte romane: Soțul meu, Michael (Polirom, 2005), Cutia neagră (Univers, 2002), Să cunoști o femeie (Polirom, 2004), Fima (Polirom, 2008), Să nu pronunți: noapte (Univers, 1997), Pantera din subterane (Univers, 2003) și Poveste despre dragoste și întuneric (Humanitas, 2008) – volum premiat cu Premiul France Culture 2004, Premiul Goethe 2005,Rime despre viață și moarte (Humanitas, 2009).

Denzel Washington (n. 28 decembrie 1954) este un actor afroamerican, câștigător a două premii Oscar.
Washington deține recordul pentru cele mai multe nominalizări la Oscar ale unui actor afroamerican; până acum, a reușit acest lucru de cinci ori. Happy, happy Birthday!

S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 28 DECEMBRIE … CU 125 DE ANI ÎN URMĂ …
Cinematograful este o invenție fără nici un viitor.” (Louis Lumière)
„Cinematograful” era un aparat de filmat, care – în combinație cu diferite părți – servea și ca proiector de film și imprimantă. A fost dezvoltat în anii 1890 la Lyon de Auguste și Louis Lumière.
Dispozitivul a fost de fapt inventat și brevetat ca „Cinématographe Léon Bouly” de către inventatorul francez Léon Bouly la 12 februarie 1892. Bouly a inventat termenul „cinematograf”, din limba greacă pentru „scriere în mișcare”. Din cauza lipsei de bani, Bouly nu și-a putut dezvolta corect ideile și a-și menține taxele de brevet, așa că și-a vândut drepturile asupra dispozitivului și numele către frații Lumière. În 1895, ei au aplicat numele unui dispozitiv care era în mare parte propria lor invenție.
Louis Lumière și fratele său Auguste au lucrat împreună pentru a crea o cameră de filmare superioară kinetografului lui Thomas Edison, care nu avea proiector. Cinematograful cântărea doar 7,3 kg, ceea ce permitea transportul și amplasarea cu ușurință. De asemenea, Cinématographe era acționat manual cu o manivelă, spre deosebire de camera foto Edison alimentată electric, care nu era portabilă. Mai mult, în timp ce o singură persoană la un moment dat putea folosi kinetoscopul lui Edison pentru vizualizare, Cinématographe putea proiecta o imagine pe un ecran, astfel încât un public larg putea vizualiza simultan imaginile
IN MEMORIAM …
Întotdeauna am încercat să mă subordonez imaginii. Mulți compozitori fac greșeala de a gândi filmul ca pe o platformă de concert pe care se pot desfășura. Dacă devii prea decorativ, îți pierzi apelul la emoții. Teoria mea este că muzica ar trebui să fie mai degrabă simțită decât auzită.” (Max Steiner)
Maximilian Raoul Steiner (10 mai 1888 – 28 decembrie 1971) a fost un compozitor și dirijor american de origine austriacă. Considerat un copil minune, a dirijat prima sa operetă la 12 ani și a devenit profesionist cu normă întreagă, compunând, aranjând sau dirijând, când avea doar 15 ani.
Steiner a lucrat în Anglia, apoi pe Broadway, iar în 1929 s-a mutat la Hollywood, unde a devenit unul dintre primii compozitori care a scris partituri pentru filme. Poreclit „tatăl muzicii de film”, Steiner a jucat un rol major în crearea tradiției de a scrie muzică pentru filme. A compus peste 300 de partituri de film pentru RKO Pictures și Warner Bros. și a fost nominalizat la 24 de premii Oscar, din care a câștigat 3: ‘The Informer’ (1935), ‘Now, Voyager’ (1942), și ‘Since You Went Away’ (1944). Peliculele cele mai cunoscute ale lui Steiner includ ‘King Kong’ (1933), ‘Little Women’ (1933), ‘Jezebel’ (1938), ‘Gone with the Wind’ (1939), ‘Casablanca’ (1942), ‘The Searchers’ (1956) și ‘A Summer Place’ (1959).
El a fost, de asemenea, primul beneficiar al premiului Globul de Aur pentru cea mai bună partitură originală, pe care l-a câștigat pentru ‘Life with Father’. Steiner a fost un colaborator frecvent cu câțiva dintre cei mai cunoscuți regizori de film din istorie, inclusiv Michael Curtiz, John Ford și William Wyler.
Părintele aviației spatiale, fizicianul Hermann Oberth, este un inventator german născut în Sibiu. Facultatea de Inginerie a Universității Lucian Blaga din Sibiu îi poartă cu mândrie numele.
Hermann Julius Oberth (n. 25 iunie 1894, Sibiu – d. 28 decembrie 1989, Nürnberg) a fost unul dintre părinții fondatori ai rachetei și astronauticii.
În toamna lui 1929, el a lansat prima sa rachetă cu combustibil lichid, numită Kegeldüse. În aceste experimente a fost asistat de studenți de la Universitatea Tehnică din Berlin, printre care se afla și Wernher von Braun.
La construirea primei rachete de mari dimensiuni din lume, numită A4, dar cunoscută astăzi mai degrabă sub numele V-2, s-au folosit 95 dintre invențiile și recomandările lui Hermann Oberth.
Desigur că îmi amintesc. Evenimentele din trecut rămân vii în capul meu, dar nu sunt nostalgic. Nu am regrete cu privire la eșecuri și nu fac titlu de glorie din succesele mele.” (Michel Piccoli)
Jacques Daniel Michel Piccoli (27 decembrie 1925 – 12 mai 2020) a fost un actor, producător și regizor francez cu o carieră artistică de 70 de ani. Considerat a fi unul dintre cei mai mari actori francezi din generația sa, Piccoli a interpretat o mare varietate de roluri și a lucrat cu mulți regizori de renume, fiind distins cu un premiu pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Cannes și un Urs de Argint pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Berlin.

Michel Piccoli

 

Exit mobile version