Site icon Bel-Esprit

S-a întâmplat în 17 mai

Noi avem alte legi, ale răbdării, ale omeniei și a înțelegerii cuviincioase a lumii.”
Mircea cel Bătrân (n. 1355 – d. 31 ianuarie 1418) a fost domnul Țării Românești între 23 septembrie 1386 – noiembrie 1394 (sau mai 1395) și între ianuarie 1397 – 31 ianuarie 1418.
În timpul lui Mircea cel Bătrân, Țara Românească a ajuns la cea mai mare întindere teritorială din istoria sa. Acest fapt a adus cu sine și o întărire a autorității sale, exprimată în titulatura pompoasă (care încludea și titlul de despot „al țărilor lui Dobrotici”) și în reprezentarea numismatică.
*****
Iubirea poate să fie oricum, numai să fie! Poţi să arăţi ca un chimval răsunător, dar dacă dragoste nu e… spune evanghelistul. E vorba, desigur, de dragostea divină, dar a noastră, cea profană, are oare vreo limită care s-o împiedice să atingă graniţa divinului? Lăcaşul ei nu e tot inima umană?Marin Preda, „Cel mai iubit dintre pământeni”
(Picture: Thomas Edward Mostyn, „A Viennese Memory”)
https://bel-esprit.ro/marin-preda-ce-inseamna-tradarea/
*****
Frumuseţii n-ar trebui să-i pună nimeni voaluri.
Sandro Botticelli – de fapt Alessandro di Mariano Filipepi – (n. 1 martie 1445, Florența – d. 17 mai 1510, Florența) a fost un pictor italian, unul din cei mai mari reprezentanți ai Renașterii italiene. Frumusețea și grația figurilor create de el, precizia liniilor și redarea mișcării fac din lucrările sale o operă ce simbolizează pictura epocii. Caracteristic artei lui Botticelli este și faptul că figurile pictate de el prezintă profunde sentimente umane. Personajele sale cu chipuri ușor melancolice au, în general, o expresie visătoare, Botticelli ne apare ca un cercetător atent al sufletului omenesc. Operele sale, inspirate de teoriile neoplatonice ale lui Marsilio Ficino, animator al „Academiei Florentine”, atestă sensibilitatea deosebită și bogata viață lăuntrică a artistului.
Pictură – Sandro Botticelli, Primavera – The Three Graces
*****
NĂSCUTĂ PE 17 MAI …
Faima și succesul sunt două lucruri diferite”. (Enya)
Cantautoarea irlandeză, reprezentantă a muzicii celtice moderne și a curentului new-age, Eithne Pádraigín Ní Bhraonáin, cunoscută pur și simplu sub numele de Enya, s-a născut la 17 mai 1961 în comitatul Donegal, Irlanda într-o familie de muzicieni romano-catolici.
Considerată „Regina New Age”, Enya este cel mai bine vândut artist solo irlandez din istorie și al doilea cel mai bine vândut în general, după formația U2.
Și-a început cariera muzicală în trupa de folk celtic Clannad a familiei sale în 1980, cântând la claviaturi și la voce. A părăsit grupul în 1982 împreună cu managerul și producătorul lor Nicky Ryan pentru a urma o carieră solo, cu soția lui Ryan, Roma Ryan, ca textier. Enya și-a dezvoltat sunetul în următorii patru ani cu voci și tastaturi multitrack cu elemente de new age, celtic, clasic, bisericesc, mondial, pop și folk irlandez.
CURIOZITĂȚI DESPRE ENYA …
– Născută și crescută în regiunea Gweedore din ținutul Donegal, Irlanda, până la școala primară, Enya, necunoscând engleza, a vorbit doar limba irlandeză
– A înregistrat piese muzicale în zece limbi.
– În 1997, a cumpărat, la licitație, pentru suma de 2,5 milioane lire sterline, castelul Manderley, o clădire în stil victorian situată în Killiney, lîngă Dublin. Cunoscut sub numele de Castelul Victoria și Ayesha, ea a redenumit castelul după casa din romanul Rebecca al scriitoarei engleze Daphne du Maurier. În 2009, în timpul pauzei de trei ani de la muzică, a cumpărat o casă în sudul Franței.
– nu este căsătorită și este cunoscută pentru faptul că păstrează un stil de viață privat, spunând: „Muzica este ceea ce se vinde. Nu eu sau ceea ce reprezint … așa mi-am dorit întotdeauna.”
– În 2006, Enya s-a clasat pe locul trei într-o listă a celor mai bogați artiști irlandezi, cu o avere estimată la 75 de milioane de lire sterline, și pe locul 95 în lista celor mai bogați 250 de irlandezi al revistei Sunday Times. În 2016, pe lista primilor 50 de „Music Millionaires of Britain and Ireland”, a apărut ca cea mai bogată cântăreață, cu o avere de 91 de milioane de lire sterline (locul 28).
– În 2017, o specie de pești recent descoperită, în zona de drenaj a râului Orinoco, a primit numele cântăreței (Leporinus enyae)
– A înregistrat muzica pentru coloana sonoră a unor filme: The Frog Prince (1985), The Celts (1987), Far And Away (1992), Toys (1992), The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001)
*****
CÂNTECUL ZILEI …
LADY LAY (1974) – PIERRE GROSCOLAS
În 1974, cântecul Lady Lay al lui Pierre Groscolas a devenit succes internațional fiind și tema Carnavalului de la Rio în 1975, unde a fost cântat de 33 de școli de samba. De asemenea, s-a clasat în topul preferințelor în multe țări (Germania, Olanda, Italia, America de Sud).
Lady lady lay, lady lady lady lay, Lady lady lady lay,
Je vous revois me sourire
Lady lady lay, lady lady lady lay, Lady lady lady lay,
Dans mon plus beau souvenir
Moi quinze ans vous presque une femme déjà
Et pourtant combien de fois
Souvent j’ai rêvé de vous embrasser
Au printemps dans la lumière on courrait
Puis dans l’herbe on s’allongeait
Votre cœur enfin battait près du mien
Et j’étais si bien
Lady lady lay, lady lady lady lay, Lady lady lady lay,
Je pense à vous bien souvent
Lady lady lay, lady lady lady lay, Lady lady lady lay,
Je redeviens un enfant
Son regard et ses élans de tendresse
Etaient pour moi des caresses
Je fermais les yeux et j’étais heureux
J’ai cherché depuis ce temps là sans cesse
Un autre amour de jeunesse
Mais aucun jamais n’a pu remplacer
Lady lady lay,
Lady lady lay, lady lady lady lay, Lady lady lady lay,
Je pense à vous bien souvent
Lady lady lay, lady lady lady lay, Lady lady lady lay,
Je redeviens un enfant
Lady lady lay, lady lady lady lay, Lady lady lady lay,
Lady lady lay, lady lady lady lay…
*****
S-A NĂSCUT ÎN 17 MAI …
„Cu cât cunoşti mai bine oamenii, cu atât admiri mai mult câinii.” (Erik Satie)
Éric Alfred Leslie Satie (17 mai 1866 – 1 iulie 1925), care s-a semnat Erik Satie după 1884, a fost un compozitor și pianist francez. Artist influent al avangardei pariziene de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, opera sa a fost un precursor al mișcărilor artistice ulterioare, cum ar fi minimalismul, muzica repetitivă și Teatrul absurdului, în timp ce „muzica mobilierului” său din 1917 ar prezice dezvoltarea muzicii de fundal și ambientale. Un excentric, Satie a fost introdus ca „gimnopedist” în 1887, cu puțin timp înainte de a scrie cele mai faimoase lucrări ale sale, compozițiile pentru pian Gymnopédies.
Mai târziu, el s-a mai referit la sine ca „fonometrician” (adică „cineva care măsoară sunetele”), preferând această denumire decât cea de „muzician”, după ce a fost numit „un tehnician stângaci, dar subtil”, într-o carte despre compozitorii francezi contemporani publicat în 1911. În plus față de opera sa muzicală, Satie a lăsat în urmă o serie de scrieri, rezultate ale contribuției sale la diferite publicații, de la dadaistul „391”, până la revista de cultură americană Vanity Fair.
*****
S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 17 MAI …
În 17 mai 1900, romanul pentru copii The Wonderful Wizard of Oz (Vrăjitorul din Oz), de L. Frank Baum, a fost publicat pentru prima dată în Statele Unite la editura George M. Hill Company. Primul exemplar a fost oferit surorii autorului. De atunci a văzut mai multe reeditări, cel mai adesea sub titlul Vrăjitorul din Oz, care este și titlul adaptării muzicale din 1902 de pe Broadway, precum și a filmului din 1939.
Povestea relatează aventurile unei tinere fermiere pe nume Dorothy Gale în Țara magică Oz, după ce ea și câinele ei de companie Toto sunt măturați din casa lor din Kansas de un ciclon. Cartea este una dintre cele mai cunoscute povești din literatura americană și a fost tradusă pe scară largă. Biblioteca Congresului a declarat-o „cel mai mare și cel mai iubit basm din America”. Succesul său revoluționar și cel al muzicalului de pe Broadway adaptat după roman l-au determinat pe Baum să scrie alte treisprezece cărți Oz suplimentare care servesc drept continuarea oficială a primei povești.
*****
SĂRBĂTORITA ZILEI …
„Nu-mi ghidez viața după planuri.” (Andrea Corr)
Andrea Jane Corr (17 mai 1974) este o cântăreață, compozitoare, autoare și actriță irlandeză. A debutat în 1990 ca solistă a grupului rock-folk și pop-rock celtic The Corrs împreună cu cei trei frați mai mari ai ei, Caroline, Sharon și Jim. În afară de vocea principală, Andrea cântă la fluier, ukulele și pian. Alături de Corrs, Andrea a lansat șase albume de studio, două albume de compilație, un album remix și două albume live. De asemenea, Corr s-a implicat și într-o carieră solo, lansând albumul de debut, Ten Feet High, în 2007. Albumul s-a îndepărtat de sound-ul specific Corrs și s-au axat pe unul dance-pop. Următorul ei album, lansat la 30 mai 2011, este alcătuit în întregime din preluări de melodii importante pentru ea când era mai tânără.
Artista este implicată și în activități caritabile: Satul Copiilor Liberieni Pavarotti & Friends, Spitalul Freeman din Newcastle upon Tyne, Anglia, victimele atentatului Omagh din Irlanda de Nord și The Prince’s Trust în 2004.
Imaginile au rol pur ilustrativ și cultural!

Cum să moară Marin Preda?

Exit mobile version