Gândul zilei: „În afară de faptul că ne-a transformat în căutători tot mai nesiguri de like-uri, prostituându-ne pentru mai mulți urmăritori și mai multă validare online, platformele sociale ne încurajează să mai facem ceva: să prezentăm public versiuni ale noastre tot mai lipsite de autenticitate. Să fim serioși, nimeni nu postează pe Facebook: „Mi-am petrecut tot weekendul în pijamale, mâncând zece pachete de biscuiți și uitându-mă la Friends.” În schimb, viața pe care o postăm on-line este alcătuită dintr-o galerie atent selecționată de momente fericite, petreceri și aniversări, plaje însorite și mâncăruri de ne lasă gura apă. Problema este că astfel de versiuni filtrate și editate în Photoshop sunt mult prea adesea complet diferite de adevărata noastră existență.”
Noreena Hertz, ”Secolul Singurătații.O pledoarie pentru relațiile umane”
*****
Luni, 15 aprilie 2022, Ziua Artei. Seară de coșmar: Notre Dame de Paris, celebra catedrală gotică din capitala Franței, e cuprinsă de flăcări imense. Catedrala se află pe Île de la Cité, în centrul Parisului. Focul, pornit în jurul orei 18.30, amenință întregul edificiu. După aproximativ două ore, cauzele sunt încă necunoscute – deși se prezumează un accident legat de operațiunile de renovare – iar pompierii se luptă din răsputeri. Proiectul de reabilitare a costat în jur de 6.8 milioane de euro.
Cea mai frumoasă biserică din top 14 ale Europei.
*****
O fotografie intrată în istorie …
15 aprilie 1985 – Concorde zburând supersonic
– Aceasta este singura fotografie făcută vreodată unui avion Concorde zburând cu viteza supersonică Mach2 (1.350 mph = 2.200 kmh). Fotografia a fost făcută în data de 15 aprilie 1985 dintr-un avion Tornado aparținând de Royal Air Force, care s-a întâlnit cu Concorde pentru scurt timp deasupra Irlandei. Deși Tornado ar fi putut egala (și chiar depăși) viteza de croazieră a lui Concorde, ar fi putut face acest lucru doar pentru câteva minute din cauza ratei enorme de consum de combustibil. După ce a zburat pentru a ajunge Concorde-ul și s-a străduit să țină pasul, Tornado a întrerupt întâlnirea după doar patru minute, în timp ce Concorde și-a continuat zborul liniștit spre aeroportul JFK.
P.S. Ca urmare a singurului accident suferit de un avion Concorde (25 iulie 2000), a efectelor economice ce au urmat evenimentelor din 11 septembrie 2001 și a altor factori, zborurile Concorde au încetat la sfârșitul anului 2003 (ultimul zbor a avut loc pe 24 noiembrie în același an).
Link: accidentul aviatic din 25 iulie 2000
*****
La 15 aprilie 1967, piesa ‘Somethin’ Stupid’ a duetului Nancy și Frank Sinatra a reușit să ajungă pe locul 1 în topul single-urilor din SUA.
Scrisă de C. Carson Parks, piesa a fost înregistrată inițial în 1966 de Parks și soția sa Gaile Foote, sub numele de Carson și Gaile.
Cea mai reușită și mai cunoscută versiune a cântecului a fost lansată în 1967 sub formă de single de Nancy și Frank Sinatra și ulterior a apărut pe albumul lui Frank, The World We Knew.
În 2001, o versiune cover a vocalistului britanic Robbie Williams și a actriței australiane Nicole Kidman a ajuns pe primul loc în UK Singles Chart. https://youtu.be/0f48fpoSEPU
*****
IN MEMORIAM …
„Nu vreau să fiu singură; vreau să fiu lăsată în pace.” (Greta Garbo)
Actrița americană de origine suedeză Greta Garbo a murit la 15 aprilie 1990, la vârsta de 84 de ani, într-un spital din New York, ca urmare a pneumoniei și a insuficienței renale.
Garbo a fost incinerată în Manhattan, iar cenușa ei a fost înmormântată în 1999 în cimitirul Skogskyrkogården, chiar la sud de Stockholmul natal.
Considerată una dintre cele mai mari actrițe de ecran din toate timpurile, Garbo era cunoscută pentru felul ei melancolic și sumbru datorită numeroaselor sale interpretări de personaje tragice din filmele sale și pentru interpretările sale subtile și subevaluate. Încă din perioada filmului mut a fost considerată un star internațional, un sex simbol, model care a fost ulterior urmat de multe alte actrițe.
În 1999, Institutul American de Film a clasat-o pe Garbo pe locul cinci pe lista celor mai mari vedete feminine ale cinematografiei clasice de la Hollywood. A fost poreclită „Divina” datorită atitudinii ei capricioase și a dorinței sale de a evita presa.
*****
Publicat la 15 aprilie 1755 în Londra și scris de Samuel Johnson, A Dictionary of the English Language, uneori publicat sub denumirea de Johnson’s Dictionary, este printre cele mai influente dicționare din istoria limbii engleze. Cu peste 40.000 de intrări, a fost cu siguranță cel mai mare dicționar din istoria limbii engleze la acea vreme. Publicat cu trei ani înainte de a se naște Webster, influența sa a fost la fel de mare ca cea a lui Webster și a rămas dicționarul principal al limbii engleze britanice până la începutul anilor 1900, când au început să apară primele versiuni ale Oxford English Dictionary.
*****
„Caracterul este ca un arbore şi reputaţia este ca o umbră. Umbra este ceea ce ne închipuim noi că este; însă arborele este lucrul real.” (A. Lincoln)
Abraham Lincoln (n. 12 februarie 1809 – d. 15 aprilie 1865) a fost un avocat și om politic american.
Lincoln a fost al șaisprezecelea președinte al Statelor Unite ale Americii, din martie 1861 și până la asasinarea sa, în aprilie 1865. A condus Statele Unite în timpul Războiului Civil, în urma căruia a conservat Uniunea, a abolit sclavia, a întărit guvernul federal și a modernizat economia.
*****
Astăzi lumea celebrează așa-numita Zi Mondială a Artei – „World Art Day”. Data a fost aleasă în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului și umanistului italian Leonardo da Vinci (15 apr.1452 – 2 mai 1519)
„Odată ce ai dat de gustul zborului, tu pentru totdeauna vei merge pe pământ cu ochii aţintiţi spre cer, pentru că ai fost acolo, şi acolo vei râvni tot timpul să te întorci.”
*****
„Federico Fellini îmi spunea că sunt o fiică a pământului, naturală şi că îl inspiram.”
Claudia Cardinale (născută Claude Joséphine Rose Cardinale la 15 aprilie 1938 în Tunisia, din părinți italieni) este o actriță italiană de film. S-a născut în Tunisia, într-o familie cu origini siciliene. A câştigat aprecierea publicului cu performanţa din Big deal on Madonna Street. Actriţa şi-a publicat autobiografia cu titlul Io Claudia, tu Claudia în 1995.
”Nu m-am considerat o divă, iar frumuseţea nu este importantă.”
Este o actriţă multipremiată la festivalurile internaţionale de profil, printre onorurile pe care le-a primit fiind de menţionat un Leu de Aur onorific, în 1993, la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia şi un Urs de Aur onorific, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în anul 2002.
În februarie 2011, publicaţia Los Angeles Times Magazine a plasat-o pe Claudia Cardinale în topul celor mai frumoase 50 de femei din istorie.
*****
1945: Al Doilea Război Mondial: Trupele britanice au eliberat deținuții din lagărul de concentrare Bergen-Belsen.
Lagărul de concentrare Bergen-Belsen a fost un lagăr de concentrare și exterminare nazist situat la sud-vest de orașul Bergen, lângă Celle, landul Saxonia Inferioară (în germană Land Niedersachsen), în nordul Germaniei. Conceput inițial pentru prizonierii de război, apoi pentru evrei deținuți pentru eventuale schimburi de prizonieri, el a devenit un lagăr de repartiție a evreilor si a romilor sinti spre alte lagăre.
Între personalitățile ucise la Bergen-Belsen s-au numărat politicianul Heinrich Jasper (SPD) și scriitoarea Anne Frank.
Tatăl regizorului Roberto Benigni a fost deținut la Bergen-Belsen. Filmul „La vita è bella” a tematizat experiența respectivă.
*****
Imaginile au rol pur ilustrativ!